Call nowWhatsapp

Category Archives: IF Keto Diet

Elakkan 3 Jenis Makanan Untuk Perut Kempis

Perut buncit atau boroi punca penyakit

Sebenarnya takde makanan yang betul-betul dapat berikan kita perut kempis. Tapi yang ada adalah kumpulan makanan yang mempromosikan penyimpanan lemak di perut, maka jika anda elakkan makanan ini, sekurang-kurangnya anda dapatlah kurangkan berat badan dan dapatkan perut kempis. Masalah Lemak Pada Perut Mendapatkan perut kempis memang idaman ramai orang. Nak nampak cantiklah katakan, tapi nak […]

Bulletproof Coffee Minuman Alaf Baru?

bulletproof coffee

Ada satu minuman saya suka sangat sekarang ni, Bulletproof Coffee. Ia adalah minuman berprestasi tinggi yang telah membantu semua orang daripada seorang CEO, suri rumah, pelajar dll mengharungi hari mereka. Bagaimana Membuat Bulletproof Coffee Brew 1 cawan kopi Tambah 1 sudu teh minyak MCT (Medium Chain Trigelycerides)(merupakan sejenis minyak kelapa, tapi lebih baik daripada itu) […]

Senaman Boleh Mengurangkan Tekanan, Tapi Kenapa Tingkatkan Kortisol?

Senaman untuk kesihatan

Ada banyak suplemen di luar sana yang berfungsi untuk bantu kurangkan masalah hormon kortisol (hormon stress). Salah satu sebab atau punca kita gagal kuruskan badan adalah disebabkan oleh tingginya hormon stress ini. Salah satu cara untuk bantu kurangkan tekanan adalah dengan membuat senaman. Tapi tahu tak sebenarnya senaman pun boleh sebabkan meningkatnya hormon kortisol? Apakah […]

Kurang Tidur Sebabkan Anda Gemuk

Pesakit prostat biasanya tidak dapat tidur yang berkualiti disebabkan kerapkali terjaga untuk kencing

Walaupun setiap program penurunan berat badan atau diet mempunyai prosesnya sendiri, proses asasnya sama. Tetapi kebanyakan mungkin terlupa pemboleh ubah utama: tidur anda. Kebanyakan kita memerlukan sekurang-kurangnya tujuh jam tidur setiap malam, tetapi lebih daripada satu pertiga daripada orang dewasa Malaysia tidak mendaoat jumlah minimum secara tetap. Tidur adalah penting untuk fungsi badan yang sihat […]

Fruktos: Toksin Manis Bahaya Kepada Kesihatan

fruktose hfcs bahaya

Adakah anda mengalami masalah darah tinggi, kolesterol tinggi, perut buncit, gout dan kencing manis. Ini mungkin berpunca daripada pengambilan fruktosa yang berlebihan dalam pemakanan seharian kita tanpa kita sedari. Apakah Fruktosa Fruktosa adalah sejenis gula yang terdapat dalam buah-buahan dan juga tebu. Fruktosa yang dimakan dalam buah-buahan tidaklah berisiko tinggi kepada kesihatan kerana ianya diserap […]

3 Pemanis Semulajadi Tidak Naikkan Gula Dalam Darah

pemanis semulajadi tak naik gula dalam darah

Orang Malaysia suka manis, jualan gula di negara kita semakin naik walaupun harga gula dinaikkan. Tengoklah makanan atau minuman viral, kalau yang manis-manis cepat betul viral seperti air boba dan lain-lain lagi. Saya pun memang suka benda manis, bukan manis sahaja, yang masin pun saya suka, asalkan makanan kan. Tapi alhamdulillah saya boleh tinggalkan makanan/minuman […]

7 Makanan Tak Naikkan Gula Dalam Darah

makanan tak spike insulin

Diet yang sihat adalah penting untuk reverse prediabetes atau jika anda nak kuruskan badan. Makanan memang banyak pilihan, kena belajar cara pilih makanan yang betul agar dengan makanan ianya dapat membantu kita turunkan gula dalam darah dan tak naikkan insulin. Ini bermakna makanan ini tidak akan menaikkan gula darah anda dan boleh membantu anda mengelakkan […]

Tips Untuk Perbaiki Insulin Resistance

cara perbaiki insulin resistance

Insulin adalah hormon yang membantu badan menyerap glukosa dan mengekalkan tahap gula dalam darah. Rintangan insulin atau Insulin resistance menjadikannya lebih sukar bagi sel-sel badan untuk mengambil glukosa. Tapi, ada beberapa langkah pemakanan boleh memperbaiki ketahanan insulin. Apakah Insulin Resistance (IR)? Insulin resistance adalah apabila sel-sel di dalam badan tidak menyerap insulin dengan betul. Dari […]

7 Cara Tingkatkan Metabolism Supaya Mudah Kuruskan Badan

cara tingkatkan metabolism untuk kuruskan badan

Tak kiralah buat apa, berat macam tak turun je. Komen begini selalu je kedengaran. Makan dah jaga, senaman dah buat, jadi apa lagi? Selaku Coach saya banyak dengar keluhan macam ni, samada di kalangan peserta saya atau di medsoc. Memang kalau kita amalkan kawalan diet, efek yang dialami adalah metabolism jadi perlahan. Ini berlaku bagi […]

Fibroid Mengecut Hasil Program JomDetox dan IFKetoGenitMAF

Fibroid kecut, berat badan turun

Satu berita paling best saya dapat hari ni berkaitan dengan coachee saya. Kisahnya begini. Beliau baru dapat tahu beliau ada fibroid sebesar 5 cm. Masa tu bulan 4 tak silap saya. Kalau nak senang, memang saya advise buang je (operate) tapi beliau tak mahu. Sejak itu bermulalah tugas saya study demi study, research demi research […]