Call nowWhatsapp

Untuk anda, jawabannya adalah ya. Bagi datuk nenek kita yang tinggal setengah juta tahun lalu, jawabannya tidak. Posting saya kali ini adalah untuk memberikan anda penjelasan mengapa anda perlukan suplemen.

Kepentingan Vitamin dan Mineral

Vitamin dan mineral adalah sangat penting untuk mengekalkan fungsi asas pelbagai  reaksi dalam tubuh anda. Reaksi ini yang menentukan kesihatan anda.

Mengapa anda perlukan suplemen, tetapi nenek moyang dahulu tidak perlukan suplemen?

Mengapa anda perlukan suplemen, tetapi nenek moyang dahulu tidak perlukan suplemen?

Nenek moyang kita yang hidup di bumi ratusan ribu tahun yang lalu hidup sebagai pemburu. Ini bererti mereka makanan segar  dan makanan itu hampir segera dan sering dimakan mentah. Tiada aktiviti bertani dan penternakan. Makanan mereka segar dan penuh nutrisi, vitamin dan mineral. Mereka tidak memerlukan suplemen.

Asal Makanan Kita dan Cara Penyediaan

Makanan kita pada zaman ini datang dari supermarket. Makanan kita diproses. Makanan kita mungkin telah diproses sejak minggu atau bahkan bulan lalu. Sayur-sayuran adalah ditanam di tanah yang sama selama bertahun-tahun. Mereka diberikan toksik pesticides dan bahan kimia yang kita tidak ketahui.

Jika binatang, mereka diberikan dengan pelbagai antibiotik, pelbagai ubat hormon dan makanan tidak berkhasiat di samping dikurung di kandang yang sempit dan penuh najis. Di samping itu kita telah memasak makanan kita secara keterlaluan (overcooked) dan terlebih (overdressed).

Saya pernah beli ayam free antibiotik di pasaraya Jaya Grocer beberapa minggu lepas. Ayam ini hajatnya nak beri baby Sarah makan, tapi nampaknya Sarah masih belum sukakan protein seperti ayam.

Jadi saya buatkan nuget untuk anak-anak bujang saya yang berdua itu. Walaupun sudah di luar peti selama beberapa jam, saya dapati ayam ini tidak berbau, ini berbeza dengan ayam yang selalu saya beli timbang RM6.90/kilo. Baunya walaupun beberapa minit diluar, fuh boleh pengsan.

Hendak beli ayam ini? Seekor adalah RM30…

4 Suplemen Antioksidan Untuk Cegah Kanser

Ayam dulu dan sekarang

Cukupkah Vitamin Dan Mineral Dalam Makanan Anda?

Kembali kepada suplemen tadi. Dengan jenis makanan kita makan, apa yang membuat Anda terfikir bahawa anda cukup vitamin dan mineral? Mineral datangnya dari tanah. Menanam tanaman berkali-kali pada tanah yang sama akan mengurangkan nilai mineral hasil tanaman tersebut.

Penanaman pada tanah yang sama mengurangkan nilai mineral pada tanaman

Penanaman pada tanah yang sama mengurangkan nilai mineral pada tanaman

Baja kimia yang sering digunakan pula hanya nitrogen cecair, Fosfor dan Kalium. Bagaimana pula dengan Plutonium, Vanadium, Chromium, magnesium dan lain-lain? Mineral ini diperlukan untuk sintesis vitamin. Vitamin C contohnya, perlukan sistesis sekurang-kurangnya daripada fosfor.

Dalam keadaan semua di atas 70-90 peratus vitamin telah hilang atau dinyahaktifkan semasa memproses, pembungkusan, storan dan pengangkutan. Contohnya vitamin C dalam sebiji oren bersaiz purata dari ladang organik (selalunya bukan organik) di China pada masa penuaian adalah sekitar 70-100 mg.

Proses penyediaan makanan mengurangkan nilai vitamin

Proses penyediaan makanan mengurangkan nilai vitamin

Pada waktu vitamin C itu dibeli, ia hanya tinggal 20mg sahaja dalam oren tersebut, dan ini tidak mencukupi untuk meneutralkan bahan pengawet dan racun perosak pada kulit oren yang anda telah makan.

Fikirkan semula, anda perlukan suplemen?

Anda perlukan vitamin dan mineral supplements bukan kerana anda tidak mendapatkan mereka dari makanan, tapi kerana makanan yang anda makan tidak menyediakan vitamin dan mineral terus dari tanah atau telah kehilangan vitamin dan mineral ini sebelum makanan ini sampai kepada anda.

Kebanyakan vitamin dan mineral pula tidak dapat dibuat sendiri oleh sistem tubuh kita, malah perlu diambil daripada makanan. Jika keadaan begini, berapakah nilai vitamin dan mineral yang kita berjaya ambil?

Lebih teruk lagi, dalam kesibukan kita atau perhatikan saja anak-anak kita, mereka tidak mengambil makanan seimbang, betul tidak? Samalah, kita pun selalu juga tidak mengambil makanan seimbang. Jadi keadaan ini lebih meningkatkan kemungkinan anda tidak mendapat cukup vitamin dan mineral.

Jadi, jika anda fikir anda mampu mendapatkan vitamin dan mineral daripada makanan yang anda makan, fikirkan semula!

Dalam artikel akan datang, saya akan kongsikan cara memilih suplemen yang baik untuk anda.

Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada anda.

Raihanah

SID 864679
No tel: 0122195919

Your trusted Shaklee Independent Distributor

Shaklee Gombak

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)