Call nowWhatsapp

Musim PKP, Perkhidmatan Penghantaran Kurier Meningkat 50%

Tips Bisnes Online Untuk Pengedar Shaklee

Baru-baru ini saya terbaca keratan akhbar seperti berikut:

https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2020/04/570261/pos-laju-terima-sehingga-770000-parcel-sehari-metrotv

Dalam artikel tersebut menyebut PosLaju sebagai salah satu pilihan perkhidmatan penghantaran telah menerima 770 ribu bungkusan setiap hari, berbanding kapasiti mereka 550 ribu sehari. Ini menjadikan kapasiti mereka bertambah 50% disepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini.

Itu baru Poslaju, bagaimana dengan J&T (khabarnya pun alami masalah kelewatan akibat terlalu banyak barang untuk dihantar), GDex dan lain-lain lagi.

Tahun 2020 Online Shopping Adalah Normal Terbaharu

Dulu-dulu dalam tahun 1999 kalau tak silap saya pernah lah baca satu computer magazine lupa dah namanya. Katanya pada tahun 2010 online shopping akan menjadi satu fenomena.

Memang kalau dilihat, pembelian secara online pun mula menjadi kebiasaan sejak daripada itu. Pada awalnya memang ramai juga sukar nak percaya urusan jual beli secara online, tapi apabila penjual menunjukkan kejujuran, perkhidmatan penghantaran kurier pun semakin bertambah baik, pembelian secara online semakin rancak.

Pembelian secara online semakin rancak terutama dalam hal pembelian vitamin (suplemen), buku-buku, dan lain-lain. Menghampiri tahun 2020, pembelian online semakin melebar apabila barang-barang elektrik dan elektronik pun sudah mula di pasarkan di medan e-commerce umpamanya telefon pintar, notebook, perkakasan dapur dan lain-lain.

Ramalan tahun 2010 tu kiranya memang menjadi tanda awal pembelian secara online.

Sedekad selepasnya, tahun 2020, online shopping bukan lagi perkara baru malah sudah menjadi kebiasaan. Hampir semua kita pernah melakukan online shopping ni.

Dan tahun ini tahun 2020 menyaksikan online shopping sudah menjadi sebahagian dari gaya hidup kita. Kata orang, the new normal.

Dari sebesar-besar perkakas seperti peti sehinggalah kepada sekecil-kecil alat seperti getah rambut (ni je yang boleh pikir sekarang ni 😅) semuanya boleh dibeli secara online.

Hanya duduk di rumah sahaja, menggunakan smart phone sahaja. Hanya di hujung jari.

Kesan Pembelian Secara Online

Jadi apa kesannya kepada kita semua?

Yang ketara ialah

  • perkhidmatan kurier meningkat
  • perniagaan online meningkat

Jumlah peniaga online meningkat berkali ganda. Pelajar sekolah pun mampu meraih pendapatan sampingan hanya dengan menjual tudung secara online.

Walaupun ianya dilakukan secara sampingan namun ianya adalah satu bentuk pendapatan kepada individu.

Semua orang boleh berniaga online. Carilah produk yang sesuai.

Shaklee jadi pilihan pembelian secara online

Shaklee adalah jenama makanan kesihatan sejak tahun 1970an lagi. Ia telah bertapak di negara kita dah lama sangat. Tahun ini merupakan ulang tahun Shaklee Malaysia ke 25. Kenapa 25 tahun? Sebab sebelum itu, Shaklee beroperasi di negara kita menggunakan nama syarikat lain.

Menjadi antara pioneer dalam industri makanan kesihatan, mudah nak faham kenapa sekarang ketika orang panik dengan cabaran kesihatan daripada Covid-19 yang menyebabkan kehidupan kita turut sama berubah. Ini kerana Shaklee menawarkan program serampang 2 mata:

  • menawarkan produk makanan kesihatan atau suplemen yang berkualiti. Di saat cabaran Covid19 ini, orang berusaha menambah baik kesihatan diri untuk kekal sihat dan dilindungi daripada penyakit.
  • menawarkan peluang bisnes yang mudah dilakukan, secara online, tanpa perlu modal besar, pulangan pula sangat lumayan. Zaman sekarang ni kita mesti elakkan menggunakan modal besar, yang penting kena rajin, sanggup belajar, komited, dan ada sikap yang baik.

Bagaimana Shaklee boleh bertahan di saat-saat ekonomi meleset?

Kenapa Shaklee jadi pilihan bisnes zaman online shopping ni?

Bila berlaku wabak #Covid19 sekarang ni, jelas nampak dah kenapa dan bagaimana Shaklee boleh bertahan dalam keadaan sekarang. Seperti saya sebut tadi;

  1. Shaklee adalah produk kesihatan
    Macamana pun, orang masih perlukan suplemen, time recession ke, time wabak lebih-lebih lagi
  2. Bisnes Shaklee berjalan sendiri selari dengan jualan produk kesihatan. Apa yang kita jual, hasilnya kita dapat balik dalam bentuk bonus. Makin banyak kita jual, makin banyak hasilnya. Dan bukan kita jual sorang-sorang, kita buat dalam team. Kita tolong team kita jana income.
  3. Bisnes Shaklee boleh dijalankan dimana-mana. Zaman dulu orang buat secara offline sahaja. Jaman sekarang, online pun boleh.

Jadi walaupun kita kena kuarantin di rumah (macam sekarang Perintah Kawalan Pergerakan #StayAtHome), kami pengedar masih boleh berbisnes).

Nak tahu tak? Jualan kumpulan saya dalam 2 hari ni mencecah lebih RM5 ribu.

Itu baru grup kecil saya, bayangkan kalau kita bertahan berpuluh tahun dengan grup yang besar, 2 hari ni jualan tentu mencecah ratusan ribu RM.

Sebab itu pakar ekonomi dan sifu bisnes seperti Jack Ma, Robert Kiyosaki dan beberapa orang lagi berkata MLM adalah bisnes masa depan.

Sampai satu masa, MLM adalah pilihan kita.

Robert Kiyosaki menyebut MLM akan menjadi bisnes pilihan di masa kini
Robert Kiyosaki menyebut MLM akan menjadi bisnes pilihan di masa kini

Bisnes MLM ada banyak di Malaysia (asal locally) atau antarabangsa seperti Shaklee. Pilihlah yang bertanggungjawab dan punya track record.

Jangan cari nahas dengan pilih company yang tak takut dosa dengan selalu menipu pengedarnya sendiri. Jangan pilih company penipu.

Jadi kalau anda sekarang ini fikir susahnya sebab terputus income dalam masa 14hari ini, fikirkan bagaimana sekiranya keadaan sekarang tak berubah dan tempoh #StayAtHome perlu dipanjangkan lagi (nauzubillah), bagaimana anda nak survive?

Cuba fikir juga jika anda bekerja dengan orang, jika keadaan sekarang tak berubah, adakah majikan anda masih akan bayar gaji anda?

Wanna join my team? Jom. Tak semestinya join dengan saya directly, boleh join any of my team members. Paling cepat anda join, lagi cepat anda ahead from others.

Ada beberapa link rujukan yang saya rasakan bermanfaat untuk anda, jemput baca ya:

Bagaimana Nak Buat Bisnes Shaklee? Ayuh bersama saya di grup Jutawan!

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk ketahui bagaimana memulakan bisnes Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

7 thoughts on “Musim PKP, Perkhidmatan Penghantaran Kurier Meningkat 50%

  1. Fas says:

    Dulu ranai yang kurang yakin dengan platform online tapi diaebabkan PkP nampak gayanya trend beli online semakin meningkat dan pengguna dah bijak melakukannya.

  2. Mimi Azirah says:

    Yela bila dah berlurung lama dalam rumah memang beli online sajalah kan. Sebabkan meningkat banyak bungkusan di poslaju stuck sebab terlalu banyak bungkusan kena handle.

  3. adianiez AIDA says:

    da masa nyer kurier services invest dgn tingkatkan bilangan pekerja.
    now da trend beli online. diorang tak boleh dah nak maintain bilangan pekerja mcm tahun 2018 dan sebelumnya.
    jgn jadik kan alasan ‘lambat’ lagi. bukannya customer dpt diskaun, kan.
    tapi mcm aida. beli yg perlu je. tak beli yg tak perlu @ kehendak. tak nak le tambah trafik kat kurier servis.
    mana boleh beli offline, will do.
    adianiez AIDA recently posted…Koleksi Resepi Nasi | Aneka menu berasaskan nasi penambat selera bila berbuka puasaMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge