Call nowWhatsapp

Tips Minum Air Untuk Kuruskan Badan

Bagaimana air membantu menguruskan badan

Anda mungkin pernah mendengarnya lebih daripada sekali: minum lebih banyak air akan membantu anda kehilangan lebih banyak berat badan. Tetapi air benar-benar membantu penurunan berat badan? Jawapan ringkasnya ialah ya. Minum air membantu:

  • Meningkatkan metabolisme anda,
  • Membersihkan tubuh anda
  • Bertindak sebagai penahan selera.

Minum lebih banyak air membantu badan anda tidak lagi menyimpan air, ini dapat membawa anda untuk menurunkan berat badan.

Berikut adalah tips cara minum air yang dapat menggalakkan penurunan berat badan.

Tips Minum Air Untuk Kuruskan Badan

1. Minum sebelum makan

Kerana air adalah penahan selera makan, meminumnya sebelum makan boleh membuat anda merasa lebih kenyang, oleh itu mengurangkan jumlah makanan yang anda makan.

Laman web sumber kesihatan WebMD menyatakan bahawa minum air sebelum makan menghasilkan pengurangan purata dalam pengambilan 75 kalori setiap hidangan.

2. Gantikan air manis kepada air kosong

Minuman soda dan jus memang tidak elok, cuba gantikannya dengan air untuk membantu anda menurunkan berat badan. Sekiranya anda rasa air terasa membosankan, tambah sedikit lemon.

Segelas air dengan lemon adalah resipi untuk penurunan berat badan yang berjaya kerana pektin dalam lemon membantu mengurangkan keinginan makanan.

Masalah hidrasi bukan masalah air semata-mata, tapi melibatkan keseimbangan elektrolit dalam tubuh
Air bukan sahaja untuk hidrasi, bahkan bantu kita kuruskan badan

3. Minum Air sejuk

Menurut pegawai editorial di WebMD, minum air sejuk ais membantu meningkatkan metabolisme anda kerana badan anda perlu bekerja keras untuk memanaskan air, oleh itu membakar lebih banyak kalori dan membantu menurunkan berat badan.

4. Minum sebelum bersenam

Air minuman membantu mencegah kekejangan otot dan memastikan sendi anda dilincirkan, jadi anda dapat bersenam dengan lebih lama. Satu lagi cara penghidratan yang betul dapat membantu mengurangkan berat badan.

5. Pastikan minum air mencukupi

Minum 8 gelas air sehari tidak lagi relevan sebenarnya, ia hanya relevan bagi mereka yang nak kekalkan berat badan. Sepatutnya untuk kuruskan badan, kita hendaklah minum mengikut berat badan kita.

Bagi setiap 25 kg, kita hendaklah minum 1liter air.

Anda mungkin perlu minum lebih banyak air jika ada banyak aktiviti seperti anda bersenam banyak atau berpeluh berat, menyusu, jika anda minum minuman lain seperti teh herba dll.

Menurut Trent Nessler jumlah air yang anda perlukan bergantung pada saiz, berat, dan tahap aktiviti anda. Menurutnya lagi anda harus cuba minum antara setengah auns dan satu ons air untuk setiap paun yang anda timbang, setiap hari.

Tips Ambil Air Kosong 3 liter sehari
Tips Ambil Air Kosong 3 liter sehari

Anda Berminat? Sertai #JomDetoxJutawan Sekarang!

Nak tahu bagaimana saya buang 21kg dalam masa 6 bulan sahaja? Atau anda ada masalah kesihatan yang memerlukan anda ubah gaya hidup? Ayuh sertai saya di program #JomDetoxJutawan, boleh wasap saya ya.

Bagaimana Nak Sertai #JomDetoxJutawan Shaklee?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk Sertai JomDetoxJutawan Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

4 thoughts on “Tips Minum Air Untuk Kuruskan Badan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge