Call nowWhatsapp

Keberkesanan Resveratrol dan Kajian Klinikal ke atas Vivix

Keberkesanan Resveratrol dan Kajian Klinikal

Bulan Vivix saya asyik sangat bercakap tentang Vivix. Ini adalah satu lagi maklumat penting berkenaan Vivix iaitu berkenaan resveratrol.

Saya pernah ceritakan berkenaan orang Perancis dengan wine mereka yang mengandungi khasiat resveratrol. Kita orang Islam tidak bolehlah ambil wine, jadi apakah suplemen atau makanan yang mengandungi khasiat yang sama atau lebih tinggi?

Vivix dan ramuan utamanya resveratrol

Resveratrol adalah bahan utama di dalam Vivix. Anda mungkin telah mengambil resveratrol secara tidak sengaja. Resveratrol boleh didapati dalam makanan seperti kacang tanah, pistachios, anggur, anggur merah dan putih, beri biru, cranberry, koko dan coklat gelap.

Antara sumber semulajadi resveratrol
Antara sumber semulajadi resveratrol

Makanan ini menjadikan resveratrol dapat melawan jangkitan kulat, radiasi ultraungu, tekanan, dan kecederaan.

Resveratrol merupakan perubatan semulajadi pertama yang mempunyai bukti kukuh yang menunjukkan ia menghalang atau mencegah pelbagai peringkat kanser, malahan Vivix turut dicadangkan sebagai makanan tambahan bagi pesakit kanser yang sedang menjalani perubatan konvensional.

Kajian Ke Atas Resveratrol dan Vivix

Kajian mengenai resveratrol telah diterbitkan di dalam lebih 2000 jurnal dan kajian penerbitan antaranya oleh University Harvard, National Institute of Aging, National Cancer Institute dan National Cancer Institute of Science, termasuk beberapa kajian di antaranya:

Merencatkan gen kanser

Sebagai antioksidan yang kuat, resveratrol berupaya meneutralkan radikal bebas daripada terus merosakkan sel dan seterusnya ia merencatkan gen kanser.

Keupayaan menterbalikkan kesilapan DNA

Bersesuaian dengan fungsinya yang membantu memperbaiki DNA,  resveratrol mampu mengurangkan kesilapan DNA sebanyak 60%. Ini merupakan pencapaian besar bagaimana resveratrol dapat memperlahankan proses penuaan.

Keupayaan sebagai anti kanser

Kajian ke atas resveratrol daripada Annals of the New York Academy of Sciences pada tahun 2011, menunjukkan resveratrol mempunyai kesan anti-kanser. Kajian yang dilakukan telah membuktikan resveratrol mempunyai peranan dalam mengawal sel kanser, sama ada mencegah pembentukan sel atau membantu dalam proses rawatan. Kebolehannya menghentikan sel kanser berkait rapat dengan fungsinya yang membunuh sel kanser tapi memelihara sel yang normal.

Terdapat Laporan daripada Biologi Kanser & Terapi pada tahun 2007, resveratol berkeupayaan bertindak menjejaskan semua peringkat karsinogenesis (proses dimana sel-sel normal menjadi sel-sel kanser).

Pada tahun 2008 pula di dalam jurnal Karsinogenesis, menunjukkan bahawa resveratrol boleh membantu pencegahan kanser prostat. Ini kemungkinan disebabkan oleh kesannya terhadap hormon seks lelaki yang dipanggil androgen.

Terdapat beberapa kajian yang dijalankan ke atas fungsi resveratrol dan beberapa jenis kanser. Perlu dinyatakan di sini, kajian makmal bukanlah dibuat sehari dua atau dalam tempoh beberapa minggu, malah sebenarnya ia mengambil masa bertahun-tahun untuk mendapatkan hasil kajian.

Kanser usus

Vivix dengan resveratrol dan kesan ke atas kanser usus
Vivix dengan resveratrol dan kesan ke atas kanser usus

Kajian ke atas kanser usus dengan membandingkan kumpulan yang dikawal berbanding kumpulan yang diberikan pelbagai dos resveratrol yang pelbagai. Dos setinggi 100 nanogram/ml berkeupayaan merencatkan pertumbuhan sel kanser secara signifikan berbanding kumpulan kawalan dan dos yang lebih rendah.

Kanser payudara

Vivix dengan resveratrol dan kesan ke atas kanser payudara
Vivix dengan resveratrol dan kesan ke atas kanser payudara

Kajian ke atas penghidap kanser payudara menunjukkan resveratrol merencat pertumbuhan sel secara signifikan dan menggalakkan kerencatan dan kematian sel dalam kanser payudara yang telah merebak.

Kanser peparu

Vivix dengan resveratrol dan kesan ke atas kanser peparu
Vivix dengan resveratrol dan kesan ke atas kanser peparu

Kajian ke atas kanser paru-paru menunjukkan resveratrol dalam dos yang lebih tinggi (10mg/kg) mencegah pertumbuhan dan penyebaran sel kanser ke organ lain dan mengelakkan pertumbuhan salur darah baru kepada sel kanser.

Kanser Prostat

Vivix dengan resveratrol dan kesan ke atas kanser prostat
Vivix dengan resveratrol dan kesan ke atas kanser prostat

Kajian ke atas kanser prostat menunjukkan resveratrol telah merencatkan pertumbuhan sel kanser prostat berdasarkan gambarajah histologi.

Menurut kajian yang dibuat oleh Universiti Perubatan Rush, kandungan resveratrol yang tinggi dalam Vivix membantu mengelakkan kerosakan tisu. Ini mungkin disebabkan tisu yang semakin baik dan sistem penahan sakit badan dapat berfungsi dengan lebih baik.

Kepada anda yang sedang menjalani rawatan kanser atau yang berisiko tinggi untuk mendapat kanser (setiap orang berisiko untuk dapat kanser), saya mencadangkan anda mendapatkan Vivix Shaklee untuk meningkatkan tahap kesihatan anda. Kita hanya berusaha merawat, Allah juga yang mengurniakan kesembuhan.

Vivix adalah 10 kali lebih berkesan berbanding resveratrol biasa
Vivix adalah 10 kali lebih berkesan berbanding resveratrol biasa

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua.

Raihanah  SID 864679

No tel: 0122195919

Your trusted Shaklee Independent Distributor

Shaklee Gombak

20 thoughts on “Keberkesanan Resveratrol dan Kajian Klinikal ke atas Vivix

  1. JR says:

    Tu lah..kadang2 kita suka dengar cakap orang lain, sepatutnya rujuk dulu kepada mereka yg pakar kerana badan kita bukan badan orang lain, sendiri silap sendiri tanggung…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp