Call nowWhatsapp

Cara Tingkatkan Sistem Imun Warga Emas

Cara tingkatkan sistem imun warga emas

Dalam posting sebelum ini, saya ada maklumkan bahawa sistem imun anda membantu melindungi badan anda daripada bahan-bahan asing atau memudaratkan. Contohnya adalah bakteria, virus, toksin, sel-sel kanser, darah atau tisu daripada orang lain. Sistem imun menjadikan sel-sel dan antibodi badan anda kuat untuk memusnahkan bahan-bahan berbahaya.

Tetapi adakah sistem imun anda tetap kebal sambil anda meniti hari tua anda?

Penuaan Dan Kesan Ke Atas Sistem Imun

Warga Emas kerap kali sakit disebabkan oleh sistem imun mereka rendah
Warga Emas kerap kali sakit disebabkan oleh sistem imun mereka rendah

Semakin anda menua, sistem imun anda turut akan terjejas. Perubahan sistem imun berikut mungkin berlaku:

1. Sistem imun menjadi lebih perlahan untuk bertindak balas.

Ini meningkatkan risiko anda mendapat sakit. Walaupun anda mungkin boleh mengambil vaksin dan lain-lain, ia mungkin tidak berfungsi dengan baik atau melindungi anda selama yang dijangka.

2. Gangguan autoimun boleh berkembang.

Ini adalah penyakit di mana sistem imun tersilap serangan dan memusnahkan tisu-tisu badan yang sihat.

3. Penyembuhan yang perlahan

Badan anda boleh sembuh dengan lebih perlahan. Ini kerana anda kini memiliki kurang sel imun untuk membantu kekebalan badan anda.

4. Sistem imun semakin kurang upaya

Keupayaan sistem imun untuk mengesan dan kecacatan sel betul juga turut merosot. Ini boleh menyebabkan peningkatan risiko kanser.

Justeru, adakah cara untuk membantu warga emas mengurangkan risiko rendahnya sistem imun mereka ini? Tentu ada, jom semak senarai di bawah.

9 cara mengurangkan risiko penuaan sistem imun

9 Cara Tingkatkan Sistem Imun Bagi Warga Emas
9 Cara Tingkatkan Sistem Imun Bagi Warga Emas

Untuk mengurangkan risiko penuaan sistem imun:

1. Dapatkan Vaksin

Vaksin selesema telah terbukti berkesan untuk sekitar satu perempat daripada orang tua. Orang tua yang mendapat vaksin selesema mempunyai kadar jauh lebih rendah risiko mendapat penyakit atau kematian.

2. Makan makanan seimbang

Orang yang lebih tua cenderung untuk makan kurang dan kurang mempelbagaikan diet mereka. Buah-buahan dan sayur-sayuran kaya dengan vitamin C dan E, beta-karotena dan zink adalah penting untuk kesihatan yang baik. Diet yang gula yang rendah, diet rendah lemak yang menggabungkan bijirin penuh dan protein tanpa lemak adalah terbaik.

3. Senaman

Aktiviti fizikal yang kerap akan menggalakkan peredaran darah dan melegakan badan dan minda. Berjalan, berbasikal, kelas yoga dan lain-lain membantu meningkatkan keupayaan sistem imun dan mencegah jangkitan.

4. Mengurangkan Tekanan

Tekanan telah dikaitkan dengan beberapa penyakit, termasuk masalah perut dan penyakit jantung. Sama ada ia adalah tekanan sosial, pengasingan atau bentuk yang lain, tekanan boleh menjejaskan sistem imun orang tua, menjadikan mereka lebih terdedah kepada virus.

5. Tidur yang berkualiti

Salah satu yang sebagai penggalak sistem imun semulajadi adalah tidur. Tidur membantu kita bertindak balas lebih baik kepada tekanan dan keradangan. Ia juga menunjukkan mampu untuk meningkatkan tindak balas kita kepada vaksin selesema.

6. Jaga Kebersihan

Membasuh tangan dengan kerap akan dapat menjauhkan kuman. Ini termasuk menjaga etika ketika bersin dan batuk membantu mencegah penyakit daripada merebak. Selain itu pastikan kawasan tempat tidur dan kediaman juga dalam keadaan bersih dengan pengudaraan yang baik.

7. Kekal Positif

Satu minda positif dalam kehidupan membantu meningkatkan endorfin, yang membuat kita merasa lebih baik. Warga emas yang bersaing dengan aktiviti dan hobi yang membuat mereka gembira atau mencabar mereka dengan cara yang menyeronokkan mempunyai peluang yang lebih baik untuk kekal positif dan sihat.

 

8. Pengambilan Suplemen

Satu pilihan untuk meningkatkan nutrien dan melawan jangkitan, adalah dengan pengambilan suplemen. Selanjutnya perkara ini saya kongsikan dalam perenggan di bawah.

9. Minum air mencukupi

Warga tua cenderung untuk kurang merasa haus berbanding orang muda. Tetapi orang yang lebih tua memerlukan sekurang-kurangnya 8-9 gelas air sehari untuk mengekalkan membran mukus yang lembap, yang membantu merendahkan risiko flu atau selesema.

Penyakit mungkin tidak dapat dielakkan kepada warga tua. Tetapi, tabiat kesihatan yang baik akan memberi warga emas gembira dan aktif supaya mereka boleh menikmati hari-hari tua dengan baik dan ceria.

Suplemen Untuk Warga Emas

Memang betul warga emas mungkin tidak dapat mengelakkan daripada mempunyai penyakit disebabkan penuaan mereka. Namun bagi kita yang muda, pastikan juga kita tidak menua terlalu pantas.

Tingkatkan sistem imun dan kekebalan anda secara semulajadi
Tingkatkan sistem imun dan kekebalan anda secara semulajadi

Antara suplemen bersesuaian untuk warga emas adalah:

Set Immune Booster atau penggalak sistem imun. Antara suplemen ini adalah Nutriferon, Zinc Complex, Garlic Complex dan Vitamin C. Selain itu, warga emas juga boleh mendapatkan manfaat terbaik daripada Vivix, terutama dari segi khasiat antioksidan dan antipenuaan.

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua.

Raihanah  SID 864679

No tel: 0122195919

Your trusted Shaklee Independent Distributor

Shaklee Gombak

 

22 thoughts on “Cara Tingkatkan Sistem Imun Warga Emas

  1. wahida says:

    saya yang belum kategori warga emas ni pun dah rasa sistem imun makin berkurangan…sekarang ni senang sangat nak dapat gatal2 kulit kalau makan seafood…huhu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp