Call nowWhatsapp

Matahari Menyebabkan Penuaan Kulit

matahari penuaan youth shaklee

Tahu tak sebenarnya matahari pun berpotensi menyebabkan penuaan kepada kita, terutama kulit? Artikel ini penjelasan berkenaannya.

Kulit dan Krim Perlindungan Matahari

Perlindungan matahari adalah bahagian penting dalam penjagaan kulit dan menawarkan faedah anti-penuaan. Mengapa?

Ini kerana matahari bertanggungjawab untuk kebanyakan penuaan kulit kita kelihatan seperti garis halus, kedutan, bintik-bintik umur, dan keanjalan kulit.

Kebanyakan kita suka dengan cahaya matahari di kulit kita, terutama orang di negara beriklim 4 musim, bila tiba musim panas, berbondong-bondong mereka berjemur. Di negara kita pun sama juga, ramai suka ke pantai, ke swimming pool untuk mandi manda dan menikmati cahaya matahari.

Namun pendedahan yang berlebihan kepada matahari tanpa perlindungan matahari bukan sahaja menyebabkan kulit nampak tua, bahkan merosakkannya juga.

Bagaimana Matahari Merosakkan Kulit

Mari kita semak beberapa fakta.
Adakah anda tahu bahawa walaupun pada hari yang mendung, sinaran UV dari matahari mencapai permukaan bumi dan menembusi kulit anda?

Pendedahan UV bertanggungjawab untuk 80% penuaan kulit anda yang ketara kerana kerosakan matahari mempengaruhi semua lapisan kulit anda, termasuk epidermis, dermis, saluran darah, kelenjar sebum, dan melanosit.

Perbezaan nilai SPF menunjukkan sejauh mana ia melindungi kulit kita
Perbezaan nilai SPF menunjukkan sejauh mana ia melindungi kulit kita

Kerosakan disebabkan matahari boleh menyebabkan kedutan pramatang, kulit kendur, eyebag dan boleh melemahkan keanjalan kulit anda. Kulit yang rosak disebabkan matahari juga mudah menjadi gatal-gatal (merengsakan) dan lebam (bruise).

Walaupun pendedahan matahari memainkan faktor besar dalam penuaan kulit, berita baiknya adalah bahawa ia mudah dikawal dengan perlindungan yang betul!

Dengan menyekat sinaran UV, anda boleh menghalang banyak tanda-tanda penuaan yang kelihatan.

Ringkasnya, jika anda boleh menghalang sinar UV matahari daripada menembusi kulit anda, anda dapat mengurangkan kesan matahari pada kulit anda. Berikut adalah beberapa petua mudah untuk menggunakan pakaian dan pelindung matahari untuk melindungi kulit anda dari matahari.

Tips Untuk Melindungi Kulit Daripada Matahari

Tips keselamatan matahari:

  • Memakai krim pelindung matahari dalam rutin penjagaan kulit harian anda, terutamanya jika anda menghabiskan banyak masa di luar rumah. Sebenarnya di rumah pun kita boleh dapat pendedahan kepada UV (cahaya daripada lampu pun mengandungi sinar UV). Kesan cahaya matahari tidak habis begitu sahaja, jadi anda selalu memerlukan sesuatu untuk membantu menyaring kesannya. Ya, gunakan krim pelindung matahari!
  • Sekiranya anda keluar, pertimbangkan untuk memakai topi matahari, visor, selendang, atau apa sahaja yang boleh membantu melindungi muka dan leher anda dari matahari.
  • Apabila anda memilih pelindung matahari, pastikan anda cari krim yang mempunyai nilai SPF 30 atau lebih tinggi. Ini adalah penilaian minimum yang disyorkan oleh ahli dermatologi di seluruh dunia kerana ia menyekat 97% sinaran UVB.
  • Juga pastikan bahawa pelindung matahari anda adalah spektrum luas, yang bermaksud bahawa ia melindungi anda dari kedua-dua sinaran UVA dan UVB di bawah cahaya matahari.
  • Anda tidak perlu menggunakan pelindung matahari jika ke pantai setiap hari, kerana terdapat pelembap yang disediakan termasuk pelindung matahari. Ini akan memudahkan anda memasukkan ke dalam rutin penjagaan kulit anda.
  • Jika anda berada di bawah sinar matahari sepanjang hari, jangan lupa untuk memakai semula pelindung matahari anda setiap dua jam. Ini akan memastikan bahawa kulit anda sentiasa dilindungi!

Tidak kira usia anda, perlindungan matahari adalah perkara yang paling penting yang boleh anda lakukan untuk kulit anda. Oleh itu, teruskan dan nikmati matahari, kerana anda telah mengambil langkah terbaik untuk melindungi kedua-dua rupa dan kesihatan kulit anda!

Youth Moisturiser Krim Pelindung Matahari Terbaik

Youth Age Defense Moisturiser SPF50 Pelindung Matahari terbaik
Youth Age Defense Moisturiser SPF50 Pelindung Matahari terbaik

Shaklee ada krim pelindung matahari iaitu YOUTH® Age Defense Mineral Moisturizer SPF 50 ini membantu melembabkan kulit serta memberi nutrisi kepada kulit pada waktu siang.

Merupakan wide spectrum, Youth Age Defense Moisturizer SPF50 juga bertindak melindungi kulit bukan sahaja dari sinar UV, malah dari pencemaran persekitaran.

Disamping bertindak sebagai sunblock, krim pelindung kulit Youth juga bertindak sebagai sunscreen dan menggunakan bahan yang selamat seperti zink oksida sebagai salah satu bahannya.

Jadi untuk luaran kita gunalah Youth moisturiser ni, dalaman kita perisai dengan CoQTrol Plus.

Ketahui lebih lanjut mengenai Youth dari Shaklee.

Bagaimana Nak Beli Youth Shaklee?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk konsultansi masalah anda dan penerangan Youth

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge