Call nowWhatsapp

Amalan Fitrah Siang dan Malam Jaga Kesihatan Diri

amalan fitrah body clock

Kembali kepada fitrah badan kita perlu berehat waktu malam

Fitrah badan kita siang ada matahari, malam ada bulan.
Fitrahnya siang kita bekerja/aktif
Malam kita sepatutnya tidur

Tapi lifestyle kita ada yang menyebabkan:

  1. Ada yang kena bekerja (terutama mereka yang bekerja shif)
  2. Bersukan
  3. Makan-makan (ye la mamak kan buka sampai pagi) sambil borak-borak dan puh puh asap rokok.

Bila lifestyle kita berlawanan dengan fitrah, maka jadilah badan kita tu merana.

Suprachiasmatic Nucleus Body Clock

Ada satu part dalam otak kita dipanggil suprachiasmatic nucleus (SCN). Ianya membantu badan kita sense waktu siang dan waktu malam. Badan sense sendiri tau dengan adanya SCN ni.

Suprachiasmatic (SCN) dalam otak ibarat body clock
Suprachiasmatic (SCN) dalam otak ibarat body clock

Katakan waktu malam yang sepatutnya kita rehat tu sebaliknya kita buat aktiviti umpamanya bekerja atau bersukan which ia berlawanan dengan fitrah badan, itulah menyebabkan badan jadi stress.

Kita tak rasa stress dalaman ni, mungkin kita rasa ok saja.

Tapi tunggulah lama-lama stress dalaman ni akan meledak dengan berlakunya masalah kardiovaskular (seperti serangan jantung, darah tinggi, strok dll), jadi diabetes (puncanya hormon dah tak stabil), kegemukan dan lain-lain lagi.

Badan ada apa yang dipanggil Body Clock secara fitrahnya ikut siang dan malam
Badan ada apa yang dipanggil Body Clock secara fitrahnya ikut siang dan malam

Macamana kalau memang terpaksa bekerja?

Cari kerja atau bisnes yang anda boleh kembalikan hak badan kepada fitrah. Sebaiknya janganlah lama-lama kerja begitu (kerja malam), letakkan azam untuk cari pekerjaan/bisnes lain.

Senaman pula, buatlah waktu bercuti disiang hari. Senaman ni untuk fit, janganlah sebab anda nak fit maka anda biarkan sahaja tubuh tu meradang dari dalam. Tak pasal-pasal dapat sakit.

Saya perhati juga memang banyak pusat kecergasan dan senaman (umpamanya gym, futsal, zumba dll) selalu buat kelas atau buka waktu malam. Cubalah buat kelainan. Kita nak orang sihat dengan bersenam, bukannya biar orang jadi sakit.

Kerap kali kita dengar kan, orang tengah main badminton / futsal, tiba-tiba rebah dan meninggal. Semua ni menyebabkan badan kita jadi macam bom jangka.

Nak makan-makan tengah malam tu lagi la tak patut. Waktu malamlah badan nak rejuvenate atau nak perbaiki kesihatan sel, bila kita asyik makan hingga tengah malam, bila agaknya badan nak buat kerjanya?

Bottom Line

Jom perbaiki diri kita.

Di program detox Shaklee kita tidaklah fokus sepenuhnya kepada suplemen, tapi ianya program yang lebih daripada itu dan paling penting kita bantu anda adapt kepada new lifestyle.

Anda boleh rujuk kepada link berikut untuk maklumat program:

Saya berjaya turunkan 23kg dalam masa 9 bulan. Program detox Shaklee memang terbaik
Saya berjaya turunkan 23kg dalam masa 9 bulan. Program detox Shaklee memang terbaik

Anda Berminat? Sertai #JomDetoxJutawan Sekarang!

Nak tahu bagaimana saya buang 21kg dalam masa 6 bulan sahaja? Atau anda ada masalah kesihatan yang memerlukan anda ubah gaya hidup? Ayuh sertai saya di program #JomDetoxJutawan, boleh wasap saya ya.

Bagaimana Nak Sertai #JomDetoxJutawan Shaklee?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk Sertai JomDetoxJutawan Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

26 thoughts on “Amalan Fitrah Siang dan Malam Jaga Kesihatan Diri

  1. Fadzi Razak says:

    Kadang kadang nak memilih kerja tu memang payah. Ingat lagi dulu husband keje shift malam. Pukul 3 petang sampai 12 tengah malam. Kesian tengok dia. Dekat ofis sehabis mungkin kena bersengkang mata sampai pukul 12. Padahal dari zaman universiti dulu die memang jenis tidur awal

  2. Bella Jamal says:

    Aduhh, Bella dah 5 tahun kerja noon sampai 1230am dan mmg selalu akan tido lambat. Memang susah sangat nak tidur awal dan memang beri kesan pda biological clock. Kena extra la makan vitamin dan jaga lebih kesihatan lepas ni.

  3. Hanny Abdullah says:

    Ya lah..kita selalu melawan fitrah yg mana x baik utk kesihatan. Tahun ni ingat nak jaga kesihatan, nak badan sihat. Kalau boleh nak tukar habit tido lewat..nak jaga pemakanan serta nk bersenam. Harap2 menjadilah..:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge