Call nowWhatsapp

Manfaat Autophagy Untuk Kesihatan

autophagy puasa

Ada satu manfaat daripada pelaksanaan intermittent fasting (IF) iaitu autophagy.

Autophagy adalah cara sel-sel membersihkan dirinya yang rosak, untuk menjana semula sel-sel baru yang lebih sihat.

“Auto” bermaksud diri dan “fagy” bermakna makan. Oleh itu makna literal autophagy adalah “makan sendiri.”

Ia juga dirujuk sebagai “self eating.” Ia sebenarnya memberi manfaat kepada kesihatan anda secara keseluruhan.

MEkanisme autophagy memberi peluang badan memelihara badan di mana ia boleh keluarkan sel yang disfunction dan kitar semula bahagian-bahagian yang perlu untuk dibersihkan secara selular.

Faedah Autophagy

Faedah utama autophagy lebih kurang macam faedah anti penuaan iaitu menghidupkan kembali sel dan mewujudkan sel yang lebih muda. Antara faedah autophagy:

  • Membuang protein beracun dari sel yang dikaitkan dengan penyakit neurodegenerative, seperti penyakit Parkinson dan Alzheimer
  • Mengitar semula protein residue
  • Menyediakan tenaga dan blok bangunan untuk sel yang masih boleh mendapat manfaat daripada pembaikan
  • Pada skala yang lebih besar, ia membuat pertumbuhan semula dan sel-sel yang sihat
  • Autophagy berperanan dalam mencegah atau merawat kanser juga.

Sel-sel sebenarnya ada peranan autophagy ni, tapi peranannya menurun selari dengan penuaan kita. Jadi kalau fungsinya menurun, sel yang tidak lagi berfungsi bertimbun dan membahayakan diri kita, boleh meningkatkan risiko kanser.

Bagaimana Tingkatkan Autophagy

Ada beberapa cara boleh dibuat untuk tingkatkan autophagy.

1. Intermittent Fasting atau puasa

Puasa adalah Sumber yang paling berkesan untuk memicu autophagy.

2. Ketosis. Diet Keto

Ketosis, diet yang tinggi lemak dan rendah karbohidrat membawa faedah yang sama berpuasa tanpa berpuasa, seperti cara pintas untuk membawa perubahan metabolik yang bermanfaat.

Dalam diet keto, anda mendapat kira-kira 75 peratus daripada kalori harian anda dari lemak, dan 5 hingga 10 peratus daripada kalori anda daripada karbohidrat.

Peralihan sumber kalori menyebabkan badan anda mengalihkan laluan metaboliknya. Ia akan mula menggunakan lemak untuk bahan bakar dan bukannya glukosa yang berasal dari karbohidrat.

Sebagai tindak balas kepada sekatan ini, tubuh anda akan mula mula menghasilkan keton yang mempunyai banyak kesan perlindungan.

Kajian menunjukkan bahawa ketosis juga boleh menyebabkan autophagy yang disebabkan oleh kelaparan, yang mempunyai fungsi neuroprotective.

Tahap glukosa yang rendah berlaku dalam kedua-dua diet (IF dan keto diet) dan dikaitkan dengan insulin rendah dan tahap glukagon tinggi. Dan tahap glukagon adalah yang memulakan autophagy.

Apabila badan rendah gula melalui puasa atau ketosis, ia membawa tekanan positif yang membangkitkan mod pembaikan hidup.

Satu kawasan bukan diet yang juga boleh memainkan peranan dalam mendorong autophagy adalah senaman. Mengikut sumber kajian Sumber haiwan, latihan fizikal boleh menyebabkan autophagy dalam organ yang merupakan sebahagian daripada proses regulasi metabolik.

Ini termasuk otot, hati, pankreas, dan tisu adipose.

3. Khasiat Resveratrol

Ada orang atau dalam sesetengah keadaan kita tak boleh berpuasa atau menjalani keto diet. Maka bagaimana kita nak pastikan kita terus dapat manfaat autophagy?

Jawapannya adalah ambil suplemen dengan khasiat resveratrol.

Resveratrol adalah polifenol semulajadi yang mempunyai kesan yang baik terhadap kesihatan. Kesan autophagy yang disebabkan oleh resveratrol menjadikannya bermanfaat untuk mengurangkan keradangan dan menjana kematian sel kanser.

Penutup

Syok juga kan kita dapat manfaat sebegini. Kalau macam saya buat sekarang ni, saya buat IF, Detox (pun ada manfaat autophagy), keto diet, dan saya juga amalkan Vivix (ada khasiat resveratrol yang murah).

Sebab itulah alhamdulillah saya mendapat manfaat yang laju juga berbanding sebelum ni. Saya kuruskan badan pun laju giler.

Detox, IF dan Keto Diet memang terbaik!

Justeru, saya lancarkan program #IFKetoGenitMAF sebuah program berasaskan IF dan Keto diet untuk anda pula mendapat manfaatnya.

Memang sukar kalau kita buat sendiri, tanpa panduan, atau sekadar kita gugel sendiri. Sebab maklumat terlalu banyak, jadi pening juga dibuatnya. Jadi program ini dapat membantu anda praktikkan pengalaman IF dan Keto bersama saya.

Anda Berminat? Sertai #IFKetoGenitMAF Sekarang!

Nak tahu bagaimana saya buang 21kg dalam masa 6 bulan sahaja? Atau anda ada masalah kesihatan yang memerlukan anda ubah gaya hidup? Ayuh sertai saya di program #JomDetox, boleh wasap saya ya.

Bagaimana Nak Sertai #IFKetoGenitMAF Shaklee?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk Sertai IFKetoGenitMAF Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp