Call nowWhatsapp

Pemakanan Tinggi Resveratrol Tidak Membantu Kesihatan

Makanan tinggi resveratrol

Resveratrol adalah sejenis antioksidan yang terdapat dalam wain merah dan makanan tertentu, telah disebut-sebut sebagai satu cara semula jadi untuk melambatkan penuaan, melawan kanser, obesiti, penyakit jantung dan kencing manis. Soalnya bagaimana makanan tinggi resveratrol dapat membantu meningkatkan kesihatan?

Penemuan Resveratrol

Resveratrol ditemui pertama kali oleh Dr David Sinclair (sekarang profesor genetik di Sekolah Perubatan Harvard) pada 2003 di mana resveratrol didapati boleh meningkatkan survival sel dan melambatkan proses penuaan dalam yis (dan kemudian pada tikus) dengan mengaktifkan gen yang dikenali sebagai SIRT1.

Tapi beberapa tahun kemudian, saintis mendapati sebaliknya.

Kajian Mendapati Pengambilan Makanan Tinggi Resveratrol Tidak Membantu Kesihatan

Terdapat satu kajian dibuat di Itali ke atas kesan pengambilan resveratrol oleh penduduk kampung di wilayah Chianti. Kajian ini dibuat oleh para saintis di Johns Hopkins University School of Medicine terhadap kumpulan seperti berikut:

 • Jumlah responden: 800 orang
 • Jantina: lelaki dan perempuan
 • Umur: 65 tahun ke atas
 • Diet: pemakanan semulajadi tinggi resveratrol

Para saintis menjangkakan tahap resveratrol dapat diukur. Tetapi sebaliknya berlaku. Tahap resveratrol tidak dapat diemui. Malah tiada kaitan di antara pengambilan resveratrol dengan kadar penyakit jantung, kanser dan kematian. Hasil kajian ini dipaparkan dalam jurnal JAMA Internal Medicine.

Adakah Tubuh anda mengalami penuaan yang begitu pantas?
Adakah Tubuh anda mengalami penuaan yang begitu pantas?

Menurut kajian tersebut pemakanan tinggi khasiat resveratrol tidak membantu meningkatkan kesihatan. Contoh sumber resveratrol adalah seperti:

 • Kacang tanah
 • Pistachio
 • Anggur
 • Wain merah / putih
 • Berries (blueberry, cranberry)
 • Coklat gelap

Mengapa ini berlaku sedangkan resveratrol mempunyai banyak kebaikan ke atas kesihatan. Dr Sinclair pula tidak terkejut dengan penemuan ini.

Kebaikan resveratrol ke atas kesihatan

 • mencegah kanser kulit
 • melindungi daripada tekanan darah tinggi, kegagalan jantung, dan penyakit jantung
 • meningkatkan sensitiviti insulin, mengurangkan gula dalam darah, dan obesiti tumpul disebabkan oleh diet yang tinggi lemak
 • melindungi saraf dan otak

Apa yang menyebabkan kajian ini sebegitu ialah beberapa faktor.

1. Permasalahan dos

Pengambilan makanan tinggi dengan resveratrol sahaja tidak mencukupi untuk anda mendapatkan kebaikan resveratrol. Anda perlu minum 100 gelas wain untuk mendapatkan 100mg resveratrol bagi memenuhi keperluan seharian.

2. Permasalahan sumber resveratrol

Anggur memang kaya dengan resveratrol, tapi bahagian yang paling banyak adalah biji dan kulitnya. Berapa ramai antara kita yang makan anggur bersama bijinya?

Apa yang perlu anda lakukan

Disebabkan itu, Dr Sinclair sendiri mengambil resveratrol dalam bentuk suplemen. Iaitu makanan tambahan. Ini disebabkan kajian telah dilakukan bahawa pemakanan sahaja tidak dapat memberikan anda keperluan yang mencukupi untuk khasiat resveratrol seharian. Tetapi pastikan resveratrol yang anda ambil adalah selamat dan bukan hanya dilakukan ujian ke atas tikus makmal. Sebaliknya memiliki kajian klinikal iaitu ke atas manusia.

Vivix Suplemen Resveratrol Dengan Kajian Klinikal

Vivix™ adalah minuman campuran botani merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol. Mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol menjadikan Vivix begitu unik. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi.

Landmark Kedua Shaklee Adalah Tentang Vivix

Landmark ini apa? Setengah orang tidak faham dan bertanya saya. Begini secara ringkas:

 • Landmark bagi Malaysia adalah Kuala Lumpur atau KLCC
 • Landmark suplemen adalah Shaklee

Ok faham dah? Shaklee telah lulus landmark pertama yang menandakan bagi pengguna Shaklee mendapat nikmat kesihatan lebih baik berbanding pengguna produk lain atau pengguna tanpa suplemen.

Landmark kedua pula dibuat ke atas Vivix. Kajian ini dibuat bagaimana Vivix dapat membantu melambatkan pemendekan telomeres. Berkenaan telomeres saya akan bagi dalam posting lain ya. INi pun dah panjang. Pendek kata, Vivix dv apat membantu melambatkan pemendekan telomeres, sekaligus dapat membantu mencegah penularan penyakit kronik.

Kajian ke atas telomere pengguna yang mengambil Vivix mendapati kadar pemendekan telomeres mereka lebih perlahan
Kajian ke atas telomere pengguna yang mengambil Vivix mendapati kadar pemendekan telomeres mereka lebih perlahan
Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan suplemen Shaklee bolehlah hubungi saya

Raihanah  SID 864679

No tel: 0122195919

Your trusted Shaklee Independent Distributor

Coach Detox Anda

Shaklee Gombak

29 thoughts on “Pemakanan Tinggi Resveratrol Tidak Membantu Kesihatan

  • Raihanah Ahmad says:

   kajian tu dikongsikan dalam JAMA journals tuan. sebab itu ia boleh diambil kira. Dan dr sinclair pun memang tahu hasil keputusan ujian tersebut

  • Raihanah Ahmad says:

   ramai juga, semakin ramailah kiranya. dulu banyak didominasi orang cina sebab orang cina suka panjang umur. skrg orang melayu pula sebab masalah penyakit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp