Call nowWhatsapp

Category Archives: IF Keto Diet

Fibroid Mengecut Hasil Program JomDetox dan IFKetoGenitMAF

Fibroid kecut, berat badan turun

Satu berita paling best saya dapat hari ni berkaitan dengan coachee saya. Kisahnya begini. Beliau baru dapat tahu beliau ada fibroid sebesar 5 cm. Masa tu bulan 4 tak silap saya. Kalau nak senang, memang saya advise buang je (operate) tapi beliau tak mahu. Sejak itu bermulalah tugas saya study demi study, research demi research […]

Tips Minum Air Untuk Kuruskan Badan

Bagaimana air membantu menguruskan badan

Anda mungkin pernah mendengarnya lebih daripada sekali: minum lebih banyak air akan membantu anda kehilangan lebih banyak berat badan. Tetapi air benar-benar membantu penurunan berat badan? Jawapan ringkasnya ialah ya. Minum air membantu: Meningkatkan metabolisme anda, Membersihkan tubuh anda Bertindak sebagai penahan selera. Minum lebih banyak air membantu badan anda tidak lagi menyimpan air, ini […]

6 Cara Menghidupkan Hormon Yang Membakar Lemak

6 hormon bakar lemak

Hormon memainkan peranan besar dalam bagaimana fungsi tubuh kita dan setiap satunya bertanggungjawab untuk tugas yang sangat khusus. Ada hormon yang membuat kita merasa lapar, yang lain sebaliknya. Ada yang memberitahu otak kita bahawa kita perlu menyimpan lemak sekiranya ada, ada pula yang memberikan kita isyarat untuk mula membakarnya seperti tidak ada esok. Teknik ini […]

7 Sebab Kaedah Kira Kalori Adalah Mitos

7 Sebab Kaedah Kira Kalori Adalah Mitos

Baru-baru ni saya tertarik dengan artikel Dr Norman berkenaan kaedah kiraan kalori yang menurutnya adalah kaedah lama dan adalah mitos semata-mata. Mitos ni maksudnya ianya tidak bersandar kepada fakta dan tiada aspek kajian klinikal. Mari ikuti kupasan beliau. Ada banyak terma saintifik, tapi saya dah permudahkan. Kenapa Kaedah Kiraan Kalori Tidak Tepat? Kita selalu mendengar […]

7 Jenama Mentega Pilihan Rakyat Malaysia

6 jenama butter pilihan rakyat malaysia

Semalam saya ada tulis berkenaan pentingnya makan lemak sihat untuk bakar lemak. Salah satu lemak sihat itu adalah mentega atau butter. Saya suka sangat butter. Ramai yang semakin celik sekarang ni, yang mana satu lebih elok antara mentega atau margerin. Dalam artikel ni saya tulis berkenaan kenapa mentega sepatutnya menjadi pilihan anda. Butter adalah produk […]

Makan Lemak Untuk Kuruskan Badan

makan lemak untuk buang lemak

Apabila orang memulakan diet, naluri pertama mereka biasanya nak buang lemak. Walaupun lemak boleh menyumbang kepada peningkatan berat badan, terdapat jenis lemak yang baik yang harus anda ambil dalam diet anda. Lemak adalah penting untuk banyak proses tubuh, dan badan anda sebenarnya memerlukan lemak untuk bertahan hidup. Lemak yang sihat adalah blok bangunan otak kita, […]

9 Teknik Untuk Ucapkan Selamat Tinggal Obesiti!

9 teknik untuk kuruskan badan dalam masa setahun

Ya, akhirnya ayat keramat ini dapat saya ungkapkan. Selepas hampir setahun, selepas membuang 25kg daripada badan saya, saya kini memiliki berat badan ideal seperti kebanyakan orang lain. Berat Badan Berlebihan Sejak Kecil Mungkin ramai juga yang alami masalah ini, saya sejak kecil lagi memang badan berisi. Berat badan berlebihan. Sebelum umur 15 tahun, BMI masih […]

3 Langkah Hentikan Craving Gula

ketagihan gula

Ramai orang kerap mengalami kecanduan gula. Pakar-pakar kesihatan percaya bahawa ini adalah salah satu sebab utama ia boleh menjadi sangat sukar untuk mengekalkan diet yang sihat. Cravings atau kecanduan gula didorong oleh keperluan otak anda untuk “hadiah” – bukan keperluan tubuh anda untuk makanan. Kalau sekadar ambik 1 gigitan dan stop, umpama nak manjakan diri, […]

Buah Pun Menggemukkan?

gula buah bahaya

Saya antara yang suka betul makan buah-buahan, terutama buah-buahan tempatan. Kalau sekali hadap makan tu, mesti banyak habis terutama buah dokong, rambutan dan lain-lain. Buah-buah seperti ciku, cempedak, durian lagilah saya suka. Tapi ramai yang tak tahu walaupun ia dikategorikan sebagai buah, bukan semua buah sesuai dengan semua orang. Gula putih atau sukrosa yang kita […]

9 Mitos Tentang Diet Karbo Rendah (Ketogenik Diet)

mitos ketogenik diet

Sejak berkecimpung dalam diet ketogenik, saya dapati ada beberapa mitos yang sebenarnya kurang tepat berkenaan diet ini. Berikut adalah 9 mitos umum tentang diet rendah karbohidrat. 1. Diet Rendah Karbo adalah “Fad diet”? Istilah “fad diet” digunakan untuk diet penurunan berat badan yang mendadak, dan bersifat short term. Cara makan rendah karbohidrat telah terbukti berkesan […]