Call nowWhatsapp

Bersedia Untuk Norma Baharu: Bolehkah Makanan Tambahan Menguatkan Sistem Imun Kita?

interferon rawat corona virus

Amerika Syarikat dan seluruh dunia menghadapi cabaran terbesar sepanjang hayat kita. c**na Virus telah membunuh ratusan ribu orang dan ekonomi yang merosot di seluruh dunia.

Sehingga tarikh hari ini, masih tiada vaksin dan hanya satu pilihan rawatan yang nampaknya berkesan sekitar 30% dalam ujian klinikal awal. Orang takut.

Soalan yang paling sering ditanyakan adalah: “Bolehkah suplemen melindungi saya dari virus berjangkit ini?. Itu bukan soalan yang dapat saya jawab dengan yakin. Beberapa kajian yang dibuat oleh saintis buat adalah berskala kecil dan diperingkat awal. Tambahan lagi, masih banyak yang kita tidak tahu mengenainya.

Walau bagaimanapun, terdapat kajian mengenai bagaimana diet dan makanan tambahan mempengaruhi sistem imun. Saya dapat menjawab pertanyaan, “Makanan Tambahan Boleh Memperkuat Sistem Kekebalan Saya”, dengan yakin. Itu akan menjadi fokus artikel ini.

Namun, sebelum membahasnya, izinkan saya melihat secara objektif bagaimana “Normal Baru” kita dan bagaimana kita dapat mempersiapkannya.

Bersedia Untuk Norma Baharu

Saya merujuk kepada seorang saintis bertaraf Profesor, Dr Steve Cheney. Beliau menyebut banyak hujah-hujah yang berpecah belah dan hiper-partisan mengenai bagaimana kita seharusnya menangani pandemi ini. Ini adalah masa ketika negara kita harus bersatu menentang musuh bersama. Sebaliknya saya melihat mitos dan pembohongan yang disebarkan di kedua-dua belah isu penting ini.

Akhbar hanya memperbesar masalah dengan mengulang mitos tanpa memeriksa fakta. Sama ada mereka berada di kiri atau kanan, media hanya mengulangi mitos yang sesuai dengan naratif mereka. Kesannya, orang ramai keliru dan takut.

Mari saya cuba memberi anda pandangan yang lebih objektif dan saintifik tentang bagaimana bentuk “New Normal”, dan bagaimana kita dapat mempersiapkannya.

1. Bila Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) patut berakhir?

Mari kita mulakan dengan salah satu argumen terbesar selama beberapa minggu terakhir – bilakah kita harus membuka semula negara kita. Hujah ini didasarkan pada mitos bahawa jika kita menunggu cukup lama, virus itu akan hilang, dan hidup dapat kembali normal.

Tidak ada yang lebih jauh dari kebenaran. Pada hakikatnya virus tidak berfungsi seperti itu. Mereka terus beredar melalui populasi pada tahap rendah. Setiap kali kita keluar dari rumah dan meneruskan kehidupan seharian, virus itu akan mengintai. Akan ada kemarahan. Akan ada tempat panas. Akan ada kematian. Dan akhbar akan melaporkan setiap satu.

Oleh itu, persoalannya tidak seharusnya berlaku ketika kita muncul. Sepatutnya bagaimana kita tangani. Kita harus tangani dengan berhati-hati. Kita harus terus mengambil langkah berjaga-jaga yang sewajarnya. Langkah berjaga-jaga ini akan menjadi “Normal Baharu” kita sehingga kita mendapat vaksin yang berkesan. Sekarang, anda mungkin telah menghafal langkah berjaga-jaga KKM, tetapi izinkan saya mengulanginya di sini:

 • Sekiranya anda sakit, tinggal di rumah sehingga anda pulih. Sekiranya gejala anda bertambah buruk, segera hubungi doktor anda.
 • Sekiranya anda terdedah, segera diuji dan kuarantin diri selama 14 hari jika anda positif.
 • Semasa anda keluar, pakai topeng muka dan praktikkan jarak jauh sosial. Apabila anda sampai di rumah, basuh tangan anda dengan sabun dan air selama 20s ”.
 • Buat masa ini, kita perlu mengelakkan jabat tangan biasa dan pelukan (terutama hari raya atau perayaan).
 • Sekiranya anda sangat tua atau sangat sakit, anda harus tinggal di rumah sebanyak mungkin. Sekiranya anda mempunyai orang tersayang dalam kategori ini, anda harus melakukan segala daya untuk melindungi mereka daripada terdedah.
 • Elakkan perhimpunan awal dan tempat-tempat awam. Ini boleh merangkumi beberapa perkara kegemaran – seperti panggung wayang, acara-acara kerajaan (perhimpunan-perhimpunan dan lain-lain), teater, kelab malam, dan acara sukan.

2. Vaksin Bantu Hilangkan Virus

Akhirnya, ada satu lagi mitos besar, iaitu bahawa virus akan hilang begitu sahaja kita sebaik sahaja ada vaksin. Vaksin mengurangkan risiko anda terdedah kerana lebih sedikit orang yang membawa virus. Walau bagaimanapun, C***na virus tidak pernah hilang. Mereka terus beredar dalam populasi selama beberapa dekad.

Walaupun kita mempunyai vaksin, orang masih akan jatuh sakit akibat penyakit itu. Orang masih akan mati akibatnya. Perbezaannya adalah bahawa kita tidak akan lagi mendengar mengenai kes dan kematian C***na pada setiap hari. Kes dan kematian tersebut akan menjadi sebahagian daripada statistik yang dikumpulkan oleh KKM mengenai penyakit seperti influenza setiap tahun – dan semua orang mengabaikannya.

Sekarang saya telah membincangkan seperti apa “New Normal” dan meringkaskan panduan KKM untuk mengurangkan pendedahan anda kepada penyakit ini ketika pengunciannya mereda, izinkan saya menambah satu lagi panduan saya sendiri:

Pastikan sistem ketahanan badan anda sekuat mungkin.

Mengapa Menjaga Sistem Kekebalan Tubuh Anda Penting?

Pandemik tidak berbeza. Tidak kira sama ada kita bercakap mengenai selesema Sepanyol, SARS, MERS, atau corona. Media memang begitulah, selalu bagi tumpuan kepada bilangan kes dan kematian (berita buruk). Tapi seringkali mengabaikan khabar baik seperti berjuta-juta orang yang dijangkiti dan tidak mempunyai gejala. Kenapa dan bagaimana?

 • 80-85% orang yang diuji positif CV mempunyai gejala ringan atau sederhana. Gejala mereka tidak lebih teruk daripada yang mereka alami dengan selesema yang biasa kita alami.
 • Ujian antibodi awal menunjukkan bahawa jumlah orang yang dijangkiti CV yang tidak mengalami gejala mungkin 10 hingga 40 kali lebih tinggi daripada kes yang dilaporkan.
 • Para pakar mengatakan bahawa perbezaannya adalah sistem imun yang kuat. Mereka memberitahu kita bahawa orang yang mempunyai sistem imun yang lemah menderita dan mati akibat CV.

Jadi, bagaimana anda menjaga sistem ketahanan badan anda kuat? Mari kita mulakan dengan melihat peranan tambahan.

Bolehkah Makanan Tambahan Menguatkan Sistem Imun Saya?

Mereka yang mengikuti saya tahu bahawa saya menganggap suplemen sebagai salah satu aspek pendekatan holistik terhadap kesihatan. Namun, saya memulakan dengan makanan tambahan kerana soalan yang sering saya tanyakan pada hari ini adalah: “Bolehkah suplemen melindungi saya dari CV”.

Seperti yang saya katakan pada awal artikel ini, itu bukan persoalan yang dapat saya jawab dengan yakin. Sebagai gantinya, pertanyaan yang harus Anda tanyakan adalah, “Dapatkah Makanan Tambahan Memperkuat Sistem Kekebalan Saya?”

Seperti yang saya nyatakan di atas, para pakar mengatakan kepada kita bahawa orang yang mempunyai sistem imun yang lemah menderita dan mati akibat CV. Ini bermaksud penting untuk menjaga sistem kekebalan tubuh kita sekuat mungkin.

Bagaimana kita melakukannya? Inilah yang dikatakan oleh sekumpulan pakar antarabangsa dalam tinjauan baru-baru ini (PC Calder et al, Nutrients, 12, 1181-1200, 2020).

1) “Banyak data mekanistik dan klinikal menunjukkan bahawa vitamin A, B6, B12, C, D, E, dan folat; unsur surih zink, besi, selenium, magnesium, dan tembaga; dan asid lemak omega-3 EPA dan DHA memainkan peranan penting dan pelengkap dalam menyokong sistem imun. “

2) “Pengambilan dan status nutrien yang tidak mencukupi meluas, menyebabkan penurunan daya tahan terhadap jangkitan, dan peningkatan beban penyakit.”

Mereka kemudian membuat cadangan berikut:

1) Tambahan dengan mikronutrien di atas dan asid lemak omega-3 adalah strategi selamat, berkesan, dan murah untuk membantu menyokong fungsi imun yang optimum.

Mereka mengesyorkan 100% RDA untuk vitamin A, B6, B12, C, D, E, dan folat dan mineral zink, zat besi, selenium, magnesium, dan tembaga sebagai tambahan kepada pengambilan makanan yang seimbang. Mereka mengesyorkan 250 mg / hari EPA + DHA.

2) Tambahan di atas RDA untuk vitamin C dan D diperlukan.

Mereka mengesyorkan 200 mg / hari vitamin C untuk individu yang sihat dan 1-2 g / hari untuk individu yang sakit. Mereka mengesyorkan 2000 IU / hari (50 ug / hari) untuk vitamin D.

3) Pegawai kesihatan awam digalakkan memasukkan strategi pemakanan dalam cadangan mereka untuk meningkatkan kesihatan awam.

Cadangan mereka dapat dipenuhi oleh multivitamin yang menyediakan semua mikronutrien yang mereka cadangkan, suplemen omega-3, dan vitamin C dan D. tambahan.

Apa Yang Perlu Saya Lakukan Untuk Menguatkan Sistem Imun Saya?

Seperti yang saya katakan di atas, suplemen hanya satu bahagian dari pendekatan holistik terhadap sistem imun yang kuat. Berikut adalah komponen lain dari pendekatan holistik:

1) Ia bermula dengan diet yang sihat.

 • Makan makanan dari semua 5 kumpulan makanan.
 • Makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran. Mereka menyediakan antioksidan dan fitonutrien yang penting untuk sistem imun kita.
 • Makan banyak makanan berserat tinggi. Masukkan biji-bijian dan kacang-kacangan selain buah-buahan dan sayur-sayuran. Ini kerana bakteria usus yang mesra yang menguatkan sistem imun kita memerlukan pelbagai serat dari sumber makanan yang berbeza untuk dimakan.
 • Makan ikan berminyak secara berkala.
 • Elakkan soda, makanan bergula, dan makanan yang sangat diproses.
 • Elakkan diet tinggi lemak

2) Dapatkan tidur yang mencukupi. Bagi kebanyakan kita, ini bermakna tidur 7-8 jam setiap malam.

3) Mengekalkan berat badan yang sihat.

4) Dapatkan senaman yang mencukupi. Matlamat senaman intensiti sederhana minimum 150 minit setiap minggu.

5) Menguruskan tekanan dan kegelisahan dengan cara yang sihat. Ya, ini bermaksud jika anda membiarkan berita mengenai CV menimbulkan kegelisahan, anda akan melemahkan sistem ketahanan badan anda. Anda mungkin ingin mematikan berita dan mencuba doa, meditasi, yoga, atau apa sahaja yang menghilangkan tekanan untuk anda.

Bottom Line

Dalam artikel ini, saya meringkaskan “Normal Baru” yang kita hadapi ketika kita keluar dari penguncian dan bagaimana menavigasi normal baru seaman mungkin. Sekiranya saya meringkaskan artikel ini dalam beberapa ayat pendek, inilah yang akan saya katakan:

Sehingga kita mempunyai vaksin yang efektif, “New Normal” adalah dunia di mana virus berbahaya mengintai di masyarakat, menunggu untuk menyerang yang belum bersedia.

Lupakan semua retorik marah tentang bila kita harus keluar dari kebuntuan. Soalan penting bukan semasa kita muncul. Ini adalah bagaimana kita bersedia.

Kita tidak perlu tinggal di rumah kita, takut untuk keluar, kecuali kita sudah tua atau sangat sakit.

Kita perlu mengambil langkah berjaga-jaga yang sewajarnya ketika kita meninggalkan rumah berdasarkan cadangan KKM. Tidak ada antara kita yang tidak terkalahkan sehubungan dengan virus ini. Lebih penting lagi, jika kita membawa virus itu ke rumah, kita mungkin membunuh orang yang paling kita sayangi. Kita perlu mengikuti garis panduan.

Kita juga harus memastikan bahawa sistem kekebalan tubuh kita sekuat mungkin melalui kombinasi makanan, suplemen, tidur yang cukup, senaman, pengurusan berat badan, dan pengurangan tekanan secara menyeluruh.

Di program detox Shaklee kita tidaklah fokus sepenuhnya kepada suplemen, tapi ianya program yang lebih daripada itu dan paling penting kita bantu anda adapt kepada new lifestyle.

Anda boleh rujuk kepada link berikut untuk maklumat program:

Saya berjaya turunkan 23kg dalam masa 9 bulan. Program detox Shaklee memang terbaik
Saya berjaya turunkan 23kg dalam masa 9 bulan. Program detox Shaklee memang terbaik

Anda Berminat? Sertai #JomDetoxJutawan Sekarang!

Nak tahu bagaimana saya buang 21kg dalam masa 6 bulan sahaja? Atau anda ada masalah kesihatan yang memerlukan anda ubah gaya hidup? Ayuh sertai saya di program #JomDetoxJutawan, boleh wasap saya ya.

Bagaimana Nak Sertai #JomDetoxJutawan Shaklee?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk Sertai JomDetoxJutawan Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

4 thoughts on “Bersedia Untuk Norma Baharu: Bolehkah Makanan Tambahan Menguatkan Sistem Imun Kita?

 1. Eiza GreenAppleKu says:

  Selain sumber makanan semulajadi, vitamin juga perlu untuk kekalkan sistem imun badan supaya sentiasa berada diparas tip top. Untuk Covid-19, kena biasakan The New Normal dalam rutin harian bila kita perlu keluar.

 2. Wawa Ashihara says:

  Selain mknn tambahan, vitamin c mmg sgt diperlukan jika kurg amik buah2an yang kaya dgn vit c… Bila dh hidup new normal ni mmg kne byk amalkan bnde2 yg sihat utk kuatkn imun badan kita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp