Call nowWhatsapp

Kebaikan Lobak Ungu Dalam Vivix

Salah satu ramuan hebat dalam Vivix adalah Lobak Ungu. Anda biasa tengok tak? Biasanya ada kat pasaraya besar seperti Tesco dan Cold Storage. Harga saya tak pasti. Tapi saya pernah minum jus purple carrot ni pada harga RM8.50 segelas.

Lobak ungu mempunyai banyak khasiat dan kebaikan
Jus Lobak Ungu


Walaupun ramai di antara kita tidak biasa dengan lobak merah ungu, tetapi ia adalah sangat berkhasiat dan menggalakkan banyak faedah kesihatan kepada pengguna. Ia juga secara meluas menjadi lebih popular sebagai pengganti untuk pewarna kimia dan sintetik sebagai lobak ungu ini membuat produk pewarna semula jadi. 

Lobak ungu mempunyai banyak khasiat dan kebaikan
Lobak Ungu


Asal Usul Lobak Ungu – ramuan utama Vivix


Sebenarnya dikatakan sebelum kurun ke 17, semua lobak yang ada sebenarnya berwarna ungu. Orang Belanda pada kurun ke 16 membuat perubahan sedikit dan menjadikan lobak kini berwarna oren dan rasanya lebih manis. Dan sebenarnya lobak merah ini telah kekurangan pigmen antocyanin yang kaya terdapat di dalam lobak ungu.

Lobak ungu berasal daripada Afghanistan sebelum tahun 900 dahulu. 

Lobak ungu mempunyai banyak khasiat dan kebaikan
Asal usul lobakKebaikan Untuk Kesihatan Lobak Ungu – ramuan utama Vivix

Lobak ungu mempunyai banyak khasiat dan kebaikan
Manfaat kesihatan lobak ungu

 

1. Beta karotin

Lobak dipasarkan untuk pelbagai sebab-sebab kesihatan seperti beta-karotin yang secara semulajadi berlaku di dalamnya. Lobak ungu memaparkan semua manfaat kesihatan daripada lobak merah yang kita sudah biasa seperti penglihatan yang lebih baik termasuk, kulit lebih cerah, dan merupakan sumber Vitamin A. beta-karotin dan fitokimia dalam lobak ungu telah terbukti untuk mengurangkan risiko kanser. 

2. Fitokimia 

Fitokimia yang berlaku dalam semua lobak ungu adalah bahan kimia yang terdapat dalam tumbuh-tumbuhan yang mempunyai pelbagai faedah positif termasuk ciri-ciri anti-bakteria dan anti-radang. Baca juga berkenaan phytonutrients.

3. Antosianin dan antioksidan

Lobak ungu mempunyai manfaat tambahan antosianin yang secara semula jadi dan adalah antioksidan yang hebat. Antioksidan berfungsi untuk melindungi sel-sel tubuh daripada radikal bebas yang merupakan molekul yang tidak stabil dengan kesan sampingan yang berpotensi merosakkan. 

Antosianin merupakan antioksidan dan banyak terdapat dalam sayur-sayuran pewarna merah, ungu, dan biru mereka. Malah, lobak ungu mempunyai 28 kali ganda lebih daripada antosianin ini daripada satu lobak merah. Antosianin telah diuji pada tahun 2007 dan keputusan berasaskan makmal menunjukkan bahawa pigmen ini adalah membantu terhadap pelbagai masalah kesihatan termasuk kanser, kencing manis, penyakit saraf dan jangkitan bakteria. 

4. Anti radang, anti karsinogenik, anti mikrob

Banyak penambahbaikan biologi, antosianin termasuk ciri-ciri anti-radang, anti-karsinogenik dan anti-mikrob. Kuasa anti-karsinogen lobak ungu telah diuji untuk membantu melawan kanser, strok, penyakit jantung dan juga diabetes. 

Akar lobak ungu ini juga telah digunakan untuk merawat parasit usus, sembelit, masalah pencernaan dan isu-isu tonsil. Pada masa dahulu, lobak ungu digunakan sebagai ubat untuk merawat segala-galanya daripada gigitan anjing untuk sifilis. 

Walaupun lobak ungu mungkin tidak mudah untuk mencari sekarang, manfaat kesihatan dan rayuan warna sayur-sayuran ini membuat perhatian dan mendapat perhatian.

Kesimpulan

Lobak ungu mempunyai banyak khasiat dan kebaikan
Lobak Ungu sebahagian ramuan Vivix, menjadikannya suplemen terbaik untuk kesihatan


Sebab manfaat kesihatan yang sangat banyak, maka Shaklee memasukkan lobak ungu sebagai salah satu ramuan utama di dalam Vivix. Tidak lain tidak bukan hanya ingin memanfaatkan kehebatan lobak ungu agar dapat dimanfaatkan oleh semua orang dari segi kesihatan.

Sesudu kecil Vivix hanya bernilai RM6.50, ini sangat murah berbanding manfaat kesihatannya yang besar. 

Anda boleh Beli Sekarang atau hubungi saya untuk keterangan lanjut.

Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda atau keluarga? Atau ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan hanya dari rumah? 

https://www.facebook.com/messages/yourhealthpartner 
PM/SMS/Watsapp 0122195919 
Emel ahmad.raihanah@gmail.com 
Layari blog www.vitamincerdik.blogspot.com 
Facebook www.facebook.com/yourhealthpartner 
Konsultansi percuma

2 thoughts on “Kebaikan Lobak Ungu Dalam Vivix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp