Manfaat Elderberries Dalam Vivix Untuk Kesihatan

By | 20 July 2014

Selain anggur muscadine dan lobak ungu, satu lagi ramuan hebat Vivix adalah buah Elderberry. Bagaimana buah elderberry mampu memberikan manfaat kepada kesihatan? Jom kita lihat.

Buah elderberries
Buah elderberriesBuah Elderberry


Buah elderberry adalah buah daripada pokok elder, dan memang biasanya digunakan sebagai makanan tambahan atau suplemen untuk selesema dan demam. Dalam cerita Harry Porter, dikisahkan magic wand paling hebat adalah diperbuat daripada pokok elder. Ni sekadar fiksyen sahaja k, jangan serius sangat ūüôā


Pokok elder
Pokok elder

 

1. Mengandungi Flavonoids

Buah elderberry mengandungi flavonoids yang dapat membantu mengurangkan bengkak, menentang inflamasi dan meningkatkan pertahanan badan (pusat kajian Bundesforschungsanstalt di Karlsruhe, Germany). 

2. Mengandungi antocianin


Mereka juga mendapati elderberry mengandungi antocianin yang meningkatkan paras pengeluaran cytokines. Protein cytokines penting dalam pertahanan badan yang alert untuk menentang penyakit. 

3. Mengandungi antioksidan


Mereka juga mendapati elderberry juga mengandungi banyak antioksidan berbanding kebanyakan Vitamin E atau Vitamin C.

Manfaat Untuk Kesihatan

 

1. Mengurangkan simptom demam selesema


Selain itu dikatakan juga elderberry dapat membantu mengurangkan simptom selesema seperti demam, pening kepala, perit tekak, keletihan, batuk dan sengal-sengal badan (rujuk 2000 Mosby’s Nursing Drug reference). Satu kajian juga menyatakan elderberry dapat mengurangkan simptom demam sebanyak 50%.

2. Sebagai anti viral

Satu kajian makmal pula menunjukkan elderberry sangat bermanfaat untuk menentang virus seperti H1N1 atau swine flu.

3. Mencegah sinusitis / bronkitis

Dalam kajian yang lain pula menyatakan elderberry dapat membantu mencegah jangkitan sinusitis atau bronchitis. Dalam satu testimoni menunjukkan elderberry juga membantu menyembuhkan pesakit pneumonia.

4. Meningkatkan pertahanan badan

Di Hassassah’s Oncology Lab pula mereka menggunakan elderberry untuk meningkatkan pertahanan badan dan mereka gunakan kepada pesakit kanser dan Aids.

5. Mengurangkan paras kolestrol

Kajian di Austria’s University of Graz pula mendapati ekstrak elderberry dapat mengurangkan paras LDL (kolestrol jahat), paras LDL yang tinggi inilah penyebab banyak penyakit kardiovaskular.¬†

Secara ringkasnya manfaat Elderberry Untuk Kesihatan

1. Meningkatkan pertahanan badan
2. Membantu mengurangkan simptom demam, selesema dan batuk.
3. Membantu mengurangkan masalah tonsil
4. Mengurangkan kolestrol
5. Meningkatkan fungsi mata dan jantung
6. Bermanfaat untuk pesakit kanser, asthma, bronkitis

Manfaat Elderberries dalam Vivix


Disebabkan khasiat dan manfaat elderberries yang banyak, Shaklee telah menggunakannya sebagai salah satu ramuan istimewa di dalam Vivix. Vivix juga salah satu produk hebat keluaran Shaklee yang sedang dipatenkan.

Anda telah tahu tentang ramuan istimewa Vivix, saya pun kalau demam memang cepat-cepat ambil sesudu kecil Vivix. Memang cepat mujarab. Rupanya itulah manfaat yang diambil daripada buah elderberries.

Ramuan hebat seperti elderberries di dalam Vivix membantu meningkatkan kesihatan
Vivix mengandungi banyak ramuan hebat seperti elderberries dapat membantu meningkatkan kesihatanSebenarnya cara paling berkesan untuk mengelakkan penyakit kronik adalah dengan meningkatkan pertahanan badan di samping meningkatkan pengambilan anti oksidan anda. Dengan Vivix, anda boleh mengambil manfaatnya terutama ia mengandungi banyak ramuan hebat seperti elderberries.


Berminat untuk dapatkan Vivix Shaklee? Ayuh hubungi saya sekarang!

Sekiranya anda mencari hidup yang sihat dan berpanjangan, Shaklee telah membuktikan bahawa produk kami boleh memberikan hidup yang lebih sihat, bertenaga, muda pada tahap selular. Pilihan di tangan anda, saya telah pun memilih yang terbaik dan saya yakin anda juga akan memilih yang terbaik. Jadi inilah kenapa #WhyIShaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah  SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Coach Detox Anda
Shaklee Gombak

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at vitamin-cerdik.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di vitamin-cerdik.com.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau kelewatan rawatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

/yourhealthpartner 
Konsultansi percuma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge