Call nowWhatsapp

8 Tips Membantu Memperlahankan Penuaan

8 tips membantu melambatkan penuaan

Beribu-ribu kajian telah dilakukan pada proses penuaan dan ramai yang mula menunjukkan kesimpulan yang tidak dapat dielakkan:

  • Pilihan gaya hidup kita
  • apa yang kita makan, dan apa yang kita tidak makan sebenarnya boleh menjejaskan proses penuaan kita.

Sesetengah orang cepat dapat kulit berkedut, ada yang dah tua pun sendi masih kuat, dan ini mungkin menjelaskan mengapa sesetengah orang kelihatan muda untuk usia kronologi mereka sementara yang lain tidak!

Jemput tonton video di bawah, yang mana menjadi pilihan anda dan apakah tindakan anda sekarang membantu anda mendapat kesihatan yang bagaimana?

8 Tips Membantu Memperlahankan Penuaan

Berikut adalah langkah-langkah yang boleh dilakukan setiap orang untuk melambatkan proses penuaan:

1. Aktif Bersenam

Dari National Institutes of Health, menunjukkan bahawa senaman yang teratur dapat membantu orang mengekalkan hati yang lebih sihat, otak, kawalan gula darah, dan banyak lagi!

Sesetengah kajian telah mencadangkan bahawa untuk setiap minit senaman, anda memanjangkan hidup anda dengan tujuh minit. [1]

2. Kurangkan Tekanan / Stres

Stres yang berterusan seperti trauma emosi, rasa terancam, atau rasa tidak selamat dikaitkan dengan penuaan yang lebih cepat. [2]

Anda boleh mengurangkan tekanan yang anda rasakan dari peristiwa tersebut dengan mengamalkan teknik relaksasi seperti meditasi, senaman pernafasan, dan biofeedback. 

Selain itu beberapa jenis suplemen juga membantu untuk anda mengatasi tekanan seperti BComplex, Vitamin C dan Multivitamin.

Senaman terbukti dapat mengurangkan simptom diabetes sehingga 58%
Senaman terbukti dapat mengurangkan simptom diabetes sehingga 58%

3. Mengekalkan Berat Badan Ideal

Institut Kesihatan Kebangsaan meletakkan mengekalkan berat badan yang sihat dalam 7 Langkah Teratas mereka untuk Penuaan Sihat, kerana kelebihan berat badan dikaitkan dengan banyak penyakit kronik. [3]

Mencapai berat ideal boleh menjadi sukar, tetapi terdapat banyak alat yang ada yang dapat membantu anda mengurangkan berat badan dengan sihat.

4. Tidur Secukupnya

Kurang tidur boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan kita, memberi kesan kepada mood kita, [4] ketenangan kita, [5] dan juga pertahanan badan terhadap jangkitan. [6]

Untuk meningkatkan tidur, usahalah untuk mengekalkan rutin tidur yang konsisten, gunakan katil anda hanya untuk tidur, dan elakkan kafein pada petang dan malam.

5. Hubungan Sosial

Perhubungan sosial yang baik adalah penting untuk kesihatan keseluruhan kita.. Mempunyai teman rapat dan pelbagai aktiviti sosial dikaitkan dengan kebahagiaan, kemahiran kognitif yang lebih baik, [7] dan juga kehidupan yang lebih panjang. [8]

Hubungan sosial yang baik juga merupakan resepi panjang umur penduduk di Blue Zones.

6. Makan Banyak Buah dan Sayur

Program ChooseMyPlate, yang dibangunkan oleh Jabatan Pertanian A.S., menunjukkan bahawa semua yang anda makan adalah penting.

Oleh kerana hanya sembilan peratus orang Amerika makan lima buah buah dan sayur-sayuran yang disyorkan setiap hari, peluang untuk meningkatkan kesihatan (dan umur panjang) dengan memperbaiki diet sangat baik. [9]

7. Ambil Multivitamin

Institut Kesihatan Nasional mencadangkan multivitamin / mineral untuk kita yang selalunya tidak dapat selalu mengambil makanan seimbang dan sihat.

Kekurangan vitamin seperti B6, B12, C, E, niacin, dan asid folik dan mineral seperti besi dan zink boleh menyebabkan penuaan dipercepat. [10] Setiap orang harus mempertimbangkan multivitamin yang baik untuk memenuhi keperluan nutrisi asas mereka.

Polifenol adalah bahan kimia semulajadi terkandung di dalam tumbuhan
Polifenol adalah bahan kimia semulajadi terkandung di dalam tumbuhan

8. Ambil Polifenol Setiap Hari

Terdapat banyak buah-buahan, sayur-sayuran, teh hijau dan hitam, wain merah, kopi, coklat, zaitun, dan minyak zaitun. Sayuran ini mengandungi polifenol, iaitu nutrien berasaskan tumbuhan yang mempunyai manfaat antioksidan dan kesan perlindungan terhadap penuaan sel.

Anda juga boleh melengkapkan dengan Vivix®, yang mengandungi gabungan polifenol yang serba guna, semua-semulajadi yang direka untuk membantu melindungi dan membaiki DNA untuk melambatkan penuaan pada level sel®.

Ia juga 13x lebih berkuasa daripada resveratrol sahaja dalam memperlahankan mekanisme penuaan utama. *

Kesimpulan

Trajektori penuaan anda terletak pada tangan anda. Terdapat banyak yang boleh anda lakukan untuk membantu tubuh anda kelihatan dan berfungsi dengan lebih baik dari semasa ke semasa. Walaupun anda tidak dapat menghentikan jam, anda boleh memasukkan beberapa cadangan di atas untuk membantu mencapai penuaan yang paling sihat!

** Dalam kajian makmal, bahan utama Vivix membantu melambatkan pembentukan protein AGE yang boleh membawa kepada kerosakan sel.

Vivix membantu dalam rawatan kanser
Vivix gabungan resveratrol dan 15 jenis polifenol membantu meningkatkan kesihatan termasuk mencegah kanser

Rujukan

[1] Moore SC, Patel AV, Matthews CE, et al. Leisure time physical activity of moderate to vigorous intensity and mortality: a large pooled cohort analysis. PLoS Med. 2012;9(11):e1001335. PMID: 23139642.
[2] Price LH, Kao HT, Burgers DE, Carpenter LL, Tyrka AR. Telomeres and early-life stress: an overview. Biol Psychiatry. 2013 Jan 1;73(1):15-23. PMID: 22831981;
[3] Field AE, Coakley EH, Must A, et al. Impact of overweight on the risk of developing common chronic diseases during a 10-year period. Arch Intern Med. 2001 Jul 9;161(13):1581-6. PMID:11434789.
[4] Cole MG, Dendukuri N. Risk factors for depression among elderly community subjects: a systematic review and meta-analysis. Am J Psychiatry. 2003 Jun;160(6):1147-56.. PMID: 12777274.
[5] Schmidt C, Peigneux P, Cajochen C. Age-related changes in sleep and circadian rhythms: impact on cognitive performance and underlying neuroanatomical networks. Front Neurol. 2012;3:118. PMID: 22855682.
[6] http://www.webmd.com/sleep-disorders/excessive-sleepiness-10/immune-system-lack-of-sleep
[7] Seeman TE, Lusignolo TM, Albert M, Berkman L. Social relationships, social support, and patterns of cognitive aging in healthy, high-functioning older adults: MacArthur studies of successful aging. Health Psychol. 2001 Jul;20(4):243-55. PMID: 11515736.
[8] Kern ML, Porta SS, Friedman HS. Lifelong Pathways to Longevity: Personality, Relationships, Flourishing, and Health. J Pers. 2013 Aug 8. PMID: 23927423.
[9] Ames BN, Shigenaga MK, Hagen TM. Oxidants, antioxidants, and the degenerative diseases of aging. Proc Natl Acad Sci U S A. 1993 Sep 1;90(17):7915-22. PMID: 8367443.
[10] Ames BN. Micronutrients prevent cancer and delay aging. Toxicol Lett. 1998 Dec 28;102-103:5-18. PMID: 10022226.
[11] Fraga CG, Galleano M, Verstraeten SV, Oteiza PI. Basic biochemical mechanisms behind the health benefits of polyphenols. Mol Aspects Med. 2010 Dec;31(6):435-45. PMID: 20854840.

Ketahui lebih lanjut mengenai Vivix dari Shaklee.

Bagaimana Nak Beli Vivix Shaklee?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk konsultansi masalah anda dan penerangan Vivix

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge