Call nowWhatsapp

8 Tips Nutrisi Sihat Ibu Mengandung

risiko ibu mengandung dengan gdm kencing manis

Saya percaya setiap ibu mengandung berhak mendapatkan khasiat seimbang untuk dirinya dan bayi yang dikandung.

Lalu, apakah tips terpenting untuk ibu mengandung? Jemput tonton video dibawah:

8 Tips Nutrisi Sihat Ibu Mengandung

Berikut adalah 8 perkara yang perlu diketahui mengenai pemakanan sebelum dan semasa kehamilan:

1. Permulaan Yang Sihat

Sebelum hamil, nutrisi wanita, berat badan dan kesihatan umum dapat mempengaruhi kedua-dua kesuburannya serta kesihatan kehamilan di masa depan.

Jika anda cuba hamil, penting untuk makan makanan yang sihat yang dipenuhi dengan buah-buahan, sayur-sayuran, serat, protein tanpa lemak dan lemak yang sihat. Di samping itu, nutrien tertentu seperti antioksidan seperti vitamin C, E dan selenium dapat membantu melindungi sel-sel dalam sistem pembiakan dari tekanan oksidatif.

Makanan tinggi antioksida
Makanan tinggi antioksida membantu kesihatan tubuh dengan menghalang radikal bebas

2. Ambil Asid Folik

Salah satu nutrien penting semasa mengandung adalah folat, juga dikenali sebagai asid folik. Menambah pengambilan harian sebelum dan semasa awal kehamilan antara 400 hingga 800 mcg asid folik boleh mengurangkan kadar kecacatan tiub neural pada bayi.

Folat dan vitamin B12 diperlukan untuk kesihatan sistem neurocognitive dan kardiovaskular. Kerana separuh daripada semua kehamilan, sebenarnya, tidak dirancang, justeru adalah penting bagi semua wanita pada usia subur untuk mengambil multivitamin dengan sekurang-kurangnya 400 hingga 800 mcg asid folik setiap hari, walaupun mereka tidak merancang kehamilan.

3. Ambil vitamin A.

Vitamin A adalah penting untuk fungsi imun, serta kesihatan reproduktif dan janin. Pakar mengesyorkan antara 2500 hingga 8000 Unit Antarabangsa setiap hari.

4. Ambil vitamin D

Vitamin D tambahan sering diperlukan untuk membetulkan kekurangan. Vitamin D memainkan pelbagai peranan: ia menyokong kehamilan yang sihat, menyokong perkembangan otak dan sudah tentu meningkatkan penyerapan kalsium.

Juga, jika ibu mempunyai kekurangan vitamin D, terdapat vitamin D yang sangat rendah dalam susu ibu, justeru akan turut menjejaskan bayi.

5. Ambil Protein

Protein berkualiti tinggi dan lemak sihat penting untuk diet anda. Oleh kerana tubuh anda sedang membina manusia lain, keperluan untuk protein meningkat, jadi penting untuk mendapatkan protein yang berkualiti tinggi.

Sumber-sumber yang baik adalah soya, putih telur, daging tanpa lemak dan susu.

Wanita hamil juga harus memberi tumpuan kepada lemak yang sihat, terutamanya asid lemak Omega-3 EPA dan DHA. EPA menyokong sistem jantung dan sistem imun, sementara DHA memainkan peranan penting dalam pembangunan otak, mata, dan sistem saraf pusat.

Ibu hamil dan menyusu sangat penting mengambil protein mencukupi untuk memastikan perkembangan fetus dan bayi yang baik
Ibu hamil dan menyusu sangat penting mengambil protein mencukupi untuk memastikan perkembangan fetus dan bayi yang baik

6. Ambil zat mineral

Mineral membuat perbezaan. Zat besi adalah penting semasa kehamilan kerana ia adalah penting untuk penciptaan hemoglobin dan myoglobin, dua protein yang membantu membawa oksigen ke bayi.

Dan satu kajian baru-baru ini mendapati bahawa suplemen dengan asid dan asid folik mempunyai kesan perlindungan yang kuat dalam kehidupan. Semasa kehamilan, mineral seperti kalsium, zink dan magnesium bukan sahaja membantu membina tulang dan gigi yang sihat, tetapi juga membantu melindungi kepadatan tulang ibu.

7. Ambil Iodin

Iodin adalah penting. Semasa mengandung dan penyusuan, terdapat peningkatan keperluan untuk iodin, mineral penting yang diperlukan untuk menghasilkan hormon tiroid sepanjang hayat.

Semasa mengandung, penggunaan iodin yang mencukupi oleh ibu adalah penting untuk kesihatan mental dan fizikal bayi. Pakar mengesyorkan 200 mikrogram tambahan iodin.

Vitalea mengandungi vitamin dan mineral mencukupi untuk tumbesaran bayi dalam kandungan
Vitalea mengandungi vitamin dan mineral mencukupi untuk tumbesaran bayi dalam kandungan

8. Kalori yang mencukupi

Dapatkan kalori yang lebih sihat yang anda perlukan. Wanita mengandung dan menyusu memerlukan lebih kurang 300 kalori setiap hari, jadi cuba meningkatkan pengambilan pemakanan anda tanpa menambah terlalu banyak kalori.

Ini bermakna membuat pilihan makanan yang baik, seperti meminimumkan penggunaan makanan segera, dan memastikan diet harian anda mempunyai jumlah protein, karbohidrat dan lemak seimbang, selain mikronutrien.

Penutup

Pemakanan berkualiti adalah penting sepanjang hidup kita, tetapi tidak ada masa yang lebih baik bagi wanita untuk membangunkan tabiat yang sihat ini berbanding pada tahun-tahun melahirkan mereka. Dengan menjaga diri anda, anda juga membantu untuk memberikan bayi anda permulaan yang terbaik dalam kehidupan. Suplemen perlu menjadi sebahagian penting strategi anda untuk mencapai matlamat tersebut.

Bagaimana Nak Beli Set Mengandung Shaklee?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk konsultansi anda dan penerangan Set Mengandung Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp