Cara Rawat Sopak Dengan Berkesan

By | 30 August 2016

Biasanya memang ramai juga yang hubungi saya berkenaan sopak. Dan mereka hubungi saya melalui beberapa postin saya berkenaan sopak sebelum ini. Kebanyakan pesakit sopak telah cuba pelbagai rawatan tetapi tidak berkesan.

Cara Rawatan Sopak Dengan Berkesan dan Selamat

Beberapa orang customer sopak saya ada yang berkongsi dengan saya rawatan yang telah mereka ambil sebelum ini. Kebanyakannya hanya menggunakan krim sapu semata-mata. Kadar rawatan pun mahal, maklumlah fi untuk doktor pakar kulit sememangnya mahal.

Saya pernah jumpa doktor pakar kulit sekitar tahun 1990an akibat masalah jerawat. Sekali jumpa doktor dan ubat, saya dikenakan cas lebih kurang RM300. Ada yang beli krim berharga rm35 dan dijanjikan sembuh sepenuhnya, tapi tak juga baik-baik.

Saya selalu maklumkan kepada customer saya, sopak adalah salah satu penyakit SLE. SLE digelar juga penyakit 1000 wajah. Pesakit SLE bagi masalah kulit antaranya adalah sopak (vitiligo), ekzema (mild) dan psoriasis. Sebab inilah sukar untuk merawat penyakit sopak ini.

Penyakit sopak dipercayai membentuk protein yang dipanggil cytokins. Protein inilah yang merosakkan sel melanosit yang membentu melanin. Bagaimanapun ada juga teori lain yang mengatakan melanosit ini sendiri yang merosakkan dirinya.

Kaedah rawatan deangan menggunakan nutrisi Shaklee adalah untuk:

  • Meningkatkan sistem imun – ini disebabkan pesakit SLE mengalami masalah autoimmune dimana sistem imun mereka menyerang badan mereka sendiri.
  • Memperbaiki sel – ini disebabkan sel kulit pesakit perlu dibaik pulih supaya kulit asal dan sebenar dapat menggantikan kulit putih (pigmentasi). Secara mudah faham, bila mana sel sihat, luaran pun kelihatan cantik.

Antara produk sesuai untuk masalah sopak adalah:

1. Vivix

Penyakit sopak menyebabkan tubuh pesakit menghasilkan protein cytokines yang boleh merosakkan sel-sel melanosit. Vivix bertindak dengan cara menghalang pembentukan protein AGE di dalam tubuh. Protein AGE yang terbentuk boleh menyekat dan menghalang sel berfungsi secara normal.

Vivix juga kaya dengan resveratrol dan polifenol yang bertindak sebagai antioksidan untuk menghalang dan merawat kerosakan kulit yang berlaku.

Selain itu, Vivix mengandungi polifenol penting. Kajian menunjukkan polifenol bertindak sebagai antioksidan untuk menghalang dan merawat kerosakan kulit disebabkan oleh pendedahan kepada cahaya matahari. Bukan itu sahaja, kerosakan kulit turut berkait rapat dengan radikal bebas yang bertindak memusnahkan sel kulit. Polifenol menunjukkan sangat baik untuk melindungi kulit dan tubuh daripada radikal bebas.

2. Energizing Soy Protein (ESP)

ESP pula merupakan protein yang penting penting untuk pesakit sopak. Ia memperbaiki dan merawat sel sel yang rosak. Pengambilan protein yang mencukupi membantu badan kita untuk menghasilkan sel yang lebih sihat.

3. DTX Complex

Curcumin yang diekstrak merupakan antara suplemen yang terbaik bagi mencegah pelbagai jenis penyakit dengan mudah. Ia dapat menguatkan sistem imunisasi badan dan mengurangkan kerosakan sel-sel badan. Kawalan tekanan oksidatif, modulasi laluan biokimia, peraturan enzim, mencegah keradangan adalah beberapa teknik yang ia gunakan untuk menyembuhkan luka dan membaiki kulit. Ini menjadikan cucurmin sangat membantu vitiligo untuk menggalakkan repigmentasi.

Cucurmin merupakan salah satu bahan di dalam DTX Complex. Justeru pengambilan DTX Complex adalah sangat penting kepada pesakit sopak.

4. B-Complex

Perhatikan melalui laporan di bawah. Ia menunjukkan terdapat kajian dibuat dengan pengambilan vitamin B kepada pesakit sopak. Selepas setahun keputusan menunjukkan kulit mereka bertambah baik. Banyak kajian lain juga melaporkan kebaikan penggunaan bcomplex kepada pesakit sopak.

5. Lain-lain

Selain 4 suplemen utama di atas, di bawah pula adalah antara suplemen yang sesuai untuk diambil oleh pesakit sopak:

Testimoni Pengguna Shaklee Penyakit Sopak

Sebelum ini dalam posting terdahulu saya banyak berikan testimoni daripada luar negara. Di negara kita tidak ramai lagi yang tampil untuk mencuba set shaklee untuk sopak ini. Bagaimanapun saya sendiri telah ada 2 orang customer bagi penyakit sopak. Sebenarnya ada 3 orang, seorang lagi itu berhenti guna sebab katanya lambat berkesan.

Dan perlu ingat, pengambilan suplemen mungkin menyebabkan lambat perubahan, terutama sopak melibatkan organ paling luar iaitu kulit. Dalam kajian di atas (ke atas bcomplex) juga mengambil tempoh antara 1-2 tahun. Jadi kepada customer saya memang saya maklumkan kesan perubahan mungkin mengambil masa. Cuma paling penting adalah jadikan sistem imun mereka kuat dan seterusnya akan membantu kesihatan kulit mereka.

Alhamdulillah kesemua mereka memberikan perkembangan yang baik.

1. Sebulan guna Set Detox, pigmentasi tidak lagi merebak

Teruk juga sopak customer saya ini. Saya cadangkan samada set detox atau set sopak terus. Beliau ingin mencuba set detox dahulu. Jadi selepas sebulan, alhamdulillah telah ada  perubahan iaitu pigmentasi tidak lagi merebak. Walaupun perlahan, ini merupakan kejayaan besar bagi penghidap sopak.

Selepas sebulan guna set sopak Shaklee pigmentasi tidak lagi merebak

Selepas sebulan guna set sopak Shaklee pigmentasi tidak lagi merebak

2. Sebulan guna set sopak, telah ada perubahan.

Customer saya ini mencuba terus set sopak. Alhamdulillah katanya lepas sebulan telah ada perubahan yang disebutkan oleh kakak beliau. Bila saya tanya apa bentuk perubahan, tidak pula beliau nyatakan. Tak mengapa, baru sebulan kot. InsyaAllah nanti saya update lagi.

Selepas sebulan guna set sopak Shaklee telah ada perubahan pada kulit

Selepas sebulan guna set sopak Shaklee telah ada perubahan pada kulit

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan suplemen Shaklee bolehlah hubungi saya
Raihanah SID 864679
 
No tel: 0122195919
 
Your trusted Shaklee Independent Distributor
 
Coach Detox Anda
 
Shaklee Gombak

16 thoughts on “Cara Rawat Sopak Dengan Berkesan

    1. Raihanah Ahmad Post author

      alhamdulillah, berusaha juga saya carikan solution ni

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge