Call nowWhatsapp

5 Tips Memilih Minyak Ikan Terbaik Dari Pandangan Doktor

Omega Guard adalah asid lemak omega 3 yang diperlukan oleh semua peringkat usia

2 tahun lalu ada seorang doktor berkongsi maklumat bagaimana memilih minyak ikan terbaik. Jadi saya kongsikan pandangan beliau di sini sebahagiannya.

Apakah Minyak Ikan

Kenapa anda cari minyak ikan? Minyak ikan dahulunya dikenali sebagai Vitamin F. Tapi disebabkan pentingnya minyak ikan, maka vitamin F dibuang dan minyak ikan Omega 3 dijadikan sebagai nutrisi utama sepertimana protein dan karbohidrat.

Minyak ikan mengandungi lemak tidak tepu (PUFAs) omega 3 yang tinggi. Omega 3 bersifat anti radang yang sangat penting untuk mengimbangi radang dalam badan. Kebanyakan penyakit ialah disebabkan radang terutamanya pesakit kronik mengalami radang sistemik (seluruh badan).

Tanda keradangan adalah:

 • Merah
 • Bengkak
 • Sakit
 • Hilang Fungsi (kalau meradang orang kata hilang akal)

Radang ni menyebabkan kerosakan di mana-mana saja, contohnya radang otak, radang buah pinggang, radang salur darah, radang saraf, radang lutut, radang hati, radang di mana-mana saja yang boleh difikirkan.

Minyak ikan Omega 3 terbahagi kepada:

 • Sumber tumbuhan – Alpha linolenic acid (ALA): Paling tinggi dalam flax seed.
 • Sumber Haiwan – Eicosapentaenoic acid (EPA) dan Docosahexaenoic acid (DHA) : Minyak Ikan, Minyak Krill, Minyak hati ikan cod.

Kesan anti radang daripada minyak ikan lebih bergantung pada EPA. DHA pula berfungsi lebih kepada perkembangan otak kanak-kanak dan juga meningkatkan saiz molekul LDL yang mana baik untuk mencegah masalah penyempitan salur darah.

 

5 Tips Memilih Minyak Ikan Menurut Pandangan Doktor

Menurut Dr Hafiz Sulaiman, ada 5 tips untuk anda memilih minyak ikan:

 1. Pilih gred pharmaseutikal dan mempunyai persijilan IFOS (international fish oil standard): Minyak ikan sebegini melalui banyak proses penapisan serta mempunyai ketulenan yang tinggi.
 2. Minyak Ikan dari ikan kecil: Ikan besar lambat mati, justeru banyak mengumpul toksin logam berat.
 3. Minyak Ikan senang teroksida (rosak) terutamanya jika disimpan lama. Pecahkan minyak ikan dan sekiranya tengik rasanya, sila bakul sampahkan sahaja kerana minyak yang rosak bahaya untuk kesihatan anda. Minyak ikan baik rasanya macam ikan fresh.
 4. Minyak Ikan kod selain omega 3 ia juga mengandungi vitamin larut lemak yang tinggi seperti vitamin A, D dan K2
 5. Kandungan Omega 3 dalam setiap softgel atau cecair. Ini SANGAT PENTING
 • Jumlah kandungan minyak mungkin 1000mg atau 1200mg
 • Periksa kandungan EPA dan DHA dan jumlahkan.
 • Tolakkan jumlahnya dengan Omega 3, anda akan dapat minyak pengisi @ FILLER!

Sekiranya jumlah minyak 1000mg:

 • Contoh brand 1 : EPA 180mg DHA 120mg = jumlah Omega 3 — 300mg Filler — 700mg
 • Contoh brand 2 : EPA 396mg DHA 264mg = jumlah Omega 3 — 660mg Filler — 340mg
 • Contoh brand 3 : EPA 540mg DHA 360mg = jumlah Omega 3 — 900mg Filler — 100mg

Minyak filler ni digunakan untuk mengisi softgel selepas memasukkan Omega 3. Contoh minyak filler ini ialah minyak dari mata atau perut ikan yang diproses, minyak omega 6 ataupun ada minyak ikan diisi AIR sebagai filler. Dan kalau anda hendak tahu, peraturan FDA menetapkan filler hanya boleh dimasukkan 15% maksima. 

Maka pilihlah minyak Omega 3 betul-betul dan jangan beli minyak penuh air.

Apakah Minyak Ikan Terbaik?

Berdasarkan tips diatas, anda boleh lihat label sendiri.

Formulanya: Jumlah minyak ikan – minyak omega 3

@ total minyak ikan tolak kandungan (EPA dan DHA)

= Minyak FILLER

Anda akan dapat minyak filler atau minyak pengisi saja untuk penuhkan softgel itu. Antara filler yang digunakan ialah minyak canola, minyak dari usus atau kepala ikan.

Kenapa pilih Omega Guard berbanding minyak ikan jenama lain
Perbandingan Minyak Ikan dipasaran

Contoh pemenang dalam jadual yang doktor sertakan ialah minyak ikan Shaklee Omega Guard kerana:

 1. Jumlah minyak omega 3 tertinggi: EPA (540mg) + DHA (360mg) = 900mg!
 2. Jumlah minyak filler : Jumlah minyak 1000mg-900mg= 100mg sahaja, iaitu 10% daripada nilai keseluruhan minyak ikan, kurang daripada syarat FDA (FDA menetapkan minima filler adalah sebanyak 15%. Kalau lebih memang jadi tidak berkesan).

Doktor tidak menjual Shaklee dan tiada kena mengena dengan mana-mana pengedar Shaklee. Ayuh bertukar kepada Omega Guard sekarang.

Sekiranya anda mencari hidup yang sihat dan berpanjangan, Shaklee telah membuktikan bahawa produk kami boleh memberikan hidup yang lebih sihat, bertenaga, muda pada tahap selular. Pilihan di tangan anda, saya telah pun memilih yang terbaik dan saya yakin anda juga akan memilih yang terbaik.

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan suplemen Shaklee bolehlah hubungi saya

Raihanah  SID 864679

No tel: 0122195919

Your trusted Shaklee Independent Distributor

Coach Detox Anda

Shaklee Gombak

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at vitamin-cerdik.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di vitamin-cerdik.com.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau kelewatan rawatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

25 thoughts on “5 Tips Memilih Minyak Ikan Terbaik Dari Pandangan Doktor

 1. Anuar says:

  Bila baca artikel ni teringat salah satu ceramah Prof. Dr. Muhaya Mohamad..
  Dalam ceramah tersebut dia suruh pelajar Universiti makan tengahari berlaukkan ikan Keli.. Sebab kaya dengan Omega 3.. Sangat bagus untuk perkembangan otak dan membantu pelajar belajar..
  Anuar recently posted…Contest SEO : Belajar Buat BlogMy Profile

  • Raihanah Ahmad says:

   jangan ambil yang liquid sebab bau mmg tak menyenangkan, try softgel macam omega. tips lagi, simpan omega dalam fridge untuk elakkan bau

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp