Vivix dan Kajian Klinikal Ke Atas Resveratrol dan Polifenol

By | 18 April 2017
Vivix dan packaging yang ekslusif

Vivix dan Kajian Klinikal Ke Atas Resveratrol dan Polifenol

Posting ini memang agak teknikal. Tapi sebenarnya saya tujukan kepada anda yang inginkan fakta yang boleh dirujuk berkaitan kajian klinikal ke atas Vivix dengan bahan utama iaitu resveratrol dan polifenol.

Sebelum itu elok kita fahami dulu bagaimana mekanisme Vivix bertindak.

4 Mekanisma Tindakan Vivix

4 mekanisme Vivix yang memberikan banyak faedah kepada kesihatan terutama penyakit berkaitan penuaan:

  1. Pertahanan sel: Melindungi dan memperbaiki kerosakan DNA yang dialami oleh setiap sel setiap hari.
  2. Tenaga Sel: Mengurangkan tekanan oksidatif disebabkan tindak balas tekanan biologi.
  3. Memperbaiki Sel: Meningkatkan pengeluaran tenaga di peringkat selular dengan meningkatkan bilangan mitokondria (pengeluaran pusat tenaga setiap sel) dalam sel-sel.
  4. Prestasi sel: Mengaktifkan pengawal selia genetik dan melambatkan pembentukan AGE protein. AGE protein berlebihan menyebabkan kerosakan selular dan sering dikaitkan dengan rintangan insulin dan diabetes.

Kajian Klinikal Terhadap Vivix

Rujukan berikut digunakan bagi setiap 4 mekanisme tindakan Vivix:

1 Pertahanan Sel

Ghanim H, Sia CL, Korzeniewski K, Lohano T, Abuaysheh S, Marumganti A, Chaudhuri A, Dandona P. A Resveratrol and Polyphenol Preparation Suppresses Oxidative and Inflammatory Stress Response to a High-Fat, High-Carbohydrate Meal. J Clin Endocrinol Metab.96(5):1409-1414, 2011.

Noratto GD, Angel-Morales G, Talcott ST, Mertens-Talcott SU. Polyphenolics from Açaí (Euterpe Oleracea Mart.) and Red Muscadine Grape (Vitis Rotundifolia) Protect Human Umbilical Vascular Endothelial Cells (HUVEC) from Glucose- and Lipopolysaccharide (LPS-)Induced Inflammation and Target MicroRNA-126. J Agric Food Chem 59(14):7999-8012, 2011.

McDougald LR, Hofacre C, Mathis G, Fuller L, Hargrove JL, Greenspan P, Hartle DK. Enhancement of Resistance to Coccidiosis and Necrotic Enteritis in Broiler Chickens by Dietary Muscadine Pomace. Avian Dis 52(4):646-651, 2008.

Ho L, Chen LH, Wang J, Zhao W, Talcott ST, Ono K, Teplow D, Humala N, Cheng A, Percival SS, Ferruzzi M, Janle E, Dickstein DL, Pasinetti GM. Heterogeneity in Red Wine Polyphenolic Contents Differentially Influences Alzheimer’s Disease-Type Neuropathology and Cognitive Deterioration. J Alzheimers Dis 16(1):59-72, 2009.

Bralley EE, Hargrove JL, Greenspan P, Hartle DK. Topical Anti-Inflammatory Activities of Vitis Rotundifolia (Muscadine Grape) Extracts in the Tetradecanoylphorbol Acetate Model of Ear Inflammation. J Med Food 10(4):636-642, 2007.

Greenspan P, Bauer JD, Pollock SH, Gangemi JD, Mayer EP, Ghaffar A, Hargrove JL, Hartle DK. Anti-Inflammatory Properties of the Muscadine Grape (Vitis Rotundifolia). J Agric Food Chem 53(22):8481-8484, 2005.

Tate P, God J, Bibb R, Lu Q, Larcom LL. Inhibition of Metalloproteinase Activity by Fruit Extracts. Cancer Lett 212(2):153-158, 2004.

Ungvari Z, Orosz Z, Rivera A, Labinskyy N, Xiangmin Z, Olson S, Podlutsky A, Csiszar A. Resveratrol Increases Vascular Oxidative Stress Resistance. Am J Physiol Heart Circ Physiol 292(5):H2417-H2424, 2007.

Csiszar A, Smith K, Labinskyy N, Orosz Z, Rivera A, Ungvari Z. Resveratrol Attenuates TNF-Alpha-Induced Activation of Coronary Arterial Endothelial Cells: Role of NF-KappaB Inhibition. Am J Physiol Heart Circ Physiol 291(4):H1694-H1699, 2006.

Donnelly LE, Newton R, Kennedy GE, Fenwick PS, Leung RH, Ito K, Russell RE, Barnes PJ. Anti-Inflammatory Effects of Resveratrol in Lung Epithelial Cells: Molecular Mechanisms. Am J Physiol Lung Cell Mol Physiol 287(4):L774-L783, 2004.

Shigematsu S, Ishida S, Hara M, Takahashi N, Yoshimatsu H, Sakata T, Korthuis RJ. Resveratrol, a Red Wine Constituent Polyphenol, Prevents SuperoxideDependent Inflammatory Responses Induced by Ischemia/Reperfusion, Platelet-Activating Factor, or Oxidants. Free Radic Biol Med 34(7):810-817, 2003.

2. Tenaga Sel

Lagouge M, Argmann C, Gerhart-Hines Z, Meziane H, et al. Resveratrol Improves Mitochondrial Function and Protects Against Metabolic Disease by Activating SIRT1 and PGC-1. Cell 127(6):1109-1122, 2006.

Dasgupta B, Milbrandt J. Resveratrol Stimulates AMP Kinase Activity in Neurons, Proc Natl Acad Sci USA 104(17):7217-7222, 2007.

St-Pierre J, Drori S, Uldry M, Silvaggi J, Rhee J, Jäger S, Handschin C, et al. Suppression of Reactive Oxygen Species and Neurodegeneration by the PGC-1 Transcriptional Coactivators. Cell 127(2):397-408, 2006.

Civitarese A, Carling S, Heilbronn L, Hulver M, Ukropcova B, Deutsch W, Smith S, Ravussin E, Calorie Restriction Increases Muscle Mitochondrial Biogenesis in Healthy Humans. PLoS Medicine 4(3):e76, 2007.

Lopez-Lluch G, Irusta P, Navas P, de Cabo R. Mitochondrial Biogenesis and Healthy Aging. Exp Gerontol 43(9):813-819, 2008.

3. Memperbaiki Sel

Usha S, Irudayam MJ, Malathi R. Interaction of Resveratrol and Genistein with Nucleic Acids. J Biochem Molec Biol 38(2):198-205, 2005.

Niture S, Velu C, Smith Q, Bhat J, Srivenugopal K. Increased Expression of the MGMT Repair Protein Mediated by Cysteine Prodrugs and Chemopreventive Natural Products in Human Lymphocytes and Tumor Lines. Carcinogenesis 28(2):378-389, 2007.

Yang S, Irani K, Heffron S, Jurnack F, Meyskens F. Alterations in the Expressions of the Apurinic/Apyrimidinic Endonuclease-1/Redox Factor-1 (APE/Ref-1) in Human Melanoma and Identification of the Therapeutic Potential of Resveratrol as an APE/Ref-1 Inhibitor. Mol Cancer Ther 4(12):1923-1935, 2005.

Zahid M, Gaikwad NW, Rogan EG, Cavalieri EL. Inhibition of Depurinating Estrogen-DNA Adduct Formation by Natural Compounds. Chem Res Toxicol 20(12): 1947-1953, 2007.

Chakraborty S, Roy M, Bhattacharya RK. Prevention and Repair of DNA Damage by Selected Phytochemicals as Measured by Single-Cell Gel Electrophoresis. J Environ Pathol Toxicol Oncol 23(3): 215-226, 2004.

Gatz SA, Keimling M, Baumann C, Dörk T, Debatin KM, Fulda S, Wiesmüller L. Resveratrol Modulates DNA Doublestrand Break Repair Pathways in an ATM/ ATR-p53-and–Nbs1-Dependent Manner. Carcinogenesis 29(3): 519-527, 2008.

God JM, Tate P, Larcom LL. Anti-Cancer Effects of Four Varieties of Muscadine Grape. J Med Food 10(1):54-59, 2007.

4. Prestasi Sel

Farrar J, Hartle D, Hargrove J, Greenspan P. Inhibition of Protein Glycation by Skins and Seeds of the Muscadine Grape. BioFactors 30(3):193-200, 2007.

Hudson T, Hartle D, Hursting S, Nunez N, Wang T, Young H, Arany P, Green J. Inhibition of Prostate Cancer Growth by Muscadine Grape Skin Extract and Resveratrol through Distinct Mechanisms. Cancer Res 67(17):8396-8405, 2007.

Bralley E, Greenspan P, Hargrove J, Hartle D. Inhibition of Hyarluronidase Activity by Vitis Rotundifolia (Muscadine) Berry Seeds and Skins. Pharmaceutical Biology 45(9):667-673, 2007.

Ramasamy R, Vannucci S, Shi Du Yan S, Herold K, Yan S, Schmidt A. Advanced Glycation End Products and RAGE: A Common Thread in Aging, Diabetes, Neurodegeneration, and Inflammation. Glycobiology 15(7):16R– 28R, 2005.

Mellen PB, Daniel KR, Brosnihan KB, Hansen KJ, Herrington DM. Effect of Muscadine Grape Seed Supplementation on Vascular Function in Subjects with or At Risk for Cardiovascular Disease: A Randomized Crossover Trial. J Am Coll Nutr 29(5):469-475, 2010.

Kesimpulan

Anda boleh meneliti setiap satu kajian klinikal di atas untuk maklumat anda sendiri. Dengan memiliki kajian klinikal tidak syak lagi Shaklee dan Vivix memang pilihan terbaik untuk menjaga kesihatan kita.

Sekiranya anda mencari hidup yang sihat dan berpanjangan, Shaklee telah membuktikan bahawa produk kami boleh memberikan hidup yang lebih sihat, bertenaga, muda pada tahap selular. Pilihan di tangan anda, saya telah pun memilih yang terbaik dan saya yakin anda juga akan memilih yang terbaik. Jadi inilah kenapa #WhyIShaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah  SID 864679

No tel: 0122195919

Your trusted Shaklee Independent Distributor

Coach Detox Anda

Shaklee Gombak

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at vitamin-cerdik.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di vitamin-cerdik.com.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau kelewatan rawatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

8 thoughts on “Vivix dan Kajian Klinikal Ke Atas Resveratrol dan Polifenol

  1. Mummydearie

    Kiranya banyak kajian klinikal dah dijalankan sebelum produk ni dipasarkan. Bila ada kajian terperinci macam ni, barulah ada keyakinan untuk membeli produk kesihatan. Kebanyakan yang melambak di pasaran tempatan kita ni, kadang-kala saya tengok entah apa-apa. Ubat kurus, ubat untuk kesihatan tapi entah ada ke tidak kajian dijalankan. Saya suspeklah memang tiada, main buat dan jual terus kepada pengguna. Sebab itulah banyak masalah timbul bila diamalkan.

    Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      semua produk camtu adalah bersifat OEM. boleh je nak letak brand MD juga. tapi shaklee adalah sains based, dicipta oleh saintis, proven by science

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      alhamdulillah sesuatu yang boleh meyakinkan pengguna

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge