Call nowWhatsapp

Kuruskan Badan Sekaligus Bantu Rawat Kencing Manis

7 Cara Resveratrol Penawar Kencing Manis Diabetes

Sekarang ni ramai doktor yang dah kongsikan bahawa dengan amalan pemakanan sihat dan senaman, dapat bantu reverse penyakit kencing manis.

Ada kajian terbaru membuktikan bahawa menurunkan berat badan juga sangat penting.

Kuruskan Badan, Dapat Reverse Diabetes

Dalam kajian terbaru diterbitkan pada 2017 dari kajian yang dilakukan oleh Universiti Newcastle dan University Glasgow mendapati bahawa 45.6% daripada mereka yang menjalani diet kalori rendah selama tiga hingga lima bulan dan dapat menghentikan ubat diabetes jenis 2 mereka.

Kajian itu juga mendedahkan bahawa hampir sembilan daripada 10 orang (86%) yang kehilangan 15kg atau lebih meletakkan diabetes Tipe 2 mereka menjadi remisi.

Kata mereka, “Pengurangan berat badan yang ketara menyebabkan penurunan lemak di dalam hati dan pankreas, membolehkan organ-organ ini kembali berfungsi semula.”

(Nampak tak pentingnya hati dan pankreas dalam usaha kuruskan badan?)

Kajian ini menunjukkan bahawa kehilangan berat badan tidak hanya dikaitkan dengan pengurusan diabetes jenis 2 yang lebih baik: penurunan berat badan yang ketara sebenarnya boleh membantu reverse penyakit itu.

Kajian membuktikan turunkan berat badan dapat bantu pulihkan kencing manis
Kajian membuktikan turunkan berat badan dapat bantu pulihkan kencing manis

Makna Remisi

Remisi didefinisikan sebagai mempunyai tahap glukosa darah (HbA1c) kurang daripada 6.5% (48 mmol / mol) pada 12 bulan, dengan sekurang-kurangnya dua bulan tanpa ubat diabetes jenis 2.

Daripada 298 orang yang diambil untuk mengambil bahagian dalam kajian ini, separuh menerima rawatan kencing manis yang standard daripada GP mereka, sementara separuh lagi menerima program pengurusan berat badan berstruktur.

Program ini termasuk kalori rendah, diet nutrien lengkap selama tiga hingga lima bulan, pengenalan semula makanan dan sokongan jangka panjang untuk mengekalkan penurunan berat badan.

Pengelakan diabetes jenis 2 didapati berkait rapat dengan penurunan berat badan. Lebih separuh (57%) daripada mereka yang kehilangan 10 hingga 15kg mencapai remisi, bersama dengan ketiga (34%) mereka yang kehilangan lima hingga 10kg. Sebaliknya hanya 4% daripada kumpulan kawalan yang mencapai remisi.

Pengalaman Peserta Kajian

Isobel Murray, 65, dari North Ayrshire, mengambil bahagian dalam kajian tersebut dari 2014 hingga 2016. Beliau menjalani program diet kalori yang rendah selama 17 minggu dan meletakkan diabetes Jenis 2nya menjadi remedi selepas empat bulan pertama.

Selama dua tahun percubaan, Isobel kehilangan lebih dari tiga setengah batu dan tidak lagi perlu mengambil ubat diabetes.

Isobel berkata: “Ia telah mengubah hidup saya, saya mengalami diabetes jenis 2 selama dua atau tiga tahun sebelum kajian.

“Saya berada di pelbagai ubat-ubatan yang terus meningkat dan saya menjadi lebih teruk setiap hari. Apabila peluang datang untuk meneruskan pengajian DiRECT, saya sama sekali tidak teragak-agak.

“Apabila doktor memberitahu saya bahawa pankreas saya bekerja semula, ia terasa hebat, sangat menakjubkan.

“Saya tidak memikirkan diri saya sebagai pesakit kencing manis lagi, saya mendapat semua pemeriksaan diabetes saya, tetapi saya tidak merasakan diabetes. Saya adalah salah seorang yang bertuah yang telah menjadi remitan.

Hasil kajian boleh dibaca dalam link berikut:

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)33102-1/fulltext?elsca1=tlpr

Teknik Paling Ampuh Kuruskan Badan

Daripada kajian ni, tak jauh berbeza pun daripada approach yang saya dan team #JomDetoxJutawan serta #IFKetoGenitMAF anjurkan.

Strategi utamanya adalah urangkan sebanyak mungkin nasi, makanan dari tepung putih dan gula putih.

“Low and Very Low Carbohydrate eating pattern is viable option. Lihat tu perkataan “viable” bermaksud ia boleh dan selamat.

Jom Bertukar “LOW CARB APPROACH”

Dalam program kami di #JomDetoxJutawan, walaupun belum ada yang betul-betul off ubat diabetes (yelah program pun baru setahun dan peserta pun beberapa bulan baru sertai program), tapi ramai yang dapat manfaat dapat turunkan bacaan glukos dalam darah.

Tahap diabetes semakin terkawal selepas buat Jom Detox Shaklee
Tahap diabetes semakin terkawal selepas buat Jom Detox Shaklee
Program #JomDetoxJutawan pun dapat bantu anda reverse diabetes
Program #JomDetoxJutawan pun dapat bantu anda reverse diabetes

Boleh baca link berikut tentang testimoni dari peserta #JomDetoxJutawan:

Detox pun dapat bantu peserta kuruskan badan sekaligus reverse masalah kencing manis

Bottom Line

Sebenarnya saya pun sangkut bab prediabetes. Bila saya buat test HBA1C, ia dapat reading 6.3 tak silap saya. Jadi doktor kata pre-diabetes. Sebab itu saya agak slow kuruskan badan.

Tapi slow pun alhamdulillah dalam masa 8 bulan berjaya juga lost 23kg.

Untuk tahun 2020, saya rancang nak turun lagi 10kg insyaAllah bersama kurangkan 20% body fat percentage. Mudah-mudahan Allah permudahkan.

Selain daripada menyebabkan anda mempunyai lemak badan yang berlebihan, makan terlalu banyak dapat meningkatkan risiko anda terhadap keadaan kronik, seperti obesiti, penyakit jantung dan diabetes.

Jika anda ingin mengurangkan gula tambahan dalam diet anda untuk mengelakkan kenaikan berat badan dan meningkatkan kesihatan anda secara keseluruhan, cuba ikuti program Jom Detox Jutawan yang saya kendalikan.

Di program detox Shaklee kita tidaklah fokus sepenuhnya kepada suplemen, tapi ianya program yang lebih daripada itu dan paling penting kita bantu anda adapt kepada new lifestyle.

Anda boleh rujuk kepada link berikut untuk maklumat program:

Saya berjaya turunkan 23kg dalam masa 9 bulan. Program detox Shaklee memang terbaik
Saya berjaya turunkan 23kg dalam masa 9 bulan. Program detox Shaklee memang terbaik

Anda Berminat? Sertai #JomDetoxJutawan Sekarang!

Nak tahu bagaimana saya buang 21kg dalam masa 6 bulan sahaja? Atau anda ada masalah kesihatan yang memerlukan anda ubah gaya hidup? Ayuh sertai saya di program #JomDetoxJutawan, boleh wasap saya ya.

Bagaimana Nak Sertai #JomDetoxJutawan Shaklee?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk Sertai JomDetoxJutawan Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge