Call nowWhatsapp

3 Langkah Hentikan Craving Gula

ketagihan gula

Ramai orang kerap mengalami kecanduan gula.

Pakar-pakar kesihatan percaya bahawa ini adalah salah satu sebab utama ia boleh menjadi sangat sukar untuk mengekalkan diet yang sihat.

Cravings atau kecanduan gula didorong oleh keperluan otak anda untuk “hadiah” – bukan keperluan tubuh anda untuk makanan.

Kalau sekadar ambik 1 gigitan dan stop, umpama nak manjakan diri, ok je. Tapi kalau start je craving tu kita cenderung jadi pesta makan, atau jadi makan terlalu banyak, jadi tak baguslah.

3 Langkah Mudah Hentikan Sugar Craving

Berikut adalah pelan mudah 3-langkah untuk menghentikan keinginan gula.

1. Jika Anda Lapar, Makan Makanan yang Sihat dan Padat

Adalah penting untuk menyedari bahawa keinginan tidak sama dengan kelaparan.

Bukan badan anda yang memanggil tenaga, itu otak anda memanggil sesuatu yang melepaskan banyak dopamin dalam sistem ganjaran.

Apabila anda mendapat keinginan apabila anda lapar, rasa sukar untuk ditolak.

Malah, keinginan yang digabungkan dengan kelaparan adalah pemacu yang kuat yang kebanyakan orang mengalami kesulitan untuk mengatasinya.

Jika anda mendapat nafsu semasa lapar, salah satu helah terbaik adalah makan makanan yang sihat dengan segera. Stokkan dapur anda dengan makanan snek yang sihat atau makanan pra-dibuat.

Khasiat avocado, boleh makan selalu
Khasiat avocado, boleh makan selalu

Sepanjang pengalaman saya, makan makanan padat protein atau ambil lemak baik ni sangat membantu kekang keinginan kepada gula. Contoh yang selalu saya ambil adalah avokado dan ESP atau Cinch Shake. Jadi saya boleh elak perangai sneking dan sugar craving sekaligus.

Makan makanan sebenar mungkin tidak terasa sangat enak apabila anda mempunyai keinginan untuk makanan ringan yang manis. Tetapi jika anda benar-benar perlu menurunkan berat badan, daya tahan adalah bernilai dalam jangka masa panjang.

Jadi, apabila anda mengalami keinginan dan kelaparan pada masa yang sama, paksa diri anda untuk makan yang sihat dan bukannya makanan ringan.

2. Mandi pancuran mandian panas

Bagi sesetengah orang yang mengalami keinginan gula telah mendapati bahawa mandi panas atau mandi memberikan kelegaan.

Airnya mesti panas – tidak begitu panas, suhu sedang-sedang elok sahaja.

Biarlah air mengalir di belakang dan bahu supaya ia memanas. Tinggal di sana sekurang-kurangnya 5-10 minit.

Pada masa anda melangkah keluar dari bilik mandi, anda mungkin mempunyai perasaan “terasa”, seolah-olah anda telah duduk di sauna untuk masa yang lama.

Pada ketika itu, keinginan anda kemungkinan besar akan hilang.

Laporan anekdot mencadangkan bahawa mandi panas atau mandi mungkin berkesan untuk berhenti mengidam.

3. Berjalan Di Luar

Satu lagi perkara yang boleh dilakukan adalah pergi ke luar untuk berjalan pantas.

Jika anda seorang pelari, berlari akan lebih baik.

Ini berfungsi dengan tujuan dua kali ganda. Pertama, anda menjauhkan diri dari makanan yang anda inginkan.

Kedua, latihan ini akan melepaskan endorphins, atau “bahan kimia yang baik” di otak anda, yang boleh membantu menghidupkan keinginan.

Sekiranya anda tidak boleh pergi ke luar, lakukan beberapa set pusingan push-up, squats berat badan atau mana-mana latihan berat badan yang lain.

Melangkah berjalan kaki (brisk walk) atau berjalan pantas boleh membantu mengurangkan nafsu.

Perkara-perkara Lain Yang Mungkin Berkesan

Saya yakin tiga langkah di atas akan berfungsi untuk kebanyakan orang untuk menutup keinginan gula.

Tetapi sudah tentu, pilihan terbaik adalah untuk mengelakkan keinginan ini di tempat pertama.

Untuk melakukan itu, buang semua makanan ringan dari rumah anda. Jika anda menyimpannya, memang cari masalah la. Talk from experience! Sebaliknya, pastikan makanan yang sihat mudah dicapai sentiasa ada di rumah.

Selain itu, jika anda makan sihat dan senaman beberapa kali seminggu, kemungkinan anda tidak akan mendapatkan nafsu hampir setiap kali.

Berikut adalah 11 lagi petua berguna untuk menghentikan keinginan gula:

  • Minum segelas air. Sesetengah orang mengatakan bahawa dehidrasi boleh menyebabkan keinginan.
  • Makan buah. Mempunyai sekeping buah boleh membantu memuaskan keinginan gula untuk sesetengah orang. Pisang, epal, oren bekerja hebat.
  • Elakkan pemanis tiruan. Jika anda rasa pemanis tiruan menimbulkan keinginan untuk anda, anda mungkin mahu mengelakkannya.
  • Makan lebih banyak protein. Protein sangat baik untuk kenyang, dan ia boleh membantu mengidam juga.
  • Bercakap dengan rakan. Panggilan atau berjumpa dengan seseorang yang memahami apa yang sedang anda jalani. Jelaskan bahawa anda akan melalui keinginan dan meminta beberapa perkataan galakan.
  • Tidur dengan baik. Mendapatkan tidur yang menyegarkan adalah penting untuk kesihatan keseluruhan dan boleh membantu mencegah keinginan.
  • Elakkan tekanan yang berlebihan. Sama seperti tidur, mengelakkan stres boleh membantu mengelakkan keinginan.
  • Elakkan pencetus tertentu. Cuba untuk mengelakkan aktiviti-aktiviti tertentu atau tempat-tempat yang memberi anda keinginan, seperti berjalan melewati McDonald’s.
  • Ambil multivitamin. Ini akan membantu mengelakkan sebarang kekurangan.
  • Baca senarai anda. Ia boleh menjadi sangat berguna untuk membawa senarai sebab-sebab yang anda ingin makan sihat, kerana ia boleh menjadi sukar untuk mengingati perkara-perkara seperti apabila anda mendapat keinginan.
  • Jangan kelaparan diri sendiri. Cuba untuk mengelakkan diri daripada menjadi terlalu lapar di antara makanan.
Hilangkan craving makanan manis dalam 7 hari
Hilangkan craving makanan manis dalam 7 hari

Banyak kaedah lain boleh membantu anda mengatasi keinginan gula. Ini termasuk minum segelas air, tidur dengan baik dan makan makanan protein tinggi.

Anda Berminat? Sertai #JomDetoxJutawan Sekarang!

Nak tahu bagaimana saya buang 21kg dalam masa 6 bulan sahaja? Atau anda ada masalah kesihatan yang memerlukan anda ubah gaya hidup? Ayuh sertai saya di program #JomDetox, boleh wasap saya ya.

Bagaimana Nak Sertai #JomDetoxJutawan Shaklee?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk Sertai JomDetoxJutawan Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

5 thoughts on “3 Langkah Hentikan Craving Gula

  1. Zurainny Ismail says:

    Saya mmg suka benda2 manis dan selalunya ada extra sugar cravings bila stress kerja. Teringat posting sis yg lalu : https://vitamin-cerdik.com/buah-pun-menggemukkan/ , saya sgt setuju ttg kesan2 negatif fruktosa pada liver. Most of us ada masalah liver sebenarnya, cuma kita ja yg x tau. Nasib baik saya ni malas buat kek & kuih-muih… kalau tak, sure lebih teruk.
    Zurainny Ismail recently posted…Hak Pekerja Terhadap Kontrak Pekerjaan BertulisMy Profile

    • Raihanah Ahmad says:

      saya ni suka sangat kek dan kuih muih puan. sebab tu lama overweight. sekaranglah baru tahu masalah gula (dlm buah especially) sebab sejenis suka sangat buah juga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge