Call nowWhatsapp

Ubat Statin dan Kesan Sampingan

Baru-baru ini mak saya mengadu sakit otot, lenguh pada bahu dan belakang serta kebas pada tangan. Apabila cek gula dalam darah, ianya tidak tinggi pun. Lepas seminggu, kami rujuk ke hospital. Dr cuma cakap mungkin alergi. Jadi dr cucuk ubat dan berikan beberapa jenis ubat.

Lepas seminggu, saya baru teringat tentang kesan sampingan statin. Rupanya memang mak ada ambil ubat statin, tapi memang sudah lama. Namun walaupun sudah lama, ia tetap memberikan kesan kepada tubuh kita.

Artikel dibawah adalah yang saya dapati daripada Mayoclinic.

Apakah Statin

Doktor sering prescribe statin untuk orang yang mempunyai kolesterol tinggi, statin bertindak menurunkan jumlah kolesterol dan mengurangkan risiko serangan jantung atau angin ahmar / strok. Walaupun statin sangat berkesan, ia telah dikaitkan dengan pelbagai kesan sampingan seperti sakit otot, masalah pencernaan dan pengurangan mental pada sesetengah orang dan ada yang menyebabkan kerosakan hati.

Contoh ubat statin adalah atorvastatin (Lipitor), fluvastatin (Lescol), lovastatin (Altoprev), pitavastatin (Livalo), pravastatin (Pravachol), rosuvastatin (Crestor) dan simvastatin (Zocor). Mak saya ambil simvastatin, dah bertahun-tahun.

Mempunyai terlalu banyak kolesterol dalam darah anda meningkatkan risiko serangan jantung dan strok. Statin akan menyekat hati anda untuk membuat kolesterol. Ini menyebabkan hati anda menghilangkan kolesterol daripada darah anda.

Jika anda fikir anda sedang mengalami kesan sampingan dari statin, jangan berhenti menggunakan pil. Sebaliknya bercakap dengan doktor anda untuk mengetahui sama ada perubahan dos atau menggunakan ubat yang berbeza mungkin membantu.

Kesan Sampingan Statin

FDA sendiri memberikan amaran berhubung kesan sampingan statin
FDA sendiri memberikan amaran berhubung kesan sampingan statin

1. Kesakitan otot dan kerosakan

Aduan yang paling biasa bagi orang yang mengambil statin ialah sakit otot. Anda mungkin merasakan kesakitan ini sebagai kesakitan, keletihan atau kelemahan otot anda. Kesakitan boleh menjadi ketidakselesaan yang ringan, atau ia boleh menjadi sangat teruk menyebabkan sukar membuat aktiviti harian.

Kajian terkawal terhadap statin menunjukkan bahawa orang yang mengambil statin mengalami sakit otot pada kadar yang sama seperti orang yang mengambil placebo. Sebanyak 29% orang yang mula mengambil statin melaporkan mengalami sakit otot dan berhenti mengambilkan.

Dari segi mengancam nyawa disebabkan ketidakupayaan otot disebut sebagai rhabdomyolysis (rab-doe-my-OL-ih-sis). Rhabdomyolysis boleh menyebabkan sakit otot yang teruk, kerosakan hati, kegagalan buah pinggang dan kematian.

Risiko kesan sampingan yang sangat serius adalah sangat rendah, dan dikira dalam beberapa kes per juta pesakit yang mengambil statin. Rhabdomyolysis boleh berlaku apabila anda mengambil statin dalam kombinasi dengan ubat tertentu atau jika anda mengambil statin dos yang tinggi.

Tapi walaupun tak serius sehingga mengancam nyawa, memang tak selesa jugalah sakit otot sehingga menjejaskan aktiviti harian, betul tak?

Antara jenis kesakitan pada otot adalah:

  • Myositis, keradangan otot. Risiko kecederaan otot meningkat apabila ubat lain diambil dengan statin. Sebagai contoh, jika anda mengambil kombinasi statin dan fibrate – satu lagi ubat kolesterol yang mengurangkan kolesterol – risiko kerosakan otot meningkat dengan banyak berbanding seseorang yang mengambil statin sahaja.
  • Tahap peningkatan CPK, atau creatine kinase, enzim otot yang apabila dinaikkan, boleh menyebabkan sakit otot, keradangan ringan, dan kelemahan otot. Keadaan ini, walaupun tidak biasa, boleh mengambil masa yang lama untuk diselesaikan.

2. Kerosakan hati

Penggunaan statin boleh menyebabkan peningkatan tahap enzim yang menandakan keradangan hati. Sekiranya peningkatan kecil sahaja, anda boleh terus mengambil ubat itu. Jarang berlaku peningkatan yang teruk, tapi kalau berlaku, anda perlu cuba jenis statin yang berbeza.

Walaupun masalah hati jarang berlaku, doktor anda boleh meminta ujian enzim hati sebelum atau tidak lama selepas anda mula mengambil statin. Anda tidak sepatutnya memerlukan ujian enzim hati tambahan melainkan anda mula mempunyai tanda atau gejala masalah dengan hati anda.

Hubungi doktor anda dengan segera jika anda mempunyai keletihan atau kelemahan yang luar biasa, kehilangan selera makan, sakit perut bahagian atas, urin berwarna gelap, atau kekuningan kulit atau mata anda.

Kesan sampingan statin menyebabkan penyusutan jumlah CoQ10
Kesan sampingan statin menyebabkan penyusutan jumlah CoQ10

3. Meningkatkan gula darah atau diabetes jenis 2

Ada kemungkinan tahap gula darah (glukosa darah) mungkin meningkat apabila anda mengambil statin, yang boleh menyebabkan diabetes jenis 2. Risiko adalah kecil tetapi cukup penting bahawa Food and Drug Administration (FDA) telah mengeluarkan amaran label statin mengenai kadar glukosa darah dan diabetes.

Statin mencegah serangan jantung pada pesakit yang menghidapi kencing manis, sehingga perkaitan kenaikan kadar gula dalam darah adalah kecil. Kebaikan mengambil statin mungkin melebihi risiko kecil untuk mencapai paras gula darah. B

4. Kesan sampingan neurologi

FDA memberi amaran pada label statin bahawa sesetengah orang telah mengalami kehilangan ingatan atau kekeliruan apabila mengambil statin.  Terdapat juga bukti bahawa statin boleh menjejaskan fungsi otak – pada pesakit demensia, sebagai contoh. Bagaimanapun ia masih dikaji. Jangan berhenti mengambil ubat statin anda sebelum bercakap dengan doktor anda.

Siapa yang berisiko untuk mendapat kesan sampingan statin?

Bukan semua orang yang mengambil statin akan mempunyai kesan sampingan, tetapi sesetengah orang mungkin mempunyai risiko yang lebih besar daripada yang lain. Faktor risiko termasuk:

  • Mengambil pelbagai ubat untuk menurunkan kolesterol
  • Wanita
  • Rangka badan yang lebih kecil
  • Berumur 65 atau lebih tua
  • Mempunyai penyakit buah pinggang atau hati
  • Minum terlalu banyak alkohol
  • Mengambil dadah dan makanan yang berinteraksi dengan statin

Jus limau gedang mengandungi bahan kimia yang boleh mengganggu enzim yang memecahkan (metabolize) statin dalam sistem pencernaan anda.

Apa yang menyebabkan kesan sampingan statin?

Statin bekerja dengan memperlahankan pengeluaran kolesterol tubuh anda. Badan anda menghasilkan semua kolesterol yang diperlukan dengan mencerna makanan dan menghasilkan sel-sel baru sendiri. Apabila pengeluaran semula jadi ini menjadi perlahan, tubuh anda mula menarik kolesterol yang diperlukan dari makanan yang anda makan, menurunkan jumlah kolesterol anda.

Statin boleh menjejaskan bukan sahaja penghasilan kolesterol hati tetapi juga beberapa enzim dalam sel otot yang bertanggungjawab untuk pertumbuhan otot. Kesan statin pada sel-sel ini boleh menyebabkan penyebab otot.

Salah satu enzim yang terjejas disebabkan statin adalah enzim HMG-CoA (terbentuk sebelum CoQ10). HMG-CoA terlibat dalam penghasilan CoQ10. Jika ambil statin, penghasilan CoQ10 akan berkurangan sebanyak 40%. Justeru ini menjadi salah satu punca mengapa pengambilan statin boleh menyebabkan sakit otot dan lain-lain.

Bagaimana statin berfungsi
Bagaimana statin berfungsi, ini termasuk menjejaskan pelbagai enzim badan termasuk enzim HMG-CoA

Cara Mengurangkan Kesan Sampingan Statin

Untuk mengurangkan kesan sampingan statin, doktor anda mungkin mencadangkan beberapa pilihan. Bincangkan langkah-langkah ini dengan doktor anda sebelum mencubanya:

1. Berhenti seketika daripada statin.

Kadang-kadang sukar untuk mengetahui sama ada sakit otot atau masalah lain yang anda miliki adalah kesan sampingan statin atau hanya sebahagian daripada proses penuaan. Berhenti seketika dapat membantu anda menentukan sama ada sakit atau tidak disebabkan statin dan bukannya sesuatu yang lain.

2. Bertukar kepada jenis ubat statin yang lain

Samada mungkin atau tidak, statin boleh menyebabkan kesan sampingan untuk anda sementara statin lain tidak. Kebiasaannya simvastatin (Zocor) kemungkinan besar akan menyebabkan sakit otot sebagai kesan sampingan daripada statin lain apabila ia diambil pada dos yang tinggi.

3. Tukar dos anda.

Mengurangkan dos anda boleh mengurangkan beberapa kesan sampingan. Bincang dengan doktor.

4. Bersenam.

Latihan yang luar biasa dapat meningkatkan risiko kecederaan otot pada orang yang mengambil statin. Paling terbaik, buat perubahan rutin senaman secara beransur-ansur. Senaman boleh menyebabkan sakit otot, jadi kadang-kadang sukar untuk mengetahui jika sakit datang dari statin atau senaman.

5. Pertimbangkan ubat penurun kolesterol lain

Walaupun statin adalah ubat oral yang paling berkesan untuk menurunkan kolesterol anda, jenis ubat lain juga ada. Kadang-kadang, mengambil kombinasi ubat kolesterol dapat memberikan hasil yang sama dengan dosis statin yang lebih rendah.

6. Ambil suplemen CoQ10

Suplemen CoQ10 boleh membantu mencegah kesan sampingan statin pada sesetengah orang.  Sekarang memang semakin ramai doktor mengesyorkan pengambilan suplemen CoQ10 pada pesakit mereka.

Boleh rujuk kepada jurnal berkaitan:

Risiko vs kebaikan statin

Walaupun kesan sampingan statin boleh menyusahkan, pertimbangkan faedah mengambil statin sebelum anda membuat keputusan untuk berhenti mengambil ubat anda. Ingat bahawa ubat statin dapat mengurangkan risiko serangan jantung atau strok, dan risiko kesan sampingan yang mengancam nyawa dari statin adalah sangat rendah.

Walaupun ada kesan sampingan, jangan berhenti mengambil ubat statin anda untuk sebarang tempoh masa tanpa terlebih dahulu bercakap dengan doktor anda. Doktor anda mungkin dapat menyediakan pelan rawatan alternatif yang dapat membantu menurunkan kadar kolesterol anda tanpa kesan sampingan yang tidak selesa.

Keistimewaan CoQ-Trol produk terbaru Shaklee
Keistimewaan CoQ-Trol produk terbaru Shaklee terbaik untuk mendapatkan khasiat CoQ10

Klik disini untuk ketahui lebih lanjut berkenaan produk CoQ10 dari Shaklee.

Sekiranya anda mencari hidup yang sihat dan berpanjangan, Shaklee telah membuktikan bahawa produk kami boleh memberikan hidup yang lebih sihat, bertenaga, muda pada tahap selular. Pilihan di tangan anda, saya telah pun memilih yang terbaik dan saya yakin anda juga akan memilih yang terbaik. Jadi inilah kenapa #WhyIShaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah  SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Coach Detox Anda
Shaklee Gombak

11 thoughts on “Ubat Statin dan Kesan Sampingan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp