Call nowWhatsapp

Manfaat Ellagic Acid Dalam Anggur Muscadine

anggur muscadine dan ellagic acid

Lama rasanya saya tak menulis tentang Vivix. Sebelum itu saya ucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha kepada semua pembaca Muslim. Hari ini hari ketiga Tasyrik bermakna hari terakhir kita boleh membuat ibadah korban.

Tahun ini saya beraya di Kuala Lumpur sahaja. Jadi ibadah korban tentulah dibuat di masjid / surau. Alhamdulillah berjalan dengan lancar walaupun ada perkara soal pembahagian daging korban boleh diperbaiki lagi.

Tanpa berlengah, ayuh kita kenali ellagic acid ini atau asid elagik.

Apakah Ellagic Acid?

Asid Ellagic adalah sebatian semula jadi yang terdapat dalam beberapa makanan berasaskan tumbuhan termasuk walnut, raspberi merah, delima dan anggur muscadine Amerika.  Makanan ini juga mengandungi asid yang lebih kompleks yang dikenali sebagai ellagitannins, yang ditukar menjadi asid ellagic dalam badan anda.

Sesetengah asid ellagik pemakanan ditukar dalam usus anda menjadi sebatian yang disebut urolithin, yang juga diserap dan bertanggungjawab untuk beberapa manfaat kesihatan asid ellagic. Asid Ellagic dan produk metaboliknya mempunyai ciri-ciri anti kanser, terutamanya terhadap kanser prostat.

Asid Ellagic berfungsi seperti antioksidan dalam badan anda, bertindak menyingkirkan toksin yang boleh merosakkan badan anda di peringkat sel. Ia juga ditukar menjadi urolithin, yang bertanggungjawab untuk beberapa manfaat kesihatan asid ellagic.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai komposisi kimia asid ellagic di Wikipedia.

Sumber dan Metabolisme

Asid Ellagic adalah fitokimia kecil yang berlaku secara semula jadi dalam makanan. Namun ia juga boleh dihasilkan sebagai produk pecahan fitokimia yang lebih besar yang disebut ellagitannins dalam usus anda.

Banyak tumbuhan mengandungi asid ellagic. Selain buah delima, makanan dengan asid ellagic pada tahap yang agak tinggi termasuk strawberi, blackberry, raspberi, cranberry, walnut dan pecan.

Penyerapan asid ellagic dari makanan berlaku dengan cepat.

Manfaat Kesihatan Asid Ellagic

kebaikan asid ellagic vivix shaklee
Banyak kebaikan asid ellagic terhadap kesihatan manusia

1. Kanser prostat

Menurut satu kajian yang diterbitkan pada Mac 2010 dalam Nutrisi Molekul dan Penyelidikan Makanan yang diterbitkan oleh Penyelidikan Kanser Kliikal pada 2006, ia melaporkan terdapat pengurangan perkembangan kanser prostat bagi pesakit yang diberikan 8oz asid ellagic setiap hari.

Asid ellagic didapati tertumpu pada tisu prostat melalui ellagitannins.

Selain itu, asid ellagic juga mempunyai kesan baik kepada pesakit kanser yang perlu membuat proses kemoterapi.

2. Obesiti dan Keradangan

Obesiti adalah keadaan kelebihan berat badan yang sebenarnya melibatkan keradangan dalam tisu lemak anda. Asid Ellagic didapati dapat menurunkan tahap tisu lemak dari sebatian keradangan. Ini sebagaimana satu jurnal yang diterbitkan dalam “Biokimia dan Biophysical Research Communications.”

Dalam kajian itu menyatakan pengurangan jumlah sebatian yang dikenali sebagai resistin. Tahap bertentangan dalam darah telah dihubungkait dengan penyakit arteri koronari serta kencing manis.

Tahap tinggi ini dipercayai disebabkan oleh sel-sel darah putih mencari jalan untuk masuk ke dalam tisu lemak, dan mengurangkan tahap ini dengan asid ellagic.

Sebab itu asid ellagic boleh membantu mengurangkan risiko yang berkaitan dengan obesiti dan keradangan.

3. Metabolisme Glukosa

Ellagitannins didapati sebagai inhibitor amilase pankreas, yang melambatkan langkah pencernaan awal kanji, sebagaimana dilaporkan dalam edisi Oktober 2010 “Journal of Medicinal Food.”

Langkah terakhir dalam pencernaan kanji untuk glukosa adalah penyerapan yang dibantu oleh enzim usus dipanggil alpha-glucosidase. Asid Ellagic adalah penghambat alpha-glucosidase. Oleh itu, ellagitannins dan asid ellagic dapat mengurangkan kadar kemasukan glukosa ke dalam aliran darah selepas makan.

Justeru disebabkan asid ellagic dapat mengurangkan kemasukan glukosa ke dalam saluran darah, sekaligus asid ellagic berkesan untuk masalah diabetes.

4. Asid Ellagic dan Kesihatan Otak

Satu kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa tikus yang diberi asid ellagic dapat mengurangkan kesan kecederaan otak traumatik termasuk kesan jangka panjang pada hipotalamus dan keradangan.

Walaupun kajian ini tidak meliputi keadaan keradangan otak yang lebih luas, ia menunjukkan bahawa mungkin terdapat manfaat tambahan asid ellagic pada otak, yang boleh membantu meningkatkan kepekatan atau membantu mengurangkan gejala pelbagai keadaan otak.

Sumber Asid Ellagic

Sumber semulajadi asid ellagic boleh didapati dalam makanan seperti buah delima, anggur muscadine, strawberi dan raspberi. Namun tentu tidak mudah untuk kita mendapatnya dengan dos yang mencukupi untuk manfaat seharian. Lebih-lebih lagi jika kita mahukan kesan yang cukup besar untuk benar-benar membantu kita dalam hal diabetes, obesiti, masalah otak, dan kanser.

Inilah sebabnya mengapa memilih suplemen kesihatan yang mengandungi asid ellagic adalah cara yang paling mudah untuk mendapatkan bekalan tetap pada dos yang dikehendaki.

Anda boleh membaca lebih lanjut tentang Vivix, satu produk daripada Shaklee. Vivix diperbuat daripada anggur muscadine bersama ramuan lain iaitu lobak ungu, polyganum cuspidatum dan British elderberry.

Proses penyediaan Vivix bagi sesuatu batch mengambil masa selama 28 hari dan shelf life pun hanya selama 8 bulan. Jadi bila kita beli memang expired date tu nampak dekat. Sebab itulah kita jamin kesegaran Vivix.

Vivix membantu dalam rawatan kanser
Vivix gabungan resveratrol dan 15 jenis polifenol membantu meningkatkan kesihatan

Sekiranya anda mencari hidup yang sihat dan berpanjangan, Shaklee telah membuktikan bahawa produk kami boleh memberikan hidup yang lebih sihat, bertenaga, muda pada tahap selular. Pilihan di tangan anda, saya telah pun memilih yang terbaik dan saya yakin anda juga akan memilih yang terbaik. Jadi inilah kenapa #WhyIShaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah  SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
#CoachDetoxAnda
#PakarVivix

#CoachShaklee
Shaklee Gombak

26 thoughts on “Manfaat Ellagic Acid Dalam Anggur Muscadine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp