Call nowWhatsapp

Kesan Kesihatan Disebabkan Bauksit

Kesan kesihatan disebabkan bauksit

Perlombongan Bauksit menjejaskan kesihatan

Baru-baru ini kecoh dalam FB berkenaan perlombongan bauksit di Kuantan yang sangat melampau sehingga laut sekitar Kuantan telah bertukar menjadi merah. Walaupun telah dinafikan warna merah itu bukan disebabkan bauksit (tapi sebab sireh? toing!), namun isu perlombongan bauksit ini masih belum diselesaikan.

Bauksit menyebabkan persekitaran menjadi merah
Bauksit menyebabkan persekitaran menjadi merah

Saya bukanlah ingin mengupas berkenaan isu perlombongan bauksit, namun saya lebih berminat mengetengahkan berkenaan kesihatan rakyat Kuantan yang bakal terjejas disebabkan pendedahan berpanjangan terhadap bauksit.

Apakah bauksit

Bauksit adalah batu yang mengandungi aluminium hidroksida yang merupakan bijih utama aluminium. Bauksit didapati berhampiran dengan tanah permukaan, antara 0.8 hingga 2 meter dalam bergantung kepada struktur geologi di lokasi ia dijumpai.

Penilaian bauksit dikategorikan dan ditakrifkan berdasarkan modulus silika (MSI) yang merupakan faktor alumina berbanding oksida silika (SiO2). Semakin tinggi nisbah ini, lebih berharga bijih bauksit.

Di Vietnam, modulus silika bauksit dijumpai di dalam Nhan Co antara 3,5-7,8 berbanding bauksit dilombong di Indonesia (14 hingga 18), di Australia (11-21), dan di India (20 hingga 25). MSI lebih rendah menunjukkan kualiti miskin bijih bauksit. Di Kuantan, saya belum ada info walaupun banyak juga blog saya terjah.

Menurut info yang saya dapatkan daripada FB,

Sifat asas bauksit ialah tidak larut dalam air malah mencemarkan jika memasuki sungai dan loji rawatan air. Sebagaimana yang dilaporkan oleh pengkaji di Universiti Teknologi Malaysia baru baru, iaitu kandungan merkuri dan toksik di Loji rawatan Air di Bukit Goh yang menerima air dari Sg Riau telah tercemar melebih 9 kali dari paras yang dibenarkan untuk air mentah.

Apa yang paling membimbangkan kandungan arsenik (sejenis bahan beracun) yang tinggi dalam ikan yang ditangkap di Sg Pengorak. Tiga sampel ikan dilaporkan mengandungi 70.8 sehingga 104.5 g/kg, melebihi sebanyak 70,000 kali tahap yang dibenarkan. Akta Undang Undang Makanan Malaysia 1985 menetapkan pada kadar 1 mg/kg.

Kesan Bauksit Terhadap Manusia

Pencemaran Udara dan Hujan Asid

Debu adalah masalah utama yang disebabkan oleh perlombongan bauksit. “Merah” sisa habuk daripada proses pertama Bauksit pasti akan berpaut hasil tanaman seperti sayur-sayuran, buah-buahan, kopi, teh, getah, lada hitam dan kekal di daun mereka untuk tempoh masa yang panjang. Fenomena ini adalah sangat berbahaya kepada pertumbuhan hasil pertanian dan mengurangkan produktiviti tanaman.

Debu bauksit menjejaskan alam sekitar dan kesihatan
Debu bauksit menjejaskan alam sekitar dan kesihatan

Debu ini terdiri daripada bahan kimia toksik ditambah dengan pelepasan semula jadi produk radiasi radium, thorium, dan boleh beryllium- dalam jangka masa panjang boleh menjadi punca kanser paru-paru untuk penduduk di kawasan sekitarnya sebagaimana data statistik daripada perlombongan dari negara barat.

Lebih-lebih lagi, semasa proses pemisahan dibuat, wap sulfur dioksida terbentuk dan menyebabkan hujan asid yang merupakan gabungan kimia udara sulfurous dan air. Hujan asid menyebabkan tanah kurang subur dan menjejaskan nutrisi tanah.

Pencemaran Air

Menurut data sejarah atau data eksploitasi bauksit yang diambil dari negara-negara maju yang berbeza, nisbah 4/2/1 bermakna bahawa untuk 4 tan bijih diperlukan untuk menghasilkan 2 tan alumina, atau 1 tan aluminium tulen, 4 tan enapcemar merah.

Air di sungai kuantan telah bertukar menjadi merah
Air di sungai kuantan telah bertukar menjadi merah

Apabila lumpur merah toksik dibuang di atas tanah, bahan kimia toksik yang akan meresap ke aras air bawah tanah bersama-sama dengan air hujan, yang kemudiannya akan mencemarkan sumber air utama kawasan tanah tinggi.

Di samping itu, enapcemar merah dibawa oleh hujan sungai pembekal sumber air utama turut mendapat kesannya. Kesimpulannya, sisa berbahaya ini adalah membahayakan penduduk dan menyebabkan kerosakan kepada pertanian.

Adakah air yang ditapis selamat diminum? Ini sesuatu yang perlu dikaji dan difikirkan.

Pencemaran Perikanan

Industri perikanan juga akan terjejas disebabkan oleh bahan kimia yang beracun dari enapcemar merah contohnya boleh menyebabkan ikan lenyap atau pupus. Menurut kajian yang dijalankan oleh saintis Amerika dan Itali, lumpur merah boleh menyebabkan gangguan genetik ikan di lautan. Kesihatan dan kehidupan rakyat dan pengguna ikan boleh terjejas juga.

Laut merah akibat bauksit
Laut merah akibat bauksit

Bauksit Adalah Toksik Menjejaskan Kesihatan Manusia

Enapcemar merah meletakkan kesihatan dan kehidupan manusia pada risiko udara, pencemaran air dan ikan. Statistik perubatan membuktikan bahawa ketoksikan yang berpanjangan boleh menyebabkan encephalopathy, osteoporosis, anemia, dan mungkin penyakit Parkinson.

Penyelidik Australia di Australia telah membuktikan bahawa lumpur merah boleh menyebabkan kanser paru-paru dan boleh menjejaskan pertumbuhan bayi dalam kandungan. Gejala umum keracunan akibat bauksit ke atas manusia adalah pening, vertigo, loya, pengsan, atau koma jika bernafas atau mengambil dalam dos yang besar.

Menurut OSHA, hidroksida natrium (NaOH) adalah sisa utama dalam lumpur merah dan ia adalah berbahaya kepada manusia selepas pendedahan yang lama umpamanya 15 tahun. Pendedahan secara langsung boleh menyebabkan kerengsaan kulit, atau radang sistem pernafasan seperti melepuh tekak, mulut dan hidung.

Anda Rakyat Kuantan?

Bagi rakyat Kuantan, andalah paling terjejas dan berisiko dalam semua aspek di atas. Apa yang anda boleh buat, cubalah suarakan pandangan anda terhadap isu ini kepada kerajaan negeri. Pada masa yang sama saya cadangkan anda tingkatkan pengambilan makanan atau suplemen kaya antioksidan sebagai perisai tubuh anda.

Makanan atau Suplemen Kaya Antioksidan

Toksik daripada bauksit adalah dikategorikan sebagai salah satu radikal bebas.

Radikal bebas adalah atom atau kumpulan atom dengan nombor ganjil (berpasangan) elektron dan boleh dibentuk apabila oksigen berinteraksi dengan molekul tertentu. Sebaik sahaja ditubuhkan radikal ini sangat reaktif boleh memulakan tindak balas rantai, seperti domino.

4 Suplemen Antioksidan Untuk Cegah Kanser
Sumber Radikal Bebas

Bahaya mereka datang apabila mereka bertindak balas dengan komponen sel penting seperti DNA, atau membran sel. Sel boleh berfungsi dengan baik atau mati jika ini berlaku. Untuk mengelakkan kerosakan radikal bebas, disinilah pentingnya badan mempunyai sistem pertahanan antioksidan.

Bagaimana antioksidan membunuh radikal bebas
Perbezaan sel dengan radikal bebas dan tanpa radikal bebas

Antioksidan adalah molekul yang selamat boleh berinteraksi dengan radikal bebas dan menamatkan tindak balas rantai sebelum molekul penting rosak. Terdapat beberapa sistem enzim dalam badan yang berupaya menghapuskan radikal bebas, contohnya mikronutrien (vitamin) antioksidan vitamin E, beta-karotena dan vitamin C. Badan tidak boleh mengeluarkan mikronutrien ini sebaliknya mesti dibekalkan dalam pemakanan.

Anda boleh menonton video di bawah bagaimana antioksidan membantu meneutralkan radikal bebas.

Antioksidan adalah sangat penting untuk mencegah kerosakan sel yang merupakan laluan yang sama untuk kanser, penuaan dan pelbagai penyakit kronik.

Saya ada tuliskan beberapa suplemen bersifat antioksidan untuk rujukan anda.

Set Antioksida Untuk Tangani Radikal Bebas
Set Antioksida Untuk Tangani Radikal Bebas

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua.

Raihanah  SID 864679

No tel: 0122195919

Your trusted Shaklee Independent Distributor

Shaklee Gombak

27 thoughts on “Kesan Kesihatan Disebabkan Bauksit

    • Raihanah Ahmad says:

      itulah kan, kena tambahlah dana kesihatan tu lebih tahun ni. malangnya ada juga yang ingin mengaut keuntungan di atas masalah ini, siap jual tanah kepada pelombong bauksit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp