Call nowWhatsapp

Makan Kekacang Dapat Bantu Kuruskan Badan

Bagaimana Makan Nuts Dapat Membantu Anda Kurangkan Berat
Kacang sangat sihat, kerana mereka penuh dengan nutrien dan antioksidan (Sumber 1Trusted).

Malah, mereka telah dikaitkan dengan pelbagai manfaat kesihatan, termasuk perlindungan terhadap penyakit jantung dan diabetes (Sumber 2Trusted).

Walau bagaimanapun, mereka juga tinggi lemak dan kalori, menyebabkan ramai orang mengelakkan kacang daripada takut bahawa mereka sedang menggemukkan.

Artikel ini melihat keterangan untuk menentukan sama ada kacang kehilangan berat badan mesra atau menggemukkan.

Kacang yang Tinggi Lemak Dan Kalori
Kacang adalah kalori yang tinggi.

Ini kerana sebahagian besar dari mereka adalah lemak, yang merupakan sumber tenaga yang tertumpu. Satu gram lemak mengandungi 9 kalori, manakala satu gram karbohidrat atau protein mengandungi hanya 4 kalori.

Kacang mengandungi kebanyakan lemak tak tepu. Jenis lemak ini dikaitkan dengan perlindungan terhadap pelbagai penyakit, seperti penyakit jantung (Sumber 3Trusted).

Kandungan kalori dan lemak per satu (28 gram) yang berkhidmat dengan beberapa kacang yang biasa dimakan ditunjukkan di bawah:

Walnut: 183 kalori dan 18 gram lemak (4)
Kacang Brazil: 184 kalori dan 19 gram lemak (5)
Almond: 161 kalori dan 14 gram lemak (6)
Pistachios: 156 kalori dan 12 gram lemak (7)
Cashews: 155 kalori dan 12 gram lemak (8)
Kerana mereka gemuk dan kalori yang tinggi, ramai yang menganggap bahawa menambah kacang pada diet mereka akan membawa kepada peningkatan berat badan.

Walau bagaimanapun, seperti yang dibincangkan di bawah, kajian saintifik tidak menyokong ini.

RINGKASAN:
Kacang adalah tinggi kalori kerana mereka adalah lemak tinggi, sumber tenaga yang tertumpu. Bahkan bahagian kecil yang tinggi lemak dan kalori.
Makan Makan Nuts Tidak Berkaitan dengan Berat Badan
Beberapa kajian pemerhatian mendapati bahawa kerap makan kacang tidak dikaitkan dengan kenaikan berat badan dan mungkin menghalangnya (9 Sumber Sumber, 10 Sumber Sumber, 11 Sumber Sumber, 12 Sumber Sumber, 13 Sumber Sumber.

Contohnya, satu kajian melihat diet 8,865 lelaki dan wanita selama 28 bulan.

Ia mendapati bahawa mereka yang makan dua atau lebih bahagian kacang dalam seminggu mempunyai risiko berat badan 31% lebih rendah, berbanding mereka yang tidak pernah atau jarang memakannya (Sumber Terpercaya).

Selain itu, kajian semula 36 kajian mendapati bahawa kacang yang kerap memakan tidak dikaitkan dengan peningkatan berat badan, indeks jisim badan (BMI) atau saiz pinggang (Sumber Sumber 14).

Dalam kajian terkawal di mana peserta terpaksa berpegang teguh pada diet yang ketat, penambahan pelbagai jenis kacang tidak menyebabkan perubahan dalam berat badan (15 Sumber Terpercaya, Sumber 16Trusted).

Lebih penting lagi, dalam kajian di mana kacang-kacangan ditambah kepada diet orang-orang yang dapat makan seperti yang mereka suka, penggunaan kacang tidak membawa kepada penambahan berat badan (Sumber Terpercaya, Sumber Terpercaya).

Yang mengatakan, sebilangan kecil kajian telah melaporkan bahawa makan kacang dikaitkan dengan peningkatan berat badan (Sumber 19Trusted, 20Trusted Source).

Walau bagaimanapun, sebarang kenaikan berat badan adalah sangat kecil, jauh lebih rendah daripada jangkaan dan cenderung tidak penting dalam jangka panjang.

RINGKASAN:
Kajian mendapati bahawa makan kacang secara kerap tidak menggalakkan penambahan berat badan, tidak kira sama ada orang mengikuti diet yang ketat atau makan seperti yang mereka suka. Dalam beberapa kes, mereka melindungi terhadap penambahan berat badan.

Makan Nut Mungkin Meningkatkan Berat Badan
Beberapa kajian observasi yang besar telah mendapati bahawa penggunaan kacang yang lebih kerap dikaitkan dengan berat badan yang lebih rendah (Sumber 12Trusted, 13Trusted Source, 21Trusted Source, 22Trusted Source).

Ia tidak jelas mengapa ini, tetapi ia mungkin sebahagiannya disebabkan pilihan gaya hidup yang sihat bagi mereka yang makan kacang.

Walau bagaimanapun, kajian manusia menunjukkan bahawa termasuk kacang sebagai sebahagian daripada diet penurunan berat badan tidak menghalang penurunan berat badan. Malah, ia sering meningkatkan berat badan (Sumber yang Dibiayai, 24 Sumber Terus, Sumber Terus 25, Sumber Terus, 27 Sumber Terpercaya).

Sebagai contoh, satu kajian mengenai 65 orang yang berlebihan berat badan atau gemuk berbanding dengan diet rendah kalori yang ditambah dengan badam kepada makanan rendah kalori yang ditambah dengan karbohidrat kompleks.

Mereka menggunakan jumlah kalori, protein, kolesterol dan lemak tepu yang sama.

Pada akhir tempoh 24 minggu, mereka yang memakan makanan badam mempunyai pengurangan berat badan sebanyak 62% dan BMI, pengurangan 50% pada lilitan pinggang dan pengurangan berat badan sebanyak 56% (Sumber 23).

Dalam kajian lain, diet dikawal kalori yang mengandungi kacang mengakibatkan jumlah penurunan berat badan yang sama seperti diet berkalori kalori yang dikawal kalori.

Walau bagaimanapun, kumpulan mengkonsumsi kacang mengalami peningkatan dalam kolesterol, termasuk pengurangan kolesterol LDL “buruk” dan trigliserida. Manfaat ini tidak dialami oleh mereka yang memakan makanan bebas kacang (26 Sumber Terpercaya, 27 Sumber Terpercaya).

RINGKASAN:
Mengonsumsi kacang secara berkala sebagai sebahagian daripada diet penurunan berat badan boleh meningkatkan berat badan dan meningkatkan kolesterol.
Kacang boleh membantu mengurangkan nafsu makan anda dan meningkatkan perasaan kenyang
Menambah kacang ke dalam diet telah dikaitkan dengan mengurangkan rasa lapar dan merasa kenyang untuk lebih lama (28 Sumber Terpercaya, 29 Sumber Terpercaya).

Sebagai contoh, snek pada badam telah ditunjukkan untuk mengurangkan kelaparan dan keinginan (28 Sumber Terpercaya).

Dalam satu kajian, lebih daripada 200 orang diberitahu untuk memakan sebahagian daripada kacang sebagai makanan ringan.

Hasilnya ialah mereka secara semula jadi makan lebih sedikit kalori pada hari itu. Kesan ini lebih besar apabila kacang dimakan sebagai makanan ringan, bukannya di hidangan utama (30 Sumber Terpercaya).

Adalah difikirkan kesan-kesan penindasan selera mereka mungkin disebabkan peningkatan penghasilan hormon peptida YY (PYY) dan / atau cholecystokinin (CCK), yang kedua-duanya membantu mengawal selera makan (31 Sumber Terpercaya).

Teori ini adalah bahawa protein tinggi dan kandungan lemak tak tepu yang tinggi mungkin bertanggungjawab untuk kesan ini (Sumber 31Trusted, 32Trusted Source).

Kajian mencadangkan bahawa 54-104% daripada kalori tambahan yang datang dari menambah kacang kepada diet dibatalkan oleh pengurangan semula jadi dalam pengambilan makanan lain (18 Sumber Terpercaya, 19 Sumber Terpercaya).

Dalam erti kata lain, makan kacang sebagai makanan ringan meningkatkan perasaan kenyang, yang mengakibatkan makan kurang makanan lain (33 Sumber Terpercaya).

RINGKASAN:
Penggunaan kacang dikaitkan dengan selera makan yang berkurangan dan peningkatan perasaan kenyang. Ini bermakna bahawa orang yang memakannya mungkin secara semula jadi makan kurang sepanjang hari.
Hanya beberapa lemak yang diserap semasa pencernaan
Struktur dan kandungan serat tinggi kacang bermakna bahawa jika mereka tidak digigit atau dikunyah sepenuhnya, bahagian yang baik akan melalui usus yang tidak dicerna.

Sebaliknya, ia dikosongkan ke dalam perut. Hasilnya, beberapa nutrien, seperti lemak, tidak akan diserap dan sebaliknya hilang dalam najis.

Ini adalah satu lagi sebab kenapa kacang kelihatan mesra.

Malah, kajian mendapati bahawa selepas makan kacang, jumlah lemak yang hilang melalui najis meningkat sebanyak 5% kepada lebih daripada 20% (33 Sumber Terpercaya, Sumber Terus, Sumber Terus, Sumber Terpercaya).

Ini menunjukkan bahawa bahagian lemak yang baik dalam kacang tidak diserap oleh badan anda.

Menariknya, bagaimana kacang-kacangan diproses mungkin mempunyai kesan yang besar terhadap seberapa baik nutrien seperti lemak diserap.

Sebagai contoh, satu kajian mendapati bahawa jumlah lemak yang dikumuhkan dalam tinja adalah lebih besar untuk kacang tanah keseluruhan (17.8%) daripada mentega kacang (7%) atau minyak kacang tanah (4.5%) (35 Sumber Terpercaya).

Kacang pemanggang juga boleh meningkatkan penyerapan nutrien mereka (37 Sumber Terpercaya).

Oleh itu, penyerapan lemak dan kalori dari kacang berkemungkinan akan menjadi paling sedikit apabila anda makan keseluruhannya.

RINGKASAN:
Sesetengah lemak dalam kacang tidak diserap dengan baik dan sebaliknya dikeluarkan dalam tinja. Kehilangan lemak mungkin lebih besar selepas memakan kacang-kacangan keseluruhan.

Kacang Boleh Meningkatkan Lemak dan Pembakaran Kalori
Sesetengah bukti menunjukkan bahawa penggunaan kacang boleh meningkatkan bilangan kalori yang dibakar pada rehat (Sumber Sumber, Sumber 19Trusted).

Satu kajian mendapati bahawa peserta membakar 28% lebih banyak kalori selepas makan yang mengandungi walnut daripada makanan yang mengandung lemak dari sumber tenusu (38 Sumber Terpercaya).

Satu lagi kajian yang ditemui dengan minyak kacang tanah selama lapan minggu menyebabkan peningkatan 5% pembakaran kalori. Walau bagaimanapun, ini hanya dilihat pada orang yang berlebihan berat badan (39 Sumber Terikat).

Di samping itu, beberapa kajian menunjukkan bahawa di kalangan orang yang berlebihan dan gemuk, makan kacang boleh meningkatkan pembakaran lemak (40 Sumber Terpercaya).

Walau bagaimanapun, hasilnya bercampur, dan kajian yang lebih baik diperlukan untuk mengesahkan hubungan antara kacang dan peningkatan pembakaran kalori.

RINGKASAN:
Beberapa kajian mencadangkan bahawa makan kacang dapat meningkatkan pembakaran lemak dan kalori pada orang yang berlebihan berat badan atau gemuk.
Garisan bawah
Walaupun tinggi lemak dan kalori, kacang-kacangan sangat sihat.

Makan secara berkala sebagai sebahagian daripada diet yang sihat tidak dikaitkan dengan kenaikan berat badan, dan mungkin juga membantu menurunkan berat badan.

Walau bagaimanapun, penting untuk menjalankan kawalan bahagian. Garis panduan kesihatan awam mengesyorkan memakan sebiji kacang (28 gram) kacang pada kebanyakan hari dalam seminggu.

Untuk pilihan yang paling sihat, pilih jenis biasa yang tidak dijelaskan.

Saya sendiri pun memang buat diet #JomDetoxJutawan disamping sebulan sekali buat #JomDetoxJutawan. Alhamdulillah banyak manfaat yang saya dapat hingga berjaya turun 23kg dalam masa 8 bulan!

Tapi nak buat ni, kena belajar. Kena berguru. Baru jadi elok. Kalau ikut dan je, nanti lambat turun dan anda cepat kecewa.

Saya berjaya turunkan 23kg dalam masa 9 bulan. Program detox Shaklee memang terbaik
Saya berjaya turunkan 23kg dalam masa 8 bulan. Program detox Shaklee memang terbaik

Dari seorang yang obesiti kepada normal weight, perjalanan ni buat saya dapat banyak info dan input yang berguna dan mahal nilainya dan saya salurkan kepada peserta saya dalam program #JomDetoxJutawan dan #IFKetoGenitMAF.

Anda boleh baca perkongsian saya dalam link berikut:

Anda Berminat? Sertai #JomDetoxJutawan Sekarang!

Nak tahu bagaimana saya buang 21kg dalam masa 6 bulan sahaja? Atau anda ada masalah kesihatan yang memerlukan anda ubah gaya hidup? Ayuh sertai saya di program #JomDetoxJutawan, boleh wasap saya ya.

Bagaimana Nak Sertai #JomDetoxJutawan Shaklee?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk Sertai JomDetoxJutawan Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp