Call nowWhatsapp

Khasiat dan Manfaat DTX Complex

Hati kita adalah organ terbesar dalam badan kita. Ia berperanan utama sebagai barisan pertahanan daripada semua pencemaran dan toksin selain menjalankan lebih daripada 300 fungsi metabolik selain detoksifikasi. Tanpa hati yang efisien, tubuh kita mungkin gagal berfungsi sepenuhnya. Salah satu herba terbaik untuk hati adalah milk thistle. Dan ia merupakan salah satu ramuan dalam DTX Complex.

Harga bagi mana-mana suplemen milk thistle rata-rata rm100 ke atas. Kalau ke kedai ubat cina (seng seh) pun mungkin lebih kurang. Selain milk thistle, DTX Complex mengandungi: cendawan Reishi, Schizandra, dandelion, kunyit, dan articok. Kesemua ini kalau anda mahu dapatkan daripada kedai ubat cina, harganya mencecah RM1000 untuk tempoh sebulan penggunaan.

Tapi anda hanya boleh dapatkan DTX Complex pada harga RM164.30 sahaja untuk penggunaan selama sebulan. Dengan begitu banyak ramuan dan dikeluarkan pula oleh Shaklee, sebenarnya anda menang memakai (berbaloi).

Ayuh kita lihat apakah kebaikan lain DTX Complex.

Pencemaran Dan Ketoksikan Meningkat

Terdapat lebih 70,000 bahan kimia industri yang digunakan sebagai komersil dan 1,000 lagi yang baru diperkenalkan setiap tahun. Dengan ini menyebabkan sebahagian besar bahan kimia baru tidak pernah diuji keselamatannya ke atas manusia. Ini menyebabkan badan kita tidak lagi mampu untuk menghapuskan toksin dengan pantas. Inilah yang membawa kepada krisis kesihatan disebabkan oleh toksin dan menyebabkan pelbagai penyakit.

Punca toksin dalam badan
Punca toksin dalam badan

Fungsi hati berbeza

1. Kilang dan Depot Untuk Nutrisi

Apabila kita makan, makanan akan diuraikan kepada pelbagai nutrisi oleh proses penghadaman, diserap dan dihantar oleh darah kepada hati. Hati akan menerima nutrisi ini dan menyimpan sebahagiannya dan sebahagian lagi akan dihantar kepada bahagian badan yang memerlukan.

Berfungsi sebagai zon menerima dan menghantar nutrisi ini, hati membantu mengawal tahap gula dalam darah yang normal sebagai tindak balas kepada tindakan hormon yang dihasilkan oleh pankreas.

2. Sebagai Kilang Penghasilan Protein

Hati menyatukan kesemua asid amino menjadikan protein penting yang diperlukan untuk antibodi sistem imun, pembekuan darah dan banyak fungsi tubuh yang lain.

3. Sebagai Kilang Rawatan Sisa

Apabila darah memasuki hati, ia membawa bukan sahaja nutrien, tetapi juga pelbagai bahan-bahan lain yang diserap melalui kulit, paru-paru dan sistem penghadaman. Mana-mana sebatian yang tidak diperlukan untuk bekalan pemakanan dikenal pasti sebagai asing dan disasarkan untuk pelupusan. Terdapat enzim hati yang istimewa yang melaksanakan fungsi mengubah struktur kimia sebatian asing supaya ia boleh dikeluarkan.

4. Sebagai pengangkut dan pelupusan sisa berbahaya

Sebaik sahaja hati telah memproses bahan toksik, ia boleh dikeluarkan oleh buah pinggang dalam air kencing atau diangkut ke usus dalam hempedu, yang dihasilkan oleh hati dan disimpan di dalam pundi hempedu. Apabila diperlukan, hempedu dilepaskan ke dalam usus di mana ia berfungsi bersama-sama dengan serat pemakanan untuk mengikat toksin dan memudahkan penyingkiran mereka dari badan sebagai sebahagian daripada sisa tahi.

Cabaran Kepada Fungsi Hati

Terdapat banyak isu berkaitan fungsi hati yang boleh terjejas disebabkan oleh bahan kimia. Antaranya:

 • Benzopyrenes: daripada asap rokok atau asap daripada makanan yang digril
 • Acetone: bahan kimia daripada pelarut kuku (nail polish remover), cat, varnish dan thinner.
 • Heterocyclic amines: cecair dalam lighter, pelarut hidrokarbon, daging yang digoreng atau BBQ
 • Nitrosamines: makanan diproses
 • Polycyclic hydrocarbons: asap daripada pembakaran bahan api, eksos kereta
 • Insektisid, herbisid dan fertilizers
 • Ammonia: dan semua bahan kimia rumah
 • Minuman alkohol
 • Sesetengah ubat termasuk antiulcer, analgesic, anti radang, antihyperlipidemic dan anticonvulsant.

Apabila struktur sebatian ini berubah di dalam hati, radikal bebas akan dilepaskan. Radikal bebas kemudian menyerang membran dalam sel-sel hati. Jika serangan mereka berjaya akan menjejaskan integriti sel yang membawa kepada sel kerosakan dan kematian sel.

Walaupun hati berupaya untuk tumbuh semula dengan sendirinya, pengoksidaan akan berlaku jika terlalu banyak sel-sel hati dimusnahkan atau dirosakkan oleh radikal bebas. Keupayaan hati untuk melaksanakan fungsi penting akan semakin berkurangan.

Meningkatkan Fungsi Hati

Tingkatkan fungsi hati dengan 2 cara:

1. Pencegahan dengan antioksidan

Kajian berterusan telah dapat mengenal pasti nutrien yang melindungi pelbagai sel-sel dan tisu dalam badan daripada kerosakan pengoksidaan yang disebabkan oleh radikal bebas.

Dengan cara membekalkan tubuh dengan sebatian herba yang mempunyai sifat antioksidan, keupayaan semula jadi hati untuk tumbuh semula sendiri selepas terdedah kepada tindak balas pengoksidaan yang merosakkan boleh disokong.

2. Meningkatkan fungsi bendalir hempedu

semakin lama bahan bertoksik dan produk hasil oksidatif berada di dalam hati dan usus, semakin banyak kerosakan ia boleh lakukan. Dengan menyediakan tubuh dengan sebatian yang membantu mengekalkan aliran hempedu normal, keupayaan semula jadi badan untuk menghapuskan toksin dari badan boleh disokong.

Apakah DTX Complex

Bahan utama dalam DTX Complex adalah ekstrak benih milk thistle. Berasal dari Mediterranean, tetapi terdapat di seluruh dunia, ia telah digunakan secara tradisi di Eropah selama 2000 tahun. Ekstrak benih milk thistle dalam DTX Complex adalah 80% silymarin dan selebihnya adalah campuran beberapa sebatian yang kaya dengan antioksidan.

Kandungan DTX Complex
Kandungan DTX Complex

Antaranya adalah:

1. Schizandra Chinensis

Schizandra chinensis adalah tumbuhan yang berasal dari China, di mana ia telah digunakan selama lebih 2000 tahun dan disenaraikan dalam Pharmacopaeia China. Ekstrak biji Schizandra chinensis mengandungi lignans dengan sifat-sifat antioksidan. Schizandra juga telah dikaitkan dengan rangsangan sintesis protein, meningkatkan jumlah detoksifikasi enzim dalam hati dan menghalang pengikatan toksin dengan membran sel.

2. Cendawan Reishi

Cendawan Reishi, sejenis tumbuhan Jepun, dikenali di China sebagai ling zhi. Penggunaan tradisional bermula sejak lebih daripada 4000 tahun. Reishi ekstrak cendawan terkenal dengan ciri-ciri antioksidannya.

3. Kunyit

Kunyit adalah ahli keluarga halia dan merupakan komponen biasa campuran rempah kari. Ia mengandungi minyak turmeron dan cucurmin.

4. Dandelion

Dandelion bermakna gigi singa di Perancis, telah digunakan secara tradisional di Eropah sejak abad ke-10 dan rasa yang agak pahit dipanggil taraxacin. Dandelion dan sebatian dalam articok dipanggil cynarin membantu merangsang aliran hempedu.

Bagaimana DTX Complex Berfungsi

Gabungan unik bahan-bahan botani dalam DTX Complex menyokong kesihatan dan fungsi hati dalam 2 cara.

 1. Ekstrak susu biji thistle, pilihan chinensis Schizandra dan Reishi cendawan mempunyai antioksida, menawarkan perlindungan untuk sel-sel hati dan dipercayai dapat merangsang sintesis protein untuk membaiki sel hati dan pertumbuhan semula.
 2. Dandelion, kunyit dan articok ekstrak membantu mengekalkan aliran hempedu normal, menyokong hempedu yang diperlukan untuk memproses sebatian toksik daripada badan.

Keistimewaan DTX Complex

Kenapa anda perlu memilih DTX Complex, formulasi unggul daripada Shaklee?

DTX Complex membantu melindungi fungsi hati
DTX Complex membantu melindungi fungsi hati
 • Bahan-bahan herba diuji dengan kepakaran dan sains yang tinggi oleh Shaklee.
 • Menjalankan 130,000 ujian analystical dan mikrobiologi individu setiap tahun, memastikan anda integriti produk herba kami.
 • Melakukan lebih daripada 250 ujian proprietari, di luar norma-norma standard industri. Kaedah ujian yang dibangunkan oleh saintis Shaklee telah kemudiannya menjadi piawaian industri.
 • Memproses 1.4 juta pound bahan-bahan herba mentah setahun, diuji dengan teliti untuk kualiti, keberkesanan dan kestabilan.

Ambil Shaklee DTX Complex Untuk Sihat

Saya sering ditanya jika DTX Complex mempunyai apa-apa kesan sampingan. Secara umumnya jawapan saya adalah ia dapat mencegah kesan sampingan dari pengumpulan ubat-ubatan preskripsi, sistem air awam yang dirawat secara kimia, bahan tambahan makanan, pencemaran udara dan bahan buangan badan kita sendiri.

Shaklee DTX Complex perlu diambil setiap hari dalam kuantiti yang mencukupi untuk memastikan hati dapat berfungsi dengan optimum. Sejak mengetahui berkenaan DTX Complex dan bagaimana ia membantu kesihatan kita, saya sentiasa mencadangkan DTX Complex untuk hasil yang luar biasa.

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan suplemen Shaklee bolehlah hubungi saya

Raihanah  SID 864679

No tel: 0122195919

Your trusted Shaklee Independent Distributor

Coach Detox Anda

Shaklee Gombak

4 thoughts on “Khasiat dan Manfaat DTX Complex

  • Raihanah Ahmad says:

   memang best yang ni. sejak ketahui manfaatnya saya belikan untuk abah, mama dan suami sekali. terutama bagi mereka yang ambil ubat dalam tempoh yang lama, produk ni memang bagus untuk cuci hati. nanti boleh kontek saya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp