Call nowWhatsapp

Bolehkah Ibu Mengandung Minum Shake Protein?

soya cegah kanser

Ramai je ibu mengandung tertanya-tanya kan, bolehkah minum protein shake semasa mengandung? Berita baiknya adalah terdapat banyak suplemen protein yang selamat untuk kehamilan. Tapi memang makan daripada sumber protein itu sendiri lebih baik. Penting bagi ibu mengandung untuk mendapatkan protein dari pelbagai jenis makanan dan tidak semata-mata bergantung kepada protein shake. Peranan Protein Semasa Kehamilan […]

Elakkan 10 Makanan Untuk Perut Kempis

Perut buncit atau boroi punca penyakit

Berita buruknya tidak ada senarai rasmi “makanan untuk dielakkan untuk perut rata.” Tetapi berita gembira adalah terdapat beberapa kumpulan makanan yang mempromosikan penyimpanan lemak perut, dan jika anda mengelakkan, atau sekurang-kurangnya mengehadkan, makanan ini, dapat mengurangkan berat badan dan membuat anda lebih dekat untuk mencapai perut yang rata. Sekeping berita lain adalah bahawa kebanyakan makanan […]

Bulletproof Coffee Minuman Alaf Baru?

bulletproof coffee

Ada satu minuman saya suka sangat sekarang ni, Bulletproof Coffee. Ia adalah minuman berprestasi tinggi yang telah membantu semua orang daripada seorang CEO, suri rumah, pelajar dll mengharungi hari mereka. Bagaimana Membuat Bulletproof Coffee Brew 1 cawan kopi Tambah 1 sudu teh minyak MCT (Medium Chain Trigelycerides)(merupakan sejenis minyak kelapa, tapi lebih baik daripada itu) […]

Senaman Boleh Mengurangkan Tekanan, Tapi Kenapa Tingkatkan Kortisol?

Senaman untuk kesihatan

Kunyit, ashwagandha dan phosphatidylserine adalah beberapa suplemen yang mungkin anda stok di kabinet ubat anda untuk mempertahankan terhadap hormon cortisol secara hantu. Tetapi adakah kortisol penjahat itu dicat? Lagipun, walaupun senaman, amalan yang sihat, membawa kepada pembebasan kortisol. Sebelum anda melompat ke Amazon dan memesan gerobak suplemen pengurusan tekanan, pertimbangkan sains di sebalik kortisol, senaman […]

Mitos: Makan Protein Banyak Akan Merosakkan Buah Pinggang?

protein bebankan buah pinggang

Sepanjang penglibatan saya dengan Shaklee, bukan sedikit, tapi ramai orang yang sebut supaya berjaga-jaga jangan makan protein terlalu banyak kerana ia akan membebankan buah pinggang. Sejauh mana dakwaan ini? Makan Makanan Tinggi Protein Rosakkan Buah Pinggang? Terdapat dakwaan sesetengah pihak bahawa pengambilan protin tinggi dalam pemakanan akan merosakkan buah pinggang dan menyebabkan masalah reput tulang […]

Kurang Tidur Sebabkan Anda Gemuk

Pesakit prostat biasanya tidak dapat tidur yang berkualiti disebabkan kerapkali terjaga untuk kencing

Walaupun setiap program penurunan berat badan atau diet mempunyai prosesnya sendiri, proses asasnya sama. Tetapi kebanyakan mungkin terlupa pemboleh ubah utama: tidur anda. Kebanyakan kita memerlukan sekurang-kurangnya tujuh jam tidur setiap malam, tetapi lebih daripada satu pertiga daripada orang dewasa Malaysia tidak mendaoat jumlah minimum secara tetap. Tidur adalah penting untuk fungsi badan yang sihat […]

Fruktos: Toksin Manis Bahaya Kepada Kesihatan

fruktose hfcs bahaya

Adakah anda mengalami masalah darah tinggi, kolesterol tinggi, perut buncit, gout dan kencing manis. Ini mungkin berpunca daripada pengambilan fruktosa yang berlebihan dalam pemakanan seharian kita tanpa kita sedari. Apakah Fruktosa Fruktosa adalah sejenis gula yang terdapat dalam buah-buahan dan juga tebu. Fruktosa yang dimakan dalam buah-buahan tidaklah berisiko tinggi kepada kesihatan kerana ianya diserap […]

Berjaya Kuruskan Badan, Sel Lemak Bebaskan Toksin

sel lemak simpan toksin

Ada satu posting Dr Hafiz tulis begini, “Sayur ni penting untuk imbangi makanan tinggi protein dan lemak dalam tu. Jika takde sayur memang bahaya. Contohnya antioksidan dalam tumbuhan, perlu sangat untuk neutralkan bahaya zat besi yang tinggi dalam daging. Zat besi banyak sangat boleh tingkatkan stres radikal badan. Sayuran juga banyak nutrien seperti magnesium, vitamin-vitamin […]

Travelog Trip Shaklee Mewah: Persediaan Ke Phuket 2019

Trip Mewah Shaklee ke Phuket 2019

Alhamdulillah kan saya layak sekali lagi untuk join trip mewah Shaklee. Untuk dapat trip Shaklee perlulah qualify dalam tempoh setahun. Bagi Shaklee ianya daripada April hingga Mac. Untuk Phuket adalah trip yang dirancang untuk kami hasil performance pada 2018/2019. Untuk tahun 2019/2020, Shaklee plan ke Korea (regional) dan Switzerland (antarabangsa). Nak join saya? Jom! Taklimat […]

3 Pemanis Semulajadi Tidak Naikkan Gula Dalam Darah

pemanis semulajadi tak naik gula dalam darah

Orang Malaysia suka manis, jualan gula di negara kita semakin naik walaupun harga gula dinaikkan. Tengoklah makanan atau minuman viral, kalau yang manis-manis cepat betul viral seperti air boba dan lain-lain lagi. Saya pun memang suka benda manis, bukan manis sahaja, yang masin pun saya suka, asalkan makanan kan. Tapi alhamdulillah saya boleh tinggalkan makanan/minuman […]