Call nowWhatsapp

7 Tips Kulit Lebih Sihat dan Muda

7 Tips Kulit Lebih Sihat dan Muda

Kita semua suka kelihatan lebih muda lagi, tetapi bagaimana?

Sains sekarang memahami perubahan dalam kulit kita mengikut umur kita. Semakin kita berumur, penggantian sel kulit kita lebih perlahan (kadar pembaharuan berkurangan).

Apa Terjadi Kepada Kulit Kita Semakin Kita Berusia?

Aliran darah ke sel kulit menjadi perlahan, ini menyebabkan penghantaran nutrisi ke sel menjadi lambat dan penghapusan sel rosak pun menjadi kurang. Pengeluaran protein utama dalam kulit iaitu kolagen dan elastin juga menjadi perlahan. 

Kerosakan pada kulit kita datang dari dalam dan luar. Sinaran ultraviolet dari sinar matahari dan bahan kimia dari luar. Apabila kita makan makanan yang kurang nutrien atau tinggi dalam gula, trans-lemak, atau sampah lain, menyebabkan kulit kita menderita dari dalam.

7 Tips Kulit Lebih Sihat dan Muda

Kita boleh belajar bagaimana untuk menjaga kulit kita sihat dari sains. Ya, ada cara yang berkesan untuk melindungi kulit anda dari penuaan. Apa yang perlu anda lakukan adalah mengikuti beberapa langkah mudah:

1. Makanan Yang Baik dan Senaman

Asas kesihatan untuk kedua-dua badan dan kulit anda adalah diet sihat yang baik dan rutin senaman yang kerap. [I]

Makan yang sihat bermakna diet yang rendah dalam gula dan makanan yang diproses, dengan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran dan protein yang baik dan kurus.

Senaman membantu meningkatkan aliran darah ke seluruh badan dan ke kulit anda. Rutin senaman tidak perlu menjadi sesuatu yang teruk sangat (berjalan pun bagus); anda hanya perlu konsisten.

2. Rutin Penjagaan Kulit

Untuk memiliki kulit sihat, mesti ada rutin penjagaan kulit. Mulailah dengan pembersih yang baik dan ikuti dengan pelembap-terutamanya sebelum anda tidur.

Pilih produk penjagaan badan daripada syarikat yang mempunyai komitmen untuk membersihkan produk yang bebas daripada bahan kimia yang dipersoalkan.

Luangkan masa tambahan pada kulit yang memerlukan perlindungan tambahan, seperti di sekeliling mata anda. Elakkan mandi terlalu lama dan terlalu panas. Selepas mandi lap dengan lembut perlahan-lahan dengan tuala lembut dan melembapkan.

3. Elakkan Bahan Kimia Yang Dipersoalkan

Walaupun bahan kimia boleh membuat produk penjagaan badan yang berkesan, bahan kimia tertentu boleh menyebabkan kulit anda dalam keadaan yang teruk (terutama dari masa ke masa).

Elakkan produk yang mengandungi lauril sulfat, parabens, formaldehid, bahan pengawet, dan warna sintetik.

Sebahagian daripada 2500 bahan kimia yang telah diuji bebas dalam Shaklee Youth
Sebahagian daripada 2500 bahan kimia yang telah diuji bebas dalam Shaklee Youth

4. Pilih Minyak Sihat

Asid lemak omega-3 dalam minyak ikan boleh membantu kulit kelihatan lebih kenyal dan rambut kelihatan lebih sihat, termasuk mengelakkan  keradangan. [Ii] Minyak zaitun adalah pilihan yang baik ketika memasak. [Iii]

5. Ambil Multivitamin

Banyak vitamin (terutamanya antioksidan) dapat membantu mengurangkan kesan radikal bebas pada badan anda. [Iv] Adalah masuk akal untuk mengambil multivitamin untuk membantu menampung kekurangan dalam diet anda. Ambil Vitamin D dan Vitamin A untuk perlindungan kulit tambahan.

6. Perlindungan Kulit Daripada Sinar UV

Matahari ada kedua-dua baik dan buruk untuk kulit anda, kuncinya adalah dalam dos (anda hanya perlu sedikit).

Selain daripada bahan kimia yang dipersoalkan yang digunakan terus pada kulit anda (dari produk penjagaan badan yang lemah), matahari akan melakukan kerosakan yang paling.

Gunakan pelindung matahari UVA / UVB spektrum luas di bawah foundation anda (atau pilih foundation dengan SPF).

Perlindungan losyen SPF dapat melindungi kulit daripada bahaya sinaran matahari
Perlindungan losyen SPF dapat melindungi kulit daripada bahaya sinaran matahari

Tidur Secukupnya

Tidur adalah pahlawan kulit yang tidak dikenali. Satu kajian dalam jurnal Sleep menunjukkan bahawa kekurangan tidur benar-benar nampak jelas di wajah anda. Orang yang hanya mempunyai sedikit jam kurang tidur mempunyai kelopak mata, kemerahan, bengkak, bulatan hitam, garis yang lebih halus dan kedutan, dan kulit pucat.

Mereka juga kelihatan sedih berbanding mereka yang tidur lebih. [Vi] Jika anda tidak tidur dengan baik, fikirkan produk semulajadi yang boleh membantu anda mendapatkan tidur malam yang baik.

Jangan lupa minum air yang cukup, kerana kulit anda memerlukannya. Memanjakan diri anda dengan SPA seperti urutan, pedikur, dan rawatan kulit yang lain. Saunas adalah satu lagi idea yang baik. Membawa penuaan jauh dari kemalangan atau kebimbangan alam. Ia adalah sesuatu yang boleh anda pilih untuk diri sendiri, dengan sedikit masa dan fokus pada kesihatan anda.

Rujukan

[i] Primavesi L, Piantanida M, Pravettoni V. Mediterranean Diet and Skin Health. In Bioactive Dietary Factors and Plant Extracts in Dermatology 2013 (pp. 3-14). Humana Press.
[ii] Kim HH, Cho S, Lee S, Kim KH, Cho KH, Eun HC, Chung JH. Photoprotective and anti-skin-aging effects of eicosapentaenoic acid in human skin in vivo. Journal of lipid research. 2006 May 1;47(5):921-30.
[iii] Latreille J, Kesse-Guyot E, Malvy D, Andreeva V, Galan P, Tschachler E, Hercberg S, Guinot C, Ezzedine K. Dietary monounsaturated fatty acids intake and risk of skin photoaging. PloS one. 2012 Sep 6;7(9):e44490.
[iv] Jenkins G. Molecular mechanisms of skin ageing. Mechanisms of ageing and development. 2002 Apr 30;123(7):801-10.
[v] Jenkins G. Molecular mechanisms of skin ageing. Mechanisms of ageing and development. 2002 Apr 30;123(7):801-10.
[vi] Sundelin T, Lekander M, Kecklund G, Van Someren EJ, Olsson A, Axelsson J. Cues of fatigue: effects of sleep deprivation on facial appearance. Sleep. 2013 Sep 1;36(9):1355-60.

Ketahui lebih lanjut mengenai Youth dari Shaklee.

Bagaimana Nak Beli Youth Shaklee?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk konsultansi masalah anda dan penerangan Youth

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

2 thoughts on “7 Tips Kulit Lebih Sihat dan Muda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge