Call nowWhatsapp

Shaklee Collagen Powder Bukan Sekadar Kolagen

shaklee collagen powder bukan sekadar collagen

Shaklee Collagen Powder Bukan Sekadar Kolagen

Ramai yang ingin dapatkan kulit cantik dengan mengambil kolagen. Collagen sebenarnya mempunyai pelbagai kebaikan, bukan sahaja berkenaan kulit cantik semata-mata. Satu ketika dulu dan sehingga kini pun memang ramai ambil kolagen kan. Saya antara yang mengelakkan ambil collagen, masa itu sebab:

 • Tidak faham keperluan collagen
 • Takut dengan kolagen di pasaran yang tidak diketahui sumber dan keberkesanannya

Jadi saya tidak ambil, sehinggalah 3 tahun lepas. Pertama kali ambil, itupun ambil sebab masa tu hendak puasa dan saya pulak masih menyusu anak nombor dua. Bila ambil itu, memang lepas itu jadi macam keperluan pulak.

Untuk posting kali ini, jom kita ulangkaji berkenaan kolagen dan kenapa Shaklee Collagen Powder sepatutnya menjadi pilihan anda. Sebelum itu jemput tonton video di bawah:

Shaklee Collagen Powder: Kesan Kekurangan Collagen

Adakah anda ada alami perkara berikut?

 • Rambut mudah kering dan bercabang
 • Kulit dengan pori besar, jeragat hitam dan bintik-bintik
 • Kekurangan kalsium dan risiko osteoporosis
 • Kulit kendur / berkedut
 • Sakit sendi
 • Kuku mudah pecah dan kurang bersinar
 • Penyakit gigi
 • Payudara kurang anjal
 • Penglihatan kabur
 • Organ dalaman kurang berfungsi.

Tahukah anda itu merupakan tanda anda telah mengalami kesan kekurangan kolagen?

Antara kesan kekurangan collagen
Antara kesan kekurangan collagen

Antara kesan kekurangan collagen adalah seperti berikut:

1. Kekurangan collagen akan menyebabkan kemerosotan penglihatan.

Collagen adalah unsur penting untuk mengekalkan keanjalan salur darah. Kekurangan collagen akan memberikan kesan langsung terhadap penyakit kardiovaskular.

2. Kekurangan collagen akan melemahkan rambut dan folikel rambut dan mengakibatkan keguguran rambut.  

Collagen membentuk 70% daripada kulit dan menyokong strukturnya. Ini menyebabkan mudahnya berlaku keguguran rambut disebabkan folikel rambut yang melemah.

3. Kekurangan collagen akan mengakibatkan kehilangan keanjalan dan daya sokongan dan membuatkan otot melabuh.

Collagen adalah unsur utama dalam sendi dan struktur tulang untuk mengekalkan aktiviti biasa tulang, sendi, ligamen dan urat. Kekurangan collagen akan mengakibatkan:

 • Penyakit sendi seperti arthritis
 • Tulang kekurangan kepadatan yang menyebabkan risiko osteoporosis
 • Penyakit gigi
 • Kuku mudah pecah dan kurang bersinar

Selepas umur 25 tahun, badan mula kehilangan collagen dan menunjukkan tanda-tanda penuaan seperti:

 • Kedutan halus
 • Liang-liang kulit yang membesar
 • Kulit kendur
 • Jeragat dan bintik hitam

Shaklee Collagen Powder: Kebaikan Collagen

Terdapat beberapa kebaikan collagen, antaranya

1. Kulit lebih anjal, licin dan berseri

Dari segi kebaikan kepada kulit, memang tidak dinafikan collagen sangat popular. Namun bagaimana collagen membantu kebaikan kulit anda?

Collagen membantu kulit anda mengekalkan keanjalan. Ini menghalang wajah anda dari kedutan untuk kelihatan lebih muda. Semakin umur kita bertambah, collagen juga cenderung untuk memecah dan ini mengurangkan keanjalan kulit, menyebabkan kedutan, pigmentasi dan kesan-kesan penuaan pula kelihatan.

Apabila collagen rosak, ia akan mula menonjol pada kulit anda. Pendedahan kepada cahaya matahari boleh menambah kesan, menyebabkan garis-garis halus, kedut dan kendur. Untuk pengetahuan anda, suntikan collagen tidak akan menghalang kedutan berlaku, tetapi collagen tambahan dalam bentuk suplemen boleh membantu kulit anda bertahan untuk tempoh tertentu.

Collagen juga boleh digunakan sebagai rawatan untuk parut, terutamanya yang disebabkan oleh jerawat. Semakin kita meningkat usia, collagen akan merosak, kulit boleh berparut dengan lebih mudah – ada yang mudah jadi parut yang dalam dan ketara.

2. Memperbaiki Sindrom Usus Bocor – Leaky Gut

Sindrom usus bocor adalah satu keadaan di mana toksin dapat melalui saluran pencernaan anda. Collagen membantu memecahkan protein dan melegakan lapisan usus anda, penyembuhan dinding sel rosak dan penyebatian dengan penyembuhan asid amino.

Manfaat pencernaan terbesar memakan collagen ialah ia membantu membentuk tisu penghubung dan dapat menyembuhkan lapisan perlindungan saluran gastrousus. Hari ini, kita tahu bahawa banyak penyakit sebenarnya boleh dikesan kembali kepada keradangan atau kerengsaan yang berpunca daripada usus yang tidak sihat.

Dalam kesihatan usus yang teruk adalah termasuk contohnya perubahan dalam microbiome usus dan kebolehtelapan dalam lapisan usus – membolehkan zarah untuk masuk ke dalam aliran darah di mana mereka boleh memulakan lata radang (itu nama sindrom usus bocor).

Kajian telah mendapati bahawa dalam paten dengan penyakit keradangan usus, kepekatan serum collagen adalah berkurangan. Oleh kerana asid amino dalam collagen membina tisu yang melapisi usus besar dan GI saluran, penambahan suplemen collagen boleh membantu gejala gastrousus merawat dan gangguan, termasuk sindrom usus bocor, IBS, refluks asid, penyakit Crohn dan kolitis ulser. Selain membantu menyembuhkan usus bocor, collagen juga membantu penyerapan air di dalam usus, menjaga sesuatu yang bergerak dengan lebih bebas daripada badan.

3. Meningkatkan metabolisme, kepadatan otot dan tenaga

Rangsangan dalam collagen boleh membantu meningkatkan metabolisme anda dengan menambah jisim otot tanpa lemak untuk bingkai anda dan membantu dengan penukaran nutrien penting. Salah satu peranan yang paling penting glycine ialah membantu tisu otot menukarkan glukosa kepada tenaga yang memakan sel-sel otot.

Mengekalkan jisim otot adalah penting kerana ia membantu menyokong postur, kesihatan tulang dan membakar lebih banyak kalori daripada lemak. Apabila memakan collagen, anda boleh mendapat manfaat juga dengan memakan vitamin C untuk memastikan badan anda boleh menukar collagen ke dalam protein boleh digunakan.

Bukan itu sahaja glycine boleh membantu meningkatkan metabolisme anda. Kajian menunjukkan glycine juga mempunyai peranan penting dalam kedua-dua fungsi sistem saraf pencernaan dan pusat, yang memainkan peranan besar dalam mengekalkan kesihatan badan. Glycine seolah-olah membantu melambatkan kesan penuaan dengan meningkatkan penggunaan badan antioksidan dan juga digunakan dalam proses membina sel-sel sihat dari DNA dan RNA.

Di samping itu, arginine meningkatkan keupayaan badan untuk membuat protein daripada asid amino yang lain, yang penting untuk membaiki tisu otot, penyembuhan luka, meningkatkan metabolisme, dan membantu dalam pertumbuhan dan pembangunan yang betul. Dan glutamin juga membantu mengekalkan tenaga yang mencukupi dengan memudahkan mensintesis banyak bahan kimia. Asid amino menyediakan “bahan api” kepada sel-sel kita, termasuk karbon dan nitrogen.

Perbezaan kulit orang muda dan tua

Perbezaan kulit orang muda dan tua

4. Menguatkan rambut, kuku dan gigi

Collagen adalah blok utama bagi kuku, rambut dan gigi. Menambah collagen ke dalam regimen diet anda boleh membantu menjaga kuku anda kuat dan dapat menterbalikkan tanda-tanda keguguran rambut.

Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Investigative Dermatology mendapati bahawa terdapat satu “hubungan penting antara matriks extracellular (ECM) dan pertumbuhan semula folikel rambut, menunjukkan collagen yang boleh menjadi sasaran terapeutik berpotensi untuk mengurangkan keguguran rambut dan penyakit yang berkaitan dengan kulit yang lain.

Collagen banyak membantu dalam pertumbuhan rambut dan pertumbuhan semula rambut. Ia mempunyai ciri-ciri antioksidan dan membantu menentang radikal bebas dalam badan. Radikal bebas dihasilkan secara semulajadi dalam badan hasil proses metabolik yang berbeza dalam badan. Selain itu, radikal bebas juga terhasil daripada serangan luar seperti pencemaran dan lain-lain.

Radikal bebas ini bertanggungjawab untuk merosakkan folikel rambut, yang membawa kepada keguguran rambut. Tetapi mempunyai jumlah yang mencukupi collagen dalam batang rambut dapat menguatkan folikel rambut dan meningkatkan pertumbuhan rambut. Makan collagen untuk pertumbuhan rambut juga boleh meningkatkan jumlah keseluruhan rambut anda dengan meningkatkan diameter setiap rambut secara individu.

5. Tulang dan sendi yang lebih kuat, elakkan osteoporosis

Selain tulang memerlukan kalsium, tulang juga perlukan collagen. Ini untuk memberikan manfaat kepada sendi dimana tulang turut memerlukan collagen supaya lebih kuat dan tidak mudah koyak.

Tulang dan tisu terdiri daripada collagen dan kalsium. Bermula sekitar usia 30 tahun, tubuh akan kehilangan kepadatan tulang lebih cepat daripada penghasilan. Disebabkan oleh perubahan hormon dan faktor-faktor yang berkaitan dengan usia, tahap collagen yang dihasilkan juga berkurangan dengan usia juga.

Osteoporosis berlaku apabila jisim tulang dan mineral hilang terlalu cepat atau diganti terlalu perlahan. Ini menyebabkan tulang rapuh atau lemah yang boleh menyebabkannya pecah dengan lebih mudah. Wanita amat berisiko untuk osteoporosis bermula pada tahun-tahun putus haid awal, kerana tahap estrogen berkurangan.

Rawan pula diperbuat daripada kebanyakannya daripada collagen. Rawan bersifat lebih fleksibel dan kurang tumpat berbanding tulang sementara masih mengekalkan penampilan yang stabil. Rawan dijumpai di dalam hidung, telinga dan tekak dan pada sendi seluruh badan.

Pada sendi, rawan menghalang tulang dari berlaga terhadap satu sama lain. Ini memudahkan pergerakan dan membantu dalam pembaikan. Collagen bukan sekadar membentuk tulang rawan. Dalam satu kajian yang disiarkan dalam PLoS One pada April 2013 mendapati collagen juga boleh membantu menyambung rawan secara semulajadi.

Justeru dalam menjaga kesihatan tulang dan sendi, sangat penting untuk menambahkan pengambilan collagen dalam diet harian anda.

Kenapa collagen penting kepada tulang

Kenapa collagen penting kepada tulang

6. Collagen Menjaga Kesihatan Hati

Jika anda sedang mencari cara untuk detox badan anda daripada bahan-bahan berbahaya, meningkatkan aliran darah dan menjaga hati anda dengan collagen adalah sangat membantu. Ini kerana glycine membantu mengurangkan kerosakan hati anda apabila ia menyerap bahan-bahan asing, toksin atau alkohol yang tidak boleh melaluinya.

Salah satu cara yang paling mudah untuk membersihkan hati anda dengan segera adalah dengan sup tulang. Dengan collagen, ia membantu memperkemaskan gut anda, meningkatkan fungsi sistem imun.

Kajian juga mendapati bahawa glycine boleh digunakan untuk membantu mengurangkan kerosakan hati yang disebabkan alkohol dan lain-lain bentuk kecederaan hati akut atau kronik.

7. Collagen Memperbaiki Kesihatan Kardiovaskular

Asid amino proline membantu dinding arteri anda mengelakkan pembentukan lemak dalam aliran darah, mengecutkan lemak dalam arteri dan mengurangkan pengumpulan lemak. Proline diperlukan untuk pembaikan tisu dalam sendi dan arteri, tambahan lagi ia membantu mengawal tekanan darah.

Proline adalah sebahagian daripada collagen yang ditemui dalam sendi, ia merupakan penampan badan kita daripada kesan getaran atau kejutan dan membantu kita berpegang kepada rawan apabila kita semakin tua. Ia juga dikaitkan dengan pencegahan arteriosklerosis (pengerasan arteri) kerana membantu arteri kita menjauhi pembentukan plak.

Di samping itu, arginine membantu dengan pengeluaran nitrik oksida, yang membolehkan vasodilation lebih baik – yang bermaksud pelebaran arteri dan kedudukan sel-sel otot dan saluran darah yang membolehkan peredaran yang lebih baik.

Disebabkan fungsi diatas, collagen yang anda ambil harus turut mengandungi manfaat kalsium.

Antara fungsi dan kebaikan kolagen
Antara fungsi dan kebaikan kolagen

Penyimpanan Collagen di dalam badan

Penyimpanan collagen dan penghasilan kulit adalah penting untuk kelihatan muda dan melambatkan proses penuaan. Semakin berusia, kedutan pada kulit kita akan semakin bertambah. Contohnya pada gambarajah di bawah:

 • Pada umur 20an, collagen dalam badan adalah lebih banyak. Collagen memegang struktur kulit agar lebih tegang.
 • Pada umur 30an akan mula kekurangan collagen. Pada ketika ini menyebabkan tisu akan mula longgar dan mula nampak fine line.
 • Pada umur 40an, kulit akan nampak berusia dan akan ada pigmentation.
 • Pada umur 50an collagen akan sangat sedikit dan penuaan akan sangat ketara. Pada umur begini, pengambilan collagen masih boleh diambil untuk mengelakkan penurunan collagen yang sangat drastik.
Perubahan tahap collagen dalam badan
Perubahan tahap collagen dalam badan

Keistimewaan Shaklee Collagen Powder

1. Shaklee Collagen Powder DenganPenyerapan Hebat

Molekul yang kecil dan mempunyai penyerapan yang lebih tinggi (1000 dalton yang paling optimum untuk penyerapan dalam badan).

Penyerapan Shaklee Collagen Powder sebanyak 1000dalton memudah dan memaksimakan kadar penyerapan
Penyerapan Shaklee Collagen Powder sebanyak 1000dalton memudah dan memaksimakan kadar penyerapan

2. Shaklee Collagen Powder Sumber Premium Sisik Ikan Merah

Shaklee memilih sisik ikan merah sebagai sumber utama Shaklee Collagen Powder. Kenapa pilih sisik ikan merah? Ada sebabnya, antaranya:

 • Shaklee menggunakan sisik ikan merah yang mana boleh berenang hingga 5000m ke dalam air
 • Sisik yang premium
 • Tahan tekanan
 • Sangat bersih
 • Tinggi kolagen
Shaklee menggunakan sisik ikan merah sebagai bahan utama Shaklee COllagen Powder
Shaklee menggunakan sisik ikan merah sebagai bahan utama Shaklee COllagen Powder

Setiap sachet mengandungi 4000mg kolagen bagi setiap hidangan yang anda ambil.

3. Shaklee Collagen Powder Bukan Sekadar Collagen

Shaklee Collagen Powder ditambah dengan 8 bahan aktif lain seperti:

 • Camelia Japonica Sees Extract: Biji pokok Camelia japonica ini terdiri daripada asid oleik iaitu emolien dan pelembap kulit yang hebat dan isoflavon iaitu antioksidan semulajadi yang mampu mengurangkan radikal bebas.
 • Pfaffia extract: Ptaffia yang turut dikenali sebagai ‘ginseng brazil’ telah dibuktikan dapat membantu formasi collagen dan asid hyaluronik apabila digabungkan dengan esktrak biji Camellia japonica. Kemampuan luar biasa ekstrak Ptaffia yang mampu mengikat amaun air yang banyak membolehkan asid hyaluronik memainkan peranan penting dalam menghidratkan tisu tubuh untuk menjadikan kulit lembut, lembap dan licin.
 • Fish Collagen: Elastin memelihara kulit menjadi fleksibel tetapi tegang, anjal dan gebu.
 • Ekstrak kekerang: Glucosamine dalam ekstrak kekerang adalah sangat penting dalam sintesis cecair sinovial yang membekalkan pelincir kepada sendi-sendi dan menghidrat mata untuk melegakan ketidakselesaan.
 • Lactobacilus acidophilus: Bakteria baik yang membantu mengimbangi mikroflora usus dan membantu membina semula sistem usus yang sihat seterusnya mampu meningkatkan collagen dalam badan.
 • Vitamin C dan Vitamin B: Vitamin B berperanan dalam metabolisma karbohidrat, lemak dan protein untuk membebaskan tenaga yang diperlukan untuk penghasilan collagen di dalam sel. Vitamin C pula menggalakkan penghasilan collagen dan menentang radikal bebas yang mampu merosakkan kulit.
7 ramuan Shaklee Collagen Powder
7 ramuan Shaklee Collagen Powder

4. Shaklee Collagen Powder Terbaik Untuk Sendi dan Tulang

Tidak semua suplemen collagen dapat menyembuhkan sendi anda. Sekarang ini memang ramai sangat pengguna yang mula cakna berkenaan collagen. Ramai yang sudah mula ambil collagen, tapi awas terdapat suplemen collagen di pasaran yang tidak mempunyai type II collagen, yang paling penting untuk sendi.

Terdapat 27 jenis collagen. Sendi kita kebanyakannya diperbuat daripada type II collagen yang sangat penting, namun sendi juga mempunyai collagen type 9, 10 dan 11.

Justeru anda perlu pastikan collagen yang anda ambil mempunyai bahan yang boleh menyokong kesihatan sendi dan tulang anda.

Shaklee Collagen Powder mengandungi collagen lengkap untuk menyokong kesihatan kulit, sendi dan tulang anda. Bagaimana?

Suplemen collagen dan produk penjagaan kulit berasal daripada collagen diperbuat daripada empat sumber utama:

 • Bovine (lembu)
 • Khinzir (babi)
 • Collagen ayam
 • Collagen ikan (laut)
Jenis-jenis collagen
Jenis-jenis collagen

5. Shaklee Collagen Powder Terbukti berkesan

Hampir 71% menyatakan kulit mereka lebih baik selepas pengambilan Shaklee Collagen Powder. Terdapat ujian klinikal pihak ketiga yang menyokong fakta ini.

Collagen Powder terbukti berkesan dalam tempoh 8 minggu pengambilan
Collagen Powder terbukti berkesan dalam tempoh 8 minggu pengambilan

Testimoni Shaklee Collagen Powder

Memang power betul Shaklee Collagen Powder ni, jom kita tengok bagaimana Shaklee Collagen Powder telah membantu ramai customer saya:

1. Mengurangkan kesan sunburn, kulit lebih cerah

Jemput lihat testimoni di bawah bagi penggunaan pada tahun 2013:

Testimoni Collagen Shaklee sunburn

Testimoni Collagen Shaklee sunburn

2. Tiada lagi kulit kering, jerawat kurang, kulit sekata

Testimoni Collagen Shaklee

Testimoni Collagen Shaklee kulit lebih anjal

3. Shaklee Collagen Powder Drink bantu pulihkan kecederaan ligamen

Collagen Bantu Pulihkan Ligamen Putus: Testimoni Collagen Powder bantu pulihkan kecederaan ligamen

Collagen Bantu Pulihkan Ligamen Putus: Testimoni Collagen Powder bantu pulihkan kecederaan ligamen

4. Shaklee Collagen Powder Drink bantu banyakkan susu.

Testimoni Collagen Shaklee pun boleh jadi milk booster

Testimoni Collagen Shaklee pun boleh jadi milk booster

5. Shaklee Collagen Powder Drink atasi kulit kering, sensitif

Shaklee Collagen Powder atasi kulit kering

Shaklee Collagen Powder atasi kulit kering

6. Shaklee Collagen Powder Kulit Semakin Cantik

Ini adalah testimoni saya sendiri. Saya tidak target sangat berkenaan kulit, tapi hasilnya pada kulit turut saya nikmati. Kebetulan tudung pun sama, lokasi pun sama di perkarangan rumah. Nampak perbezaan yang ketara kan?

Testimoni Shaklee Collagen Powder kulit cantik
Testimoni Shaklee Collagen Powder kulit cantik

Harga Shaklee Collagen Powder

Sebelum saya tutup perbincangan hari ini, ayuh kita lihat berapa pula harga Shaklee Collagen Powder Drink ini.

Untuk 1 kotak Shaklee Collagen Powder Drink, mengandungi sebanyak 15 sachet. Harga runcit bagi sekotak adalah RM315.88.

Untuk mendapat harga lebih murah, saya cadangkan untuk anda mendaftar sebagai ahli iaitu melalui pembelian 3 kotak Shaklee Collagen Powder melayakkan anda mendapat:

 • Keahlian percuma bernilai rm80
 • Pulangan tunai sebanyak RM30

Penggunaan 3 kotak Shaklee Collagen Powder Drink adalah untuk 1.5 bulan kira-kira. Kebiasaannya dalam tempoh ini anda akan mendapatkan kesannya, atau paling lambat dalam tempoh 8 minggu sebagaimana kajian klinikal seperti graf di atas.

Penutup

Banyak sebenarnya kepentingan dan manfaat collagen, betul tak? Jadi tak betul sebenarnya pendapat yang menyatakan collagen cuma untuk cantik, sebab manfaat collagen lebih banyak daripada itu. Tapi jika ambil untuk manfaat kesihatan, memang terus boleh dapat nikmat cantik, itu memang bonus la kan.

Shaklee pula adalah nama besar dalam industri nutrisi, jadi tidak syak lagi Shaklee Collagen Powder Drink keluarannya tentulah berkualiti sesuai dengan manfaatnya.

Sekiranya anda mencari hidup yang sihat dan berpanjangan, Shaklee telah membuktikan bahawa produk kami boleh memberikan hidup yang lebih sihat, bertenaga, muda pada tahap selular. Pilihan di tangan anda, saya telah pun memilih yang terbaik dan saya yakin anda juga akan memilih yang terbaik. Jadi inilah kenapa #WhyIShaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah  SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
#CoachDetoxAnda
#PakarVivix
#CoachShaklee
Shaklee Gombak

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at vitamin-cerdik.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di vitamin-cerdik.com.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau kelewatan rawatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

 

26 thoughts on “Shaklee Collagen Powder Bukan Sekadar Kolagen

  • Raihanah Ahmad says:

   haa ema, trylah amalkan sekarang. tapi saya pun bagi anak2 amalkan, sebab zaman sekarang bukan macam zaman kita dulu2. kalau nak contact saya ya.

  • Raihanah Ahmad says:

   ok ni mak, saya pun memang jenis seram nak cuba suplemen di pasaran. tapi insyaAllah Shaklee punya selamat mak. dah 100 tahun di pasaran (vitamin tertua di dunia), bertahan di pasaran (syarikat) dah lebih 50 tahun di malaysia. termasuk kajian saintifik beratus setiap tahun dan jurnal terbitan pun beratus2 sejak ditubuhkan.

 1. Nor Azimah Ali says:

  Tulah fasal, ada baca pasal cyst and colagen nih, iaitu bole meningkatkan risiko cyst, harap raihanah bole bagi pemutihan terus kat kotak komen blog akak,
  Err..boleh ke? Sbb kadang sesekali bw nih, nnt lain kali lupa jlnnya, heeee. 😉

   • Raihanah Ahmad says:

    berkenaan risiko cyst daripada kolagen. sebenarnya cyst berlaku disebabkan oleh:

    1. Hormon Estrogen yang berlebihan. fibroid atau cyst adalah ketumbuhan sel yang bergantung pada estrogen. Jika hormon estrogen dan progesteron dalam badan anda tidak seimbang, anda pasti berisiko untuk mendapat penyakit ini.

    2. Lambakan xenoestrogen dalam badan.
    Xenoestrogen adalah ‘estrogen sintetik’ yang terdapat dalam persekitaran (makanan, air, kimia dari industri pertanian dan penternakan). xenoestrogen ini contohnya dari phthalates (bahan dlm plastic atau getah), racun serangga (pesticides), tobacco by products

    3. Obesiti. Lemak berlebihan dalam badan akan mengaktifkan satu sistem yang kita panggil ‘Endocanabinoid system’. Sistem ini akan mengganggu fungsi-fungsi hormon yang lain dan juga boleh menyebabkan silent inflammation atau radang yang tinggi dalam badan. Selain cyst, orang gemuk juga berisiko mendapat kanser.

    4. Genetik. Jika anda mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai penyakit yang sama, anda juga boleh mempunyai risiko yang sama.

    Rasanya pasal kolagen penyebab cysts tu tak betul. dan kolagen shaklee pula adalah selamat tanpa bahan berbahaya. kolagen pula macam2 di pasaran. jadi kena pastikan kandungannya selamat sebelum diambi.

    harap menjawab pertanyaan cikgu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp