Call nowWhatsapp

Adakah Vitamin C Selamat Dan Berkesan?

Keistimewaan Teknologi Sustained Release Vita C SR Plus

Semenjak isu corona virus, ramai yang semakin cakna bab pengambilan vitamin C. Adakah betul-betul berkesan, dan sejauh mana ianya selamat diamalkan?

Jadi saya jawab persoalan kritis ini secara akademik:

FAQ Vitamin C

1. Soalan: Vitamin C hanya merupakan antioksida bukannya bunuh kuman.

Jawapan:
Sudah banyak kajian saintifik sejak zaman world war lagi mengenai sifat bunuh kuman oleh vitamin C.

Vitamin C ni FAKTAnya ialah SERAMPANG DUA MATA. Ia bukan semata antioksidan, tetapi juga PROOKSIDA pada dos lebih tinggi.

Dos prooksida inilah menjana Hydrogen peroxide secara split second di dalam badan melalui REAKSI FENTON. Saintis memang ramai tahu. Doktor memang jarang yang tahu.

Boleh refer salah satu daripada banyak kajian di bawah:

Peranan Vitamin C sangat banyak, terlalu banyak
Peranan Vitamin C sangat banyak, terlalu banyak
Peranan Vitamin C sebagai prooksidan
Peranan Vitamin C sebagai prooksidan
Vitamin C sebagai pencegah dan perawat
Vitamin C sebagai pencegah dan perawat

2) Soalan: Vitamin C expensive urine?

“Expensive urine” inilah yang digunakan oleh Dr Paul Marik, seorang intensivis terkemuka dunia. Beliau guna dos tinggi vitamin C untuk rawat jangkitan kuman darah kritikal (sepsis) di ICU. Kejayaan yang diterbitkan dalam jurnal terkemuka oleh pakar terkemuka dunia.

Kajian tabung uji menunjukkan Vitamin C dos tinggi juga membunuh MDR TB, jenis TB yang tak jalan dengan ubat antiTB biasa.

Seperti penerangan point no 1, Vitamin C bunuh kuman Superbug, MDR TB menerusi kesan prooksida. Reaksi fenton ya.

Kajian Dr Paul boleh dirujuk dalam link berikut:

Vitamin C Selamat Digunakan walaupun mega dos
Vitamin C Selamat Digunakan walaupun mega dos

3) Soalan: Mengadose tak selamat. Rosakkan buah pinggang. Menyebabkan batu karang.

Jawapan: Apa-apa dakwaan bahaya kena lah rujuk kajian saintifik…kan 😁 Kajian saintifik menunjukkan:

  • Vitamin C dos tinggi tak rosakkan buah pinggang.
  • Dos tinggi hanya dilarang pada orang sudah ada batu karang. Jika tak pernah kena, tiada masalah.
  • Dos tinggi tak boleh bagi pada G6PD dan end stage buah pinggang rosak.

Tapi setakat ni TIADA kajian saintifik membuktikan vitamin C merosakkan buah pinggang. MITOS akbar. Tunjukkan kajian saintifik jika nak buat dakwaan.

Boleh refer kajian berikut tentang batu karang dan vitamin C

Vitamin C tidak menyebabkan batu karang
Vitamin C tidak menyebabkan batu karang

Saya dah baca beratus jurnal mengenai vitamin C sejak dekat 10 tahun dah. Memang betul, lebih kajian diperlukan tetapi Dr Paul Marik sendiri kata, takkan nak tunggu orang mati, benda terbukti selamat kita guna terus lah.

Saya ni tak termakan mitos murahan, dakwaan tanpa faham sendiri ciri vitamin C itu. Apatah lagi jika.baru buka jurnal nak cari salah.

Tapi takpe, Saya pun continue educate saja untuk kefahaman 😁 Serta menepis mitos-mitos mengenai vitamin C ini.

Bottom Line

Banyak sangat kajian tentang vitamin C ni sebenarnya, kajian demi kajian dibuat. Usahlah pejam mata demi sebuah ego. Kita nak beramai-ramai sihat, kita nak selamatkan lebih ramai orang.

Sebaiknya ambik langkah pencegahan. Pencegahan bukan sahaja dari sudut ambil suplemen, tapi jaga kebersihan dan pemakanan sekali.

Boleh rujuk link berikut berkaitan Corona Virus:

Set Corona Virus Shaklee gabungan beberapa vitamin untuk imun booster
Set Corona Virus Shaklee gabungan beberapa vitamin untuk imun booster

Suplemen pun kalau mampu, belikanlah untuk anak-anak. Ini yang saya selalu buat. Saya kerja keras, saya sayang anak-anak, saya belikan suplemen untuk mereka disamping ambil langkah pencegahan yang lain.

Dan kita dah tau pun coronavirus 2019-nCoV ni pun sangat bahaya sehingga boleh sebabkan kematian, lebih baik kita mencegah.

Bagaimana Nak Beli Set CoronaVirus?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk Beli Set CoronaVirus Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

7 thoughts on “Adakah Vitamin C Selamat Dan Berkesan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge