Youth Moisturiser SPF 50 Sunblock Terbaik

By | 19 February 2018
radiance youth shaklee

Matahari boleh jadikan kita tua. Berkedut, berjeragat atau berjerawat.
Walaupun dah guna macam-macam produk kosmetik tapi kalau tak jaga daripada pendedahan matahari berlebihan, kulit akan jadi kusam dan rosak.

Kali ini saya nak share sedikit fakta mengenai sunblock.

Korang memang biasa pakai sunblock kan.

Apa beza sunblock dan sunscreen?

1. Jenis Perlindungan

Sunblock mengurangkan kerosakan UVB iaitu lapisan luar kulit yang menyebabkan pigmen dan kekeringan kulit.

Sunscreen pula menghadang UVA yang sebabkan kerosakan kulit dalam yang menyebabkan kedutan.

Perbezaan sunblock dan sunscreen

Perbezaan sunblock dan sunscreen

.

2. Bahan Pelindung

Perlindungan sunblock ialah melalui SPF.

Sunscreen pula menggunakan bahan penghadang matahari seperti titanium dioxide atau zinc oxide yang berfungsi macam payung.

Gunakan produk perlindungan matahari yang mengandungi kedua-dua sunblock dan suncreen untuk kesan optima perlindungan matahari.

Pilih bahan yang selamat

Pilih bahan yang selamat

.

3. Kekuatan SPF

Lebih tinggi SPF tak semestinya lebih bagus malah lebih berisiko iritasi kerana kekuatan bahan di dalamnya.

Menurut Skin Cancer Foundation:

  • SPF 15 menghadang 93% sinaran UVB
  • SPF 30 menghadang 97% sinaran UVB
  • SPF 50 menghadang 98% sinaran UVB
  • SPF 130 menambah kurang 1% UVB berbanding SPF 50.

.
Setengah orang kata SPF 30 sahaja sudah memadai.

Tapi ikut hasil kajian saintis, dengan cuaca panas ekstreme negara kita, terbaik adalah menggunakan SPF 50.

Ini sebagaimana disebut oleh saintis Dr Chris Kyrou.

Pilih SPF 50 sesuai dengan cuaca negara kita

Pilih SPF 50 sesuai dengan cuaca negara kita

.

Cara memakai krim pelindung matahari

  • Pakai setengah jam sebelum terdedah pada matahari. Masa diperlukan untuk bahan pelindung itu serap masuk ke dalam kulit.
  • Pakai setiap 2 jam.
  • Bila kena air kebiasaannya pelindung akan tanggal jadi kena sapu balik. Contohnya lepas kita solat.

.

Peringatan

1. Iritasi

Jangan tengok pada harga tapi tengok pada nilai SPF. Lebih tinggi SPF biasanya lebih risiko iritasi. Bahan seperti avobenzone selalu menyebabkan iritasi.

Jadi pilih produk yang selamat seperti YOUTH® Age Defense Mineral Moisturizer SPF 50

2. Warna pakaian

Baju putih beri perlindungan lebih kurang SPF 7. Baju gelap memberi perlindungan lebih kurang SPF 12.
Baju basah kurang perlindungan matahari berbanding baju kering.

3. Tembus.

Sinaran matahari boleh tembus kaca dan juga awan gelap terutamanya sinaran UVA.

Sebab itu walaupun kita hanya duduk di rumah atau dalam bangunan seperti kebanyakan surirumah, tetap digalakkan memakai krim pelindung matahari.

4. Kesihatan

Sinaran matahari penting untuk hasilkan vitamin D yang penting untuk imuniti, kekuatan tulang dan kardiovaskular.

Sinaran matahari juga penting untuk respirasi sel yang menghasilkan tenaga.

Gunakan penghadang matahari pada waktu terik dan bahagian muka sahaja sudah memadai.

5. Kanser kulit.

Secara asasnya, mereka yang mempunyai tona kulit asia yang gelap fitzpatrik 4 ke atas kurang risiko kanser kulit.

Namun penggunaan pencerah terutamanya yang mengandungi bahan kimia toksik boleh meningkatkan risiko kanser kulit.

Jadilah pengguna yang bijak supaya tak termakan dengan gimik. Nak jadi cantik perlu tahu kepentingan menghadang pendedahan matahari berlebihan.

Pilih produk yang memang menjamin bebas daripada kebanyakan bahan kimia berbahaya. Contohnya Shaklee Youth Skincare memang terjamin bebas daripada 1500 bahan kimia yang dipersoalkan.

Ingat, matahari ini juga penting untuk kehidupan 🙂 Kita cuma perlu mengimbangi keperluan dan kerosakan disebabkannya.

YOUTH® Age Defense Mineral Moisturizer SPF 50

YOUTH® Age Defense Mineral Moisturizer SPF 50 ni khas untuk pasaran Malaysia tau!

Sinar UV Malaysia adalah lebih tinggi dari US dan SPF 50 adalah lebih sesuai. Ini seperti yang dikaji oleh saintis tau.

Shaklee youth age defense moisturiser spf 50

Shaklee youth age defense moisturiser spf 50 khas untuk pasaran malaysia

.
YOUTH® Age Defense Mineral Moisturizer SPF 50 ini membantu melembabkan kulit serta memberi nutrisi kepada kulit pada waktu siang.

Selain itu, moisturizer juga bertindak melindungi kulit bukan sahaja dari sinar UV, malah dari pencemaran persekitaran.

Disamping bertindak sebagai sunblock, krim pelindung kulit Youth juga bertindak sebagai sunscreen dan menggunakan bahan yang selamat seperti zink oksida sebagai salah satu bahannya.

Jadi untuk luaran kita gunalah Youth moisturiser ni, dalaman kita perisai dengan CoQTrol Plus.

Shaklee youth moisturiser spf 50 krim pelindung matahari

Shaklee youth moisturiser spf 50 krim pelindung matahari

8 thoughts on “Youth Moisturiser SPF 50 Sunblock Terbaik

    1. Raihanah Ahmad Post author

      kalau saya, memang habis merah muka sunburn. lamba pulak tu nak baik. mujur ada yang youth ni skrg

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      Memang ada. Sebelum ni ada enfuselle dan nutriwhite. Kedua2nya dah dihentikan production dan diganti dengan youth

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge