Call nowWhatsapp

Makan Lewat Malam Punca Obesiti

Sebelum ni saya ada sebut juga, sebaiknya elakkan makan malam, apatah lagi makan lewat malam.

Paling lambat makan, jam 8malam kena stop dah.

Kenapa makan lewat malam tidak baik?

1. Menyukarkan proses pengurangan berat badan

Makan lewat malam akan menggalakkan kepada penambahan berat badan.

Terdapat penyelidikan membuktikan bahawa makan lewat boleh mempengaruhi proses penurunan berat badan.

Ini kerana kalori yang diambil pada lewat malam lebih cenderung untuk disimpan sebagai lemak dalam tubuh.

2. Memburukkan kesihatan metabolisme

Jika anda seorang individu yang tidak kisah tentang kenaikan berat badan, berikut mungkin sesuatu yang dapat menghalang anda dari menghampiri peti sejuk ketika lewat malam.

Kajian menunjukkan bahawa makan lewat malam dikaitkan dengan penurunan penggunaan tenaga rehat dan mengurangkan toleransi glukosa.

Dalam bahasa mudah, makan lewat malam akan memudaratkan kesihatan metabolisme anda.

Secara tidak langsung akan meningkatkan risiko anda terhadap ketahanan insulin, pra-diabetes, diabetes jenis 2 dan penyakit jantung.

3. Mempengaruhi konsentrasi

Makan lewat malam tidak hanya membuatkan buah pinggang anda menderita.

Ternyata makan lewat malam juga tidak baik untuk kesihatan otak anda.

Percaya atau tidak, saintis mendapati bahawa masa makan mempunyai kesan luas pada fisiologi otak dan tingkah laku.

Corak makan yang tidak menentu akan mempengaruhi sistem circadian (brain clock) dan seterusnya mempengaruhi keupayaan pembelajaran dan menghafal otak.

4. Kualiti tidur

Makan lewat malam boleh membuatkan anda tidak tidur dan akan memberi kesan negatif kepada kualiti tidur.

Terdapat penyelidik menyatakan ini boleh berlaku kerana pola makan secara langsung memberi kesan negatif pada pola tidur dan mimpi.

Antara makanan yang harus dielakkan adalah makanan tenusu dan makanan pedas.

5. Tingkatkan risiko Asid Refluks

Makan sebelum tidur boleh meningkatkan risiko untuk asid refluks waktu malam.

Apabila perut anda sedang bergelut untuk mencerna makanan semasa anda berbaring di tempat tidur, tekanan metabolisme makanan boleh menyebabkan LES (Lower Esophageal Sphincter) menjadi longgar, yang menyebabkan makanan dan asid perut yang tidak tercerna bergerak kembali ke esofagus.

Jika anda mengalami refluks, sebaiknya buat jarak masa 2 jam antara makan dan tidur untuk mengelakkan refluks waktu malam.

6. Gangguan pemakanan

Jika anda mendapati diri anda memiliki keinginan untuk snek pada lewat malam, malam demi malam, anda mungkin menghadapi masalah yang lebih serius.

Seandainya anda mempunyai keinginan untuk makan lewat malam walaupun tidak berasa lapar, anda mungkin menghadapi masalah NES (Night Eating Syndrome).

7. Pagi yang lapar

Makan lewat malam boleh membuatkan anda berasa lebih lapar apabila anda bangun pada keesokan harinya.

Ini disebabkan insulin yang dikeluarkan oleh pankreas selepas makan. Ia seterusnya akan menyebabkan lebih banyak glukosa yang terhasil dan mencetuskan hormon yang dipanggil ‘ghrelin’ yang berfungsi menyebabkan kelaparan.

Bagaimana menghentikan tabiat ini?

Cuba petua ini untuk menghilangkan nafsu makan lewat malam:

1. Akhiri pemakanan

Luangkan sedikit masa merancangdahulu dan membeli-belah runcit untuk makanan berkhasiat, termasuk sarapan pagi, dan makanan ringan sepanjang minggu. Apabila anda makan pelbagai jenis makanan sepanjang hari mengikut kelaparan dan kenyang, anda kurang makan pada waktu malam.

2. Meningkatkan Protein dan Tambah Serat

Protein boleh membantu anda berasa lebih cepat kenyang tetapi lebih lama, jadi pastikan anda menggabungkan protein semasa makan dan makanan ringan boleh membantu dengan masalah sneking.

Antaranya adalah makan telur, protein shake yang berkhasiat dan lain-lain lagi. Kekacang juga merupakan protein yang sihat.

Serat juga membantu kita berasa kenyang, selain melindungi kesihatan usus dan jantung. Dapatkan serat dalam bijirin penuh, kacang-kacangan seperti kacang dan kacang, sayur-sayuran, buah-buahan, kacang dan biji.

3. Tidur Awal

Kekurangan tidur boleh menjejaskan metabolisme glukosa dan menjejaskan hormon yang dikaitkan dengan kelaparan, selera makan dan peraturan berat badan.

Apabila kita tidur terlalu sedikit, kita mungkin mengelirukan keletihan kepada kelaparan. Jika anda tergoda untuk makan snek selepas makan malam yang seimbang, itu mungkin menjadi tanda bahawa tubuh anda memerlukan rehat. Orang dewasa harus berusaha selama 7 hingga 9 jam tidur setiap malam.

4. Elakkan makan sambil menonton / gajet

Waktu skrin boleh menggalakkan pemikiran tidak masuk akal dan pengambilan makanan yang meningkat. Makan di hadapan TV, semasa bermain permainan video atau melayari Internet boleh mengalih perhatian perhatian dari apa dan berapa banyak yang dimakan, mengurangkan isyarat kegigihan yang dihantar ke otak dan mengurangkan memori snek.

5. Masih lapar selepas makan malam?

Orang sering makan disebabkan kebosanan, kerana tekanan, atau hanya keluar daripada kebiasaan dan bukannya daripada kelaparan yang benar. Pertimbangkan untuk bertanya soalan berikut sebelum makan: Adakah saya lapar? Adakah saya dahaga? Adakah saya letih? Adakah saya bosan? Adakah saya sedih?

Sekiranya anda masih lapar selepas memutuskan faktor-faktor lain, anda tidak perlu snek. Sebaiknya pilihlah makanan dengan protein dan serat yang tinggi dan makan bahagian-bahagian kecil dengan perlahan, dan tanpa gangguan.

Bottom Line

Yang penting, amalkan gaya hidup sihat dan senaman fizikal secukupnya sangat penting kepada kesihatan sistem penghadaman serta kesihatan secara keseluruhan.

Sebaiknya seperti selalu saya nasihatkan, cegahlah daripada dapat penyakit.

Saya sendiri pun memang buat diet #JomDetoxJutawan disamping sebulan sekali buat #JomDetoxJutawan. Alhamdulillah banyak manfaat yang saya dapat hingga berjaya turun 23kg dalam masa 8 bulan!

Tapi nak buat ni, kena belajar. Kena berguru. Baru jadi elok. Kalau ikut dan je, nanti lambat turun dan anda cepat kecewa.

Saya berjaya turunkan 23kg dalam masa 9 bulan. Program detox Shaklee memang terbaik
Saya berjaya turunkan 23kg dalam masa 8 bulan. Program detox Shaklee memang terbaik

Dari seorang yang obesiti kepada normal weight, perjalanan ni buat saya dapat banyak info dan input yang berguna dan mahal nilainya dan saya salurkan kepada peserta saya dalam program #JomDetoxJutawan dan #IFKetoGenitMAF.

Anda boleh baca perkongsian saya dalam link berikut:

Anda Berminat? Sertai #JomDetoxJutawan Sekarang!

Nak tahu bagaimana saya buang 21kg dalam masa 6 bulan sahaja? Atau anda ada masalah kesihatan yang memerlukan anda ubah gaya hidup? Ayuh sertai saya di program #JomDetoxJutawan, boleh wasap saya ya.

Bagaimana Nak Sertai #JomDetoxJutawan Shaklee?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk Sertai JomDetoxJutawan Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp