Call nowWhatsapp

Homocystein Geng Shaklee Paling Rendah

penyakit jantung bukan lagi penyakit orang tua

Saya ni banyak sertai kelas nutrition. In fact nutritionist kami dan para doktor banyak bagi info untuk hal medical checkup. Antara yang terpenting ialah tahap homocystein.

Pertama sekali saya dengar tentang homocystein adalah dalam hal Landmark Study. Ada disebutnya tentang paras homocystein pengguna Shaklee adalah paling rendah.

Saya bagi info sikit berkenaan bahaya homocystein. Please baca ya.

Apakah Homocystein

Ramai sebenarnya antara kita yang dapat serangan jantung. Medical checkup yang basic memang buat (biasanya fungsi Lipid atau kolesterol), tapi kalau nak tepat lagi buat ujian darah berkenaan homocystein.

Sebab apa orang ramai dapat serangan jantung?

Pertamanya ialah kekurangan vitamin D. Keduanya ialah paras Homocystein yang tinggi. Bab vitamin D kekurangan memang sebabkan risiko masalah jantung juga. Kali ni saya nak cerita bab homocystein.

Homocystein ialah “bahan kumuh” (metabolit) hasil pemprosesan makanan berprotein seperti daging merah dan tenusu.

Masalah berlaku apabila homocystein ini tidak dapat dikitar semula badan akibat kekurangan zat vitamin B12 dan folate dan vitamin B6. Jadi bahan ni berkumpul dan jadi toksik pada badan!

Pengumpulan homocystein dalam darah dikaitkan dengan pemekatan darah yang menyebabkan peningkatan risiko penyakit jantung, stroke, masalah saraf dan depression. Risiko bukan sikit-sikit tapi berkali ganda!

Maklumat tentang Homocystein

  • Paras homocystein normal ialah kurang 15umol/L. Rata-rata result saya jumpa ialah 12-18.. Optimum untuk sihat? aim kepada paras 6-10umol/L.
  • Kajian menunjukkan lelaki yang paras homocystein tinggi mempunyai risiko 3 KALI GANDA penyakit jantung berbanding lelaki dengan paras homocystein rendah.
  • Lelaki merokok lebih dahsyat..jika paras homocystein tinggi, risiko sakit janting naik 12kali ganda!
  • Perempuan kebiasaannya lebih rendah paras homocystein kerana kesan protective hormon wanita iaitu estrogen pada jantung ❤️
  • Paras homocystein yang tinggi juga dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser saluran pencernaan.
  • Masalah pada proses kitar semula homocystein juga boleh disebabkan variasi genetik.
  • Ujian homocystein biasa juga dilakukan di hospital kita bagi pesakit jantung. Sebenarnya, ia lebih tepat berbanding jumlah kolesterol. Tapi test yang ni mahallll.

Bagaimana Kurangkan Homocystein?

Jadi apa kata ambil terus suplemen yang disebutkan di atas?

Tidak semua suplemen selamat. Ada yang disebut precaution terhadap vitamin berikut:

  • Vitamin B6 jika diambil dos tinggi boleh menyebabkan kerosakan saraf.
  • Vitamin B12 suplemen seperti cyanocobalamin mempunyai risiko toksik jika diambil berlebihan. malah terdapat kajian yang menunjukkan peningkatan 15 peratus risiko kanser paru-paru dengan peningkatan vitamin B12.
  • Suplemen folic acid tidak boleh digunakan secara terus oleh badan. Sesetengah individu tidak dapat memproses folic acid menjadi folate aktif yang berfungsi mengurangkan homocyatein. Suplemen folic acid juga mempunyai kesan sampingan serius bagi sesetengah individu.
Tahap Vitamin D Badan
Tahap Vitamin D Badan

Suplemen Shaklee Diuji Selamat Dan Berkesan

Saya confident dengan Shaklee sahaja. Untuk masalah homocystein ni, ambiklah Shaklee. Sebab Shaklee memang dah kira siap-siap pun B6 perlu berapa, B12 perlu berapa, disamping B12 Shaklee tak pakai cyanocobalamin. Lebih selamat.

Lagi selamat Shaklee berbanding brand suplemen lain adalah sebab ia ada Landmark Study. Saya pernah dah tulis berkenaan landmark study Shaklee yang pertama dulu. Anda boleh baca di link berikut:

Landmark Study Shaklee

Saya tak kisahlah orang nak kata study ni Shaklee funded or else, yang penting brand lain ada buat kajian yang sama? Takde.

Also study ni berjaya buktikan tahap homocyctein pengguna Shaklee ni di tahap paling rendah (berbanding orang tak makan suplemen, atau orang amalkan suplemen brand lain).

Orang Shaklee 36% kadar homocystein lebih rendah berbanding orang lain.

Laporan Landmark Study Shaklee menyatakan peningkatan kesihatan yang baik di kalangan penggunanya
Laporan Landmark Study Shaklee menyatakan peningkatan kesihatan yang baik di kalangan penggunanya

Suplemen Apa Perlu Ambil?

Antara yang penting untuk diambil adalah:

Yang penting, ambil vitamin daripada Shaklee. Bukan saya nak overclaim, tapi memang terbukti suplemen Shaklee selamat berbanding jenama lain. Lagipun dah terbukti berkesan berdasarkan Landmark Study.

Bagaimana Nak Beli Produk Shaklee?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk Beli Produk Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge