Call nowWhatsapp

Kenapa Bila Detox, Elok Amalkan Campuran Green, Matcha, Rooibos dan White Tea?

teh hijau cinch tea gelombang alfa

Saya ada join kelas Tuan Afnan yang bertajuk Metamophorsis. Dalam kelas tersebut disebut kenapa kita sebaiknya mesti berada dalam gelombang Alfa.

Berada dalam gelombang alfa dapat mendorong kita rasa tenang, positif, fokus, dan tajam fikiran. Cara mendapatkan gelombang alfa salah satunya dengan teknik pernafasan dan meditasi.

Semalam sedang saya mengkaji tentang hormon kortisol, saya jumpa satu artikel tentang L-Theanine yang dapat membantu kita dapatkan gelombang alfa. Dan rupa-rupanya para monk (biarawan) telah mengambil L-Theanine semasa mereka bermeditasi.

Bestkan? Dan lagi menarik L-Theanine ni saya ambil setiap hari.

Bila kita tenang, kuranglah kita bermasalah dengan hormon kortisol (stress), jadi dapatlah kita kuruskan badan.

Gelombang alfa saat meditasi sangat penting untuk dapatkan ketenangan
Gelombang alfa saat meditasi sangat penting untuk dapatkan ketenangan

Apakah L-theanine

Para biarawan telah minum teh selama beribu-ribu tahun untuk mengekalkan keadaan “kewaspadaan pemikiran” semasa mereka bermeditasi.

Tetapi hanya dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kajian menunjukkan mengapa teh mempunyai kesan ke atas minda. Kedua-dua elemen yang bertanggungjawab adalah kafein dan L-theanine, dan ia adalah gabungan kedua-dua yang menjadikan teh unik dari minuman lain.

Bagaimana L-Theanine dan Kafein membantu minda

  • Menggalakkan keadaan santai
  • Meningkatkan keupayaan untuk pelbagai tugas, dan melakukan pelbagai tugas dengan baik
  • Meningkatkan kelajuan persepsi
  • Meningkatkan prestasi di bawah tekanan
  • Meningkatkan keupayaan dan kepekatan pembelajaran
  • Kurangkan kebimbangan
  • Kurangkan keletihan akibat tugas

Penjelasan Saintifik

L-theanine adalah asid amino yang bertanggungjawab untuk meningkatkan aktiviti gelombang otak alpha, yang menggalakkan kelonggaran.

Bersama dengan kafein, ini membolehkan teh untuk mendorong rasa kepekatan yang meningkat dalam tempoh yang lebih lama, berbanding dengan kafein sahaja.

Sesetengah peniaga teh akan memberitahu anda bahawa teh “mengeluarkan” kafeinnya ke dalam badan lebih perlahan daripada kopi, tetapi sebenarnya, kesan kafein sedang dimoderasi oleh L-theanine.

Kajian terbaru menunjukkan bahawa teh “. . . diambil sepanjang hari dapat memberi manfaat kepada kelajuan persepsi dan tahap prestasi tugas yang lebih konsisten.

Bagaimana L-Theanine bertindak
Bagaimana L-Theanine bertindak

L-theanine menimbulkan pertentangan terhadap kesan stimulasi kafein dengan menurunkan tahap seratonin yang telah meningkat secara artik oleh kafein “[1]. Akibatnya, bod menopang perasaan kewaspadaan yang tidak dapat diperoleh oleh kafein dalam kopi atau soda.

Kajian juga menunjukkan bahawa terdapat manfaat tambahan untuk teh, selain kewaspadaan. Dalam karya Eschenauer dan Sweet, disimpulkan bahawa “peningkatan aktiviti alfa di otak yang disebabkan oleh L-theanine telah dikaitkan dengan peningkatan kreativiti, meningkatkan prestasi di bawah tekanan, dan meningkatkan pembelajaran dan kepekatan serta mengurangkan kebimbangan.” [2 ]

Kajian 2001 mencadangkan bahawa kombinasi L-theanine dan kafein “meningkatkan keupayaan untuk melakukan banyak tugas dan mengurangkan keletihan yang disebabkan oleh tugas,” [3] yang merupakan sesuatu yang kita semua boleh mendapat manfaat daripada.

L-theanine jarang dijumpai di mana sahaja di alam selain teh, satu spesies cendawan, dan guayusa yang merupakan spesies holly yang biasanya diproses dan diminum sebagai tisane.

Ia “disintesis di akar dan menumpukan pada daun, di mana sinar matahari mengubah [L-theanine] menjadi polifenol,” [4] Dengan kata lain, teh berteduh seperti Gyokuro, teh hijau Jepun, mempunyai kepekatan L- theanine kerana asid amino tidak diubah menjadi polifenol seperti daun teh yang terdedah kepada matahari penuh.

Kesimpulannya

Kerana gabungan unik L-theanine dan kafein yang terdapat di dalam teh, terdapat banyak sebab mengapa ini boleh menjadi alternatif lain untuk kopi dan soda, terutamanya apabila mencari sesuatu untuk kita memulakan hari dan mengekalkan fokus.

Yang menariknya, saya pun dah ambil L-Theanine ni hari-hari. Ia rupanya daripada Cinch Tea yang best tu.

Cinch Tea Shaklee Membantu Jana Gelombang Alfa

Cinch tea amat sesuai untuk menggantikan kopi atau teh peneman di kala belajar dalam tempoh lama atau ketika bermeditasi. Cinch tea ini memberikan tenaga secara semulajadi dan memberikan ketahanan badan. 

Cinch Tea juga mengandungi L-theanine yang amat penting untuk berasa tenang dan kekal fokus

Cinch tea sangat sedap diambil sejuk atau panas
Cinch tea sangat sedap diambil sejuk atau panas

Apa teh yang ada dalam Cinch Tea?

1) Matcha Green Tea

Teh ini adalah antara teh yang mengandungi antioksida yang tinggi dan berfungsi sebagai energy booster. Bagi yang yang ingin kurus, matcha green tea boleh membantu membakar kalori sehingga 4 kali ganda daripada yang biasa.

2) Taurina

Taurina pula membantu dalam meransang metabolisme badan dan memberikan lebih tenaga. Selain daripada itu taurina membantu melarutkan lemak dalam badan dan menghasilkan otot tanpa lemak.

3) White Tea

White tea juga berfungsi untuk membakar lemak yang berlebihan di dalam badan dan menghalang daripada menghasilkan lemak yang tidak perlu. Kita juga perlukan lemak namun lemak yang tidak perlu menyebabkan menjadi gemuk.

Nama lain bagi white tea ialah Teh Hijau Bayi dengan mempunyai kandungan antioksidan yang lebih tinggi berbanding teh hijau.

4) Rooibos Red Tea

Lagi keistimewaan yang ada pad Cinch Tea Mix ini ialah ia mengandungi Teh Merah Rooibos dari Afrika atau lebih dikenali sebagai “The Miracle Tea” atau “Long Life Tea”. Ia membantu menlarutkan lemak dan meninggikan kadar metabolisme badan. Ia juga berfungsi sebagai agen detoks.

Ia juga mengandungi antioksidan yang dikenali sebagai polifenol yang berfungsi sebagai anti kanser dan membantu daripada tumor merebak.

Rujukan

  1. [1]Bryan, Janet. “Psychological Effects of Dietary Components of Tea: Caffeine and L-theanine.” Nutrition Reviews 66.2 (2008): 82-90. Web.
  2. [2]Eschenauer G, Sweet BV. Pharmacology and Therapeutic Uses of Theanine. AM J Health-Sys Ph 2006; 63-26-30.
  3. [3]Giesbrecht, T., J. A. Rycroft, M. J. Rowson, and E. A. De Bruin. “The Combination of L-theanine and Caffeine Improves Cognitive Per…” Nutritional Neuroscience 13.6 (2010): 283-90. Web.
  4. [4]“L-Theanine.” Alternative Medicine Review 10.2 (2005): 136-37. Print.

Bila Detox, perlu amalkan Cinch Tea

Dah faham kan kenapa kami memang encourage ambil Cinch Tea bila anda detox dan kuruskan badan?

Join our #JomDetoxJutawan lagi happening tau. Memang sukar kalau kita buat sendiri, tanpa panduan, atau sekadar kita gugel sendiri. Sebab maklumat terlalu banyak, jadi pening juga dibuatnya. Jadi program ini dapat membantu anda praktikkan pengalaman IF dan Keto bersama saya.

Anda Berminat? Sertai #JomDetoxJutawan Sekarang!

Nak tahu bagaimana saya buang 21kg dalam masa 6 bulan sahaja? Atau anda ada masalah kesihatan yang memerlukan anda ubah gaya hidup? Ayuh sertai saya di program #JomDetox, boleh wasap saya ya.

Bagaimana Nak Sertai #JomDetoxJutawan Shaklee?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk Sertai JomDetoxJutawan Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge