Call nowWhatsapp

8 Nutrisi Bantu Cegah Kanser

“Bulan Kesedaran Kanser Payudara” telah berakhir Oktober lalu, tetapi itu tidak bermakna isu kanser kita boleh lupakan terus. Menurut Institut Kanser Kebangsaan, kanser payudara kini menjejaskan satu daripada 20 wanita di negara kita.
Satu cara mudah untuk mencegah kanser adalah memastikan anda tidak kekurangan nutrisi, dan mendapat cukup vitamin dan mineral penting setiap hari.
.

Mencegah Kekurangan Nutrisi: 8 Nutrien Pencegahan Kanser

Untuk mengelakkan kanser sistem pembiakan, termasuk rahim, serviks, ovari, prostat (lelaki), dan kanser payudara bermaksud proaktif di pelbagai bidang.
 • Mengelakkan “xenoestrogens” (adalah bahan kimia yang menyerupai estrogen dalam badan)
 • Membuat perubahan gaya hidup untuk menguruskan tekanan

Walau bagaimanapun, satu lagi komponen penting adalah untuk memastikan anda mendapat semua nutrisi yang anda perlukan untuk membantu sistem imun anda dan sistem endokrin anda sihat.

Berikut adalah senarai vitamin dan mineral teratas yang anda perlu ambil untuk pencegahan kanser payudara.

# 1. Vitamin D3

Vitamin D adalah sangat penting untuk mencegah kanser payudara. Vitamin D mempengaruhi lebih daripada 100 gen dalam badan. Saya ada tulis berkenaan manfaat vitamin D dalam artikel berikut:
Kebanyakan individu kekurangan vitamin D, jadi pastikan untuk mendapatkan ujian darah mudah yang dapat menentukan paras anda.
.
Kalau ikutkan paras normal, biasanya 20ng tu adalah mencukupi. Tapi menurut Persatuan Penyelidikan Kanser Amerika, kalau kadar vitamin D adalah 50ng ke atas, pengurangan risiko dapat kanser payudara adalah 80%.
.
Jadi eloklah ambik vitamin D yang mencukupi menurut paras dalam gambar ni.
Cegah kanser dengan pastikan tahap vitamin D yang terbaik
Cegah kanser dengan pastikan tahap vitamin D yang terbaik

# 2. Vitamin K2

Vitamin K2 tidak begitu dikenali sebagai nutrien lain, tetapi ia juga penting untuk penyerapan kalsium D3. Apabila anda meningkatkan vitamin D3 melalui suplemen dan dengan mendapat lebih banyak cahaya matahari, badan anda secara semulajadi menghasilkan lebih banyak protein yang bergantung kepada K2.
.
Protein ini juga diperlukan untuk mengagihkan kalsium dalam badan anda. D3 dan K2 sepadan dengan dua kepingan teka-teki biokimia yang membantu meningkatkan fungsi hati anda, meningkatkan sistem imun, menguatkan tulang, dan mengimbangi hormon.

# 3. Iodin

Anda mungkin pernah mendengar mengenai kepentingan iodin untuk mencegah keadaan seperti hipotiroidisme. Iodin sebenarnya penting untuk setiap sel dalam badan anda. Selain tiroid, kelenjar pada ovari, prostat, dan kolon bergantung padanya.
.
Ramai orang kekurangan iodin bukan sahaja kerana mereka tidak mendapat cukup mineral tetapi juga kerana mereka mungkin mempunyai terlalu banyak toksin, seperti bromida, dalam sistem mereka yang boleh menyekat penyerapan.
.
Ringkasnya, anda mesti menyingkirkan “benda buruk” (iaitu toksin) untuk membawa nutrisi yang baik!

# 4. Magnesium

Perintis kesihatan holistik Dr. Norman Shealy mengatakan bahawa “kekurangan magnesium bertanggungjawab untuk lebih banyak penyakit daripada apa-apa nutrien lain.” Ini adalah kenyataan yang kuat, dan bukti tentang betapa pentingnya magnesium adalah untuk kesihatan keseluruhan.
.
Magnesium membantu:
 • memudahkan saraf dan fungsi otot
 • mengawal tindak balas sakit
 • membuat sintesis DNA dan RNA
 • keseimbangan hormon dan kitaran tidur
 • mensintesiskan vitamin C, vitamin E, dan iodine mineral
 • membantu mengawal keradangan
 • membantu dalam pengeluaran glutation
Kajian telah menunjukkan hubungan langsung antara kekurangan magnesium dan kanser serta peningkatan magnesium melalui “terapi magnesium” dan pertumbuhan tumor yang berkurangan.

# 5. Selenium

Sedikit yang diketahui tentang hubungan selenium untuk melawan kanser sehingga kajian mula menemui bagaimana mineral ini mempengaruhi mekanisme di mana tumor berkembang. Penyiasatan penting yang dilakukan oleh University of Copenhagen mendapati selenium mempengaruhi ligan NGK2D, yang sel-sel kanser digunakan untuk “melucuti” sel imun. Hebatnya, selenium mempunyai keupayaan untuk meneutralkan ligan ini.

# 6. B Vitamin

Secara keseluruhan, terdapat 8 B vitamin yang memberi kesan kepada tubuh dan cukup baik semuanya diperlukan untuk pencegahan kanser.
 • B1 membantu dengan penukaran tenaga.
 • B2 adalah antioksidan yang kuat
 • B3 dan B5 membantu hormon sistem pembiakan kekal sihat
 • Kekurangan vitamin B6 dikaitkan dengan risiko yang lebih tinggi untuk kanser
 • B9 (asid folik atau folat) membantu dalam penciptaan bahan genetik dan melindungi kanser payudara dalam beberapa kajian, termasuk kajian Perancis-Mexico yang mendapati bahawa “pengambilan folat yang mencukupi penting untuk pencegahan kanser payudara.”
 • B12 membantu sistem saraf untuk mengekalkan keseimbangan membantu penyerapan zat besi

# 7. Vitamin C

Vitamin C adalah antioksidan yang kuat yang penting untuk sistem imun dan kesihatan kardiovaskular. Ia boleh mencetuskan kematian sel kanser melalui pengoksidaan. Di samping itu, penyelidikan baru telah menghubungkan Vitamin C dengan perlindungan kanser dengan cara lain.
.
Asid askorbik boleh ditukar menjadi bahan yang dipanggil DHA atau “asid dehidroaskorbik” apabila ia menemui sel kanser. Sel kanser mengiktiraf DHA sebagai sesuatu yang dapat dikonsumsi dan membawanya ke dalam sistem metaboliknya. Apabila di dalam sel kanser, vitamin C bertukar “sendiri” menjadi (asid askorbat) di mana ia menyebabkan kematian sel yang cepat.
.
Vitamin C tidak diproses di dalam badan. Ia hanya boleh didapati daripada makanan yang kami makan atau dalam bentuk tambahan. Sesetengah pakar mengatakan bahawa manusia mampu menelan sehingga 10,000 ml / hari untuk penyelenggaraan kesihatan dan sehingga 100,000 mg / hari jika menjalani protokol “Vitamin C IV”.

#8. Zat Besi

Hubungan zat besi dengan kanser adalah kompleks. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, ia adalah mineral nombor satu yang seluruh dunia selalu kekurangan. Maknanya bukan kita di Malaysia sahaja.
.
Zat besi adalah komponen utama hemoglobin, bahan dalam darah yang bertanggungjawab untuk mengangkut oksigen dari paru-paru, dan tahap zat besi yang rendah boleh mengakibatkan anemia. Anemia adalah perkara biasa dalam wanita (sebab period) dan banyak kajian menganggap bahawa ini adalah mengapa kadar kematian di kalangan wanita muda dengan kanser payudara sangat tinggi.
.
Sebaliknya, penyelidikan yang terkini menghubungkan tahap zat besi yang tinggi selari dengan peningkatan kanser payudara di kalangan wanita selepas menopaus kerana lebihan boleh meningkatkan kadar radikal bebas dalam tubuh.
.
Jadi adalah selamat untuk mengatakan bahawa kedua-dua tahap besi yang terlalu tinggi dan terlalu rendah boleh menyebabkan anda berisiko untuk kanser payudara.
Jadi pastikan anda mendapatkan ujian yang memeriksa ferritin, iaitu protein yang mengangkut besi dalam darah. Nasihat pakar mengenai tahap besi yang selamat boleh berbeza-beza, tetapi pada umumnya, mestilah antara 40 dan 80.
.
Cegah kanser dengan pastikan tahap zat besi yang terbaik
Cegah kanser dengan pastikan tahap zat besi yang terbaik

Ringkasan Artikel

 • Untuk mencegah risiko kanser, pastikan anda tidak mempunyai kekurangan nutrien dan mendapat vitamin dan mineral penting yang cukup setiap hari.
 • Mengelakkan xenoestrogens (bahan kimia yang meniru estrogen) dan membuat perubahan gaya hidup untuk menguruskan tekanan adalah dua cara untuk menjadi proaktif.
 • 8 vitamin dan mineral yang boleh membantu mencegah kanser payudara:
 1. Vitamin D3
 2. Vitamin K2
 3. Iodin
 4. Magnesium
 5. Selenium
 6. B Vitamin
 7. Vitamin C
 8. Zat Besi

Perlukah Ambil Dalam Bentuk Suplemen?

Ya, kebiasaannya sebab kita memang tak ambil makanan yang lengkap. Kajian menunjukkan zat besi pun adalah paling rendah kita ambil, begitu juga dengan vitamin D walaupun cuaca kita panas sepanjang tahun. Kita masih kekurangan nutrisi tersebut.
.

Jalan terbaik adalah amalkan pengambilan suplemen, disamping kita amalkan:

 • Mengelakkan “xenoestrogens” (adalah bahan kimia yang menyerupai estrogen dalam badan)
 • Membuat perubahan gaya hidup untuk menguruskan tekanan

Set Kanser Shaklee Untuk Cegah Kanser

Ikutkan Shaklee, dan berdasarkan nutrisi di atas, berikut adalah terbaik untuk diamalkan (basic):

 • Ostematrix – sekaligus mendapat khasiat vitamin D dan magnesium
 • Vitalea – untuk manfaat vitamin K, iodin dan zat besi
 • Bcomplex – untuk manfaat 8 jenis vitamin B
 • Vitamin C Sustained Released – untuk khasiat vitamin C
 • Vitamin E Complex – untuk khasiat selenium

Kalau ada bajet lebih, tambah Vivix Shaklee. Mengandungi polifenol, Vivix Shaklee adalah antioksidan lebih hebat termasuk mencegah kanser.

Ada banyak posting saya dah tulis berkenaan kanser, anda mungkin berminat untuk membacanya:

Pengambilan suplemen Shaklee melindungi daripada kanser
Pengambilan suplemen Shaklee melindungi daripada kanser

Bagaimana Nak Beli Set Kanser Shaklee?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk konsultansi masalah anda dan penerangan Set Kanser Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

Rujukan:

2 thoughts on “8 Nutrisi Bantu Cegah Kanser

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp