Call nowWhatsapp

Tips Pilih Bisnes: Pilih Yang Ramai Buat

Tips Pilih Bisnes

Bukan tak pernah orang cakap dengan saya, “Bisnes XXXXX ni dah ramai orang buat, takde can dah la”. Tapi tahukah anda, salah satu ciri bisnes yang menguntungkan adalah BISNES YANG RAMAI ORANG BUAT.

Kenapa saya kata begitu?

(1) TERBUKTI

Kenapa ramai orang buat bisnes ni? Sebab terbukti bisnes ni memang menjadi, ramai yang berjaya, ramai yang sedang berjaya, dan ramai lagi yang sedang membina dan merangka kejayaan mereka.

Tak perlu nak fikir-fikir, atau orang kata ‘gamble’, sebab dah proven memang menjadi lagi menjadi-jadi.

(2) MUDAH NAK BELAJAR

Bila kita buat bisnes yang kita sorang je buat, tak ada orang yang boleh tunjukajar kita. Tak ada orang yang berpengalaman… tak ada orang yang pernah buat dan berjaya pun. Siapa nak ajar dan beri nasihat berguna kepada kita? Kan susah tu.

(3) PERATUSAN KEJAYAAN TINGGI

8 dari 10 orang yang menceburi perniagaan yang ramai orang, menemui kejayaan. Lagi 2 orang tu mungkin mereka tak buat betul-betul. Benda mudah buat apa nak disusah-susahkan.

(4) PERSAINGAN YANG SIHAT

Bila kita buat perniagaan yang sama, kita senang nak compare apple to apple dengan pesaing kita. Misalnya bila sales pesaing kita naik dan sales kita turun, mudah untuk kita tengok balik apa yang kita tak cukup buat lagi. Tapi kalau bisnes tak sama, bagaimana nak bersaing. Jualan kuih raya meningkat di musim perayaan tapi kalau kita tak jual barang yang berkaitan dengan raya, kita tak boleh nak jadikan musim raya sebagai masa nak untung berganda.

(5) BENDA ORANG DAH BUAT UNTUK KITA

Kajian pengguna, R&D, lab test, semua orang dah buatkan untuk kita. Kita cuma perlu jalan terus saja. Bukan murah nak buat semua-semua tu.

(6) PERMINTAAN YANG SANGAT TINGGI

Bila ramai orang buat bisnes yang sama, maknanya permintaan tu sangat tinggi. Jangan risaulah dengan tanggapan “Kalau semua orang berbisnes, siapa nak jadi pembeli?”.. rakyat Malaysia ada 33 juta, takkan lah 33 juta tu semuanya nak buat bisnes yang sama. Cuba anda lihat dalam keluarga dan rakan-rakan anda, berapa kerat je pun yang berbisnes.

Bila nak buat bisnes, belajarlah dari orang yang buat bisnes. Jangan ikut assumption sebab apa yang kita assume tu biasanya langsung tak kena dengan hakikat yang berlaku.

Bottom Line

Seronok bisnes Shaklee ni. Selama 9 tahun ini saya enjoy juga buat bisnes ni. Mungkin bagi sesetengah orang mungkin rasa lambat dengan Shaklee ni tapi bak kata pepatah, If you wanna go far, go together!

Bagi saya sendiri, saya memilih bisnes Shaklee atas sebab yang saya tuliskan di atas. Jutawan pun sangat ramai dalam Shaklee, dan saya insyaAllah salah seorang daripadanya.

Ada beberapa link rujukan yang saya rasakan bermanfaat untuk anda, jemput baca ya:

Bagaimana Nak Buat Bisnes Shaklee? Ayuh bersama saya di grup Jutawan!

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk ketahui bagaimana memulakan bisnes Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

11 thoughts on “Tips Pilih Bisnes: Pilih Yang Ramai Buat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge