Call nowWhatsapp

Makanan Yang Kaya Dengan Khasiat Polifenol

12 polifenol dalam anggur muscadine

Ada ramai orang sekarang ni dah mula faham kepentingan mengamalkan makanan yang kaya dengan polifenol. Antara manfaat mengamalkan polifenol ada saya titipkan dalam artikel berkaitan.

Apakah Polifenol?
Apakah Polifenol?

Top foods kaya dengan polifenol

  • Cloves and other seasonings. Setiap 100gm cloves mengandungi 15,188 mg polyphenols
  • Koko powder. Setiap 100gm mengandungi 3,448 mg polyphenols per 100 g
  • Fruits, especially berries (bagi setiap 100g buah)
    highbush blueberries 560 mg polyphenols
    blackberries 260 mg polyphenols
    strawberries, 235 mg polyphenols
    red raspberries, 215 mg polyphenols
    black currants, 758 mg polyphenols
    plums, 377 mg polyphenols
    sweet cherries, 274 mg polyphenols
    apples, 136 mg polyphenols
  • Red wine 101mg polifenol bagi setiap 100ml
  • Vivix 100mg polifenol bagi setiap 5ml
  • ResV 100mg polifenol bagi setiap 2 biji
  • Hero kiddo gummy 70mg polifenol bagi setiap 3 biji gummies
Antara makanan yang tinggi dengan polifenol
Antara makanan yang tinggi dengan polifenol

Orang amalkan polifenol sebab ianya bagus untuk kesihatan selular. Dapat elakkan penyakit kronik ie kanser, diabetes dll.

Paling penting kena tau polifenol ni banyak terdapat pada biji dan kulit sesuatu makanan itu.

Macam koko tu, kulit dia paling banyak, kita makan kulit tak? Kita makan yang dah siap jadi serbuk atau end product (coklat) tu sahaja.

Sama juga dengan seasonings dan herbs ni, memang ia tinggi polifenol tapi kita makan banyak terus ke sampai 100mg bagi sekali hidangan setiap hari? Jenuh oi.

Kalau dalam oil kena tengoklah berapa banyak mg polifenol dalam setiap titik. Sebab essential oil bukan kita lumur-lumur banyak-banyak terus sampai 100ml setiap hari. Jenuh gitu.

Satu lagi paling penting ialah bab penghadaman. Polifenol yang kita amalkan mesti masuk dalam salur darah, so that boleh dibawa ke sel dalam tubuh. Saya pernah tulis berkenaan polifenol dalam makanan dalam artikel berikut:

Jemput baca

Kalau saya memang konsisten no 5 dan 6 sahaja lah, anak2 makan no 7.

Food lain tu ambik juga. Buat sedap makanan, yang penting berkhasiat kan.

Bagaimana Nak Beli Produk Shaklee?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link berikut https://linktr.ee/raihanahahmad

Klik untuk Beli Produk Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Shaklee Business Leader
Shaklee Gombak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp