Call nowWhatsapp

Rahsia Blue Zones: Bagaimana Hidup Lebih Lama

Nak umur panjang dan sihat macam Tun Dr Mahathir? Tapi bagaimana?

Lihatlah tabiat semasa anda. Adakah anda menjalani hidup anda dengan cara yang akan membantu anda mencapai jangka hayat maksimum potensi anda?

Bagaimana jika anda boleh mengikuti program mudah yang membantu anda berasa lebih muda, mengurangkan berat badan, memaksimumkan ketajaman mental anda dan memastikan tubuh anda bekerja selama mungkin – mungkin juga dengan 90-an?

Apakah Blue Zones atau Zone Biru

Purata jangka hayat penduduk dunia adalah 71.4 tahun. Namun ada beberapa tempat di dunia mempunyai jangka hayat lebih pendek, manakala sebahagian lagi jauh lebih lama.

Ada 5 lokasi di dunia di mana purata jangka hayat mereka adalah lebih lama. Tempat ini dikenali sebagai Zon Biru (Blue Zones). Para saintis menamakan lokasi ini sebagai blue zones kerana penduduknya merupakan orang paling tua dan paling sihat di dunia.

Di manakah zon biru dunia?

Lima zon biru di mana penyelidik menemui orang yang paling lama hidup di bumi termasuk:

  1. Sardinia, Itali (sebuah pulau kecil di luar pantai Itali, khususnya kawasan yang dipanggil Wilayah Nuoro)
  2. Ikaria, Greece
  3. Okinawa, Jepun
  4. Nicoya, Costa Rica
  5. Loma Linda, California (kawasan di mana kumpulan agama memanggil hidup Advent Hari Ketujuh)

Gaya hidup orang Malaysia kebanyakannya:

  • Tinggi dalam makanan yang diproses
  • Kehidupan seharian yang sibuk
  • Sangat kurang bersenam dan bersantai

Jika dengan gaya hidup sebegitu, anda takkan mencapai jangka hayat potensi kita, lebih teruk lagi anda akan menghidap penyakit degeneratif dan seterusnya memendekkan kehidupan anda/

Menurut saintis, dengan membuat perubahan kepada diet anda, rutin senaman, sikap dan pandangan di dunia, saintis berpendapat sesiapa sahaja boleh meningkatkan peluang mereka untuk mendapatkan kembali dekad tambahan kehidupan yang sihat dan bahagia.

Ini membawa maksud yang baik. Apa yang lebih mengagumkan daripada usia purata bahawa orang-orang di zon biru hidup? Kualiti kehidupan mereka!

Mereka menjadi tua dalam keadaan yang lebih baik, dan statistik mendedahkan risiko yang jauh lebih rendah dari serangan jantung, strok, kanser, osteoporosis, Alzheimer dan demensia pada orang tua yang tinggal di zon biru berbanding kita di Malaysia.

9 Tips Hidup Lama dan Sihat Dari Zon Biru

1. Senaman ringan.

Bergerak secara semulajadi sepanjang hari – berjalan, berkebun, melakukan kerja rumah – merupakan sebahagian teras gaya Zon Biru.

2. Tujuan.

Orang Okinawan menyebutnya sebagai ikigai. Mengetahui mengapa anda bangun pada waktu pagi menjadikan anda lebih sihat, lebih bahagia, dan menambah sehingga tujuh tahun harapan hidup tambahan.

3. Kawal stres.

Tekanan adalah sebahagian daripada kehidupan, tetapi penduduk di Zon Biru mempunyai ritual menghilangkan tekanan yang dibina dalam rutin harian mereka. Mereka berdoa, tidur tengahari atau bergembira.

4. 80% Rule.

Orang di kawasan Zon Biru berhenti makan apabila perut mereka adalah 80% penuh dan pada waktu malam mereka makan ringan sahaja. Beza betul dengan kita disini.

5. Diet Mediteranean.

Kacang adalah diet paling asas mereka. Mereka makan lebih kepada sayur-sayuran, buah-buahan, dan biji-bijian yang penuh manakala daging dimakan dalam jumlah kecil.

6. Wain @ 5.

Penduduk di Blue Zone minum wain sehari dalam 2x. Bukan pasal wain sebenarnya. Kalau kita orang Islam bagaimana kita hendak amalkan?

Ia disebabkan bahan dalam wain dinamakan sebagai polifenol. Polifenol inilah yang dikaitkan dengan umur panjang dan sihat.

7. Bermasyarakat

Menjadi sebahagian daripada komuniti berasaskan iman menambah empat hingga 14 tahun untuk jangka hayat. Jadi kena rajin-rajin ke masjid atau menyertai program keagamaan.

8. Kekeluargaan

Mempunyai hubungan keluarga yang rapat dan kuat (dengan pasangan, ibu bapa, datuk nenek dan cucu) adalah sesuatu yang diamalkan di Blue Zones.

9. Networking.

Orang hidup terpanjang di dunia mempunyai kawan rapat dan rangkaian sosial yang kuat.

Jom order Shaklee hari ini!

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

8 thoughts on “Rahsia Blue Zones: Bagaimana Hidup Lebih Lama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge