Call nowWhatsapp

13 Sebab Anda Gagal Kuruskan Badan

Detox hati untuk turunkan berat badan

1. Jadual Tidur Yang Tak Mencukupi

Tidur terlalu banyak (9 jam dan lebih) atau terlalu sedikit – kurang dari 5 jam malam – boleh dikaitkan dengan kenaikan berat badan. Kedua-duanya boleh menjejaskan cara badan anda membuat hormon yang mengawal selera makan dan kelaparan anda. Tidur akan efek hormon kita. Nanti saya tulis berkenaan ini dalam penulisan yang lain.

2. Pengambilan Air Tidak Cukup

Antara 2 dan 6 cawan air kosong setiap hari boleh membantu anda kehilangan beberapa kilo. Air tidak mempunyai kalori, jadi ia memuaskan dahaga anda tanpa menambah berat badan. Apabila anda minum air yang mencukupi, anda kurang mengambil soda, jus, atau minuman kopi yang ditambah dengan gula. Kalori yang tinggi dalam minuman manis boleh menambah berat badan anda.

3. Jadual Makan Tidak Teratur

Apabila anda tidak makan dalam tempoh yang lama, metabolisme anda jadi perlahan dan tidak dapat membakar semua kalori yang anda makan dalam hidangan seterusnya.Disamping itu, bila jadual makan tidak teratur, anda boleh makan terlalu banyak kerana anda terlalu lapar. Tetapi kalau buat intermittent fasting, manfaatnya berlainan. Ini saya akan kupas dalam penulisan yang lain.

Minum Air Untuk Penurunan Berat Badan
Minum Air Untuk Penurunan Berat Badan

4. Terlalu Kerap Makan Di Luar

OK, anda sibuk dan sukar cari masa untuk memasak. Tetapi jika anda kerap kali makan di restoran, mungkin lebih sukar untuk mengekalkan berat badan anda. Walaupun hidangan ringan ia mungkin mempunyai lebih banyak kalori daripada yang anda sedari. Bukan makan malam sahaja, orang yang makan tengahari setiap hari di luar boleh menambah sehingga 5 paun lebih banyak daripada mereka makan di rumah.

5. Jadual Harian Yang Pasif

Hidup yang sedentary (pasif) lebih sukar nak kuruskan badan. Apabila anda duduk hampir sepanjang masa, tubuh anda boleh kehilangan keupayaannya untuk mengetahui apabila anda makan terlalu banyak – anda boleh makan terlalu banyak dan menambah berat badan. Senaman ringkas pada waktu siang dapat membantu anda tetap sehat. Dapatkan tiga minit berjalan kaki di sekitar mesyuarat atau rancangan kegemaran anda.

Kerap bersenam untuk aktifkan diri anda
Kerap bersenam untuk aktifkan diri anda

6. Makan Selepas Bersenam

Senaman adalah cara terbaik untuk mengurangkan berat badan – ia membakar kalori dan membina jisim otot. Tetapi jika anda menikmati makan malam yang besar atau smoothie selepas setiap latihan, anda boleh merosakkan semua kerja berpeluh itu. Berhati-hatilah untuk minum minuman sukan tinggi gula dan bar protein. Atau makan nasi lemak selepas acara larian. Walaupun mereka dapat membantu menghilangkan rasa dahaga dan lapar, ia boleh menjadi kalori yang sangat tinggi.

7. Berlebihan Minum Alkohol

Sama ada anda suka wain, bir, atau minuman campuran, alkohol mempunyai kalori yang menambah jumlah harian anda. Jika anda sering mempunyai 3 atau lebih minuman sehari, anda mungkin akan mendapat berat badan atau berlebihan berat badan, tidak kira apa jenis alkohol yang anda minum.

8. Tekanan atau Stress

Sekiranya anda rasa stress, anda lebih cenderung untuk mendapatkan makanan yang tidak sihat, tinggi kalori untuk memperbaiki keselesaan yang cepat. Ini berkaitan dengan hormon kortisol. Saya akan tulis berkenaan hormon ini dalam posting yang lain.

9. Selalu Makan Makanan Segera

Sebenarnya lebih berbaloi untuk anda rancang masakan anda. Ini disebabkan anda boleh tambah berat jika anda cenderung makan makanan segera atau makanan ringan manis atau soda. Badan anda nampaknya tidak merawat kalori ini sama seperti tenaga yang anda dapatkan dari makanan yang sihat – ia memecahnya terlalu cepat. Mereka juga rendah serat, jadi anda tidak merasa kenyang selepas itu dan anda mungkin makan atau minum lebih banyak.

10. Masalah Hormon Tiroid

Sekiranya kelenjar kecil ini di bahagian depan kerongkong anda berhenti bekerja, anda boleh mendapat sebanyak 5 hingga 10 pound tambahan. Tiroid anda membuat hormon yang mengawal tahap tenaga anda dan bagaimana tubuh anda memecah makanan. Jika ia tidak mencukupi, ia boleh menjadi sukar untuk menguruskan badan. Anda juga mungkin berasa kembung kerana badan anda memegang terlalu banyak air dan garam. Jika anda fikir anda mungkin mempunyai masalah tiroid, berbincang dengan doktor anda. Ubat boleh membantu.

Perbezaan ketara antara hipotiroid dan hipertiroid
Masalah tiroid akan jejaskan beberapa fungsi badan anda untuk menguruskan badan

11. Anda Mengandung?

Penambahan berat badan yang sihat semasa kehamilan anda adalah satu perkara yang baik. Sekiranya berat badan anda ideal sebelum anda hamil, ia adalah baik untuk mendapat 10-15 kg tambahan semasa mengandung. Dapatkan makanan sihat seperti buah-buahan, sayuran, bijirin, dan protein yang menyuburkan bayi anda dan bayi anda.

12. Pengambilan Ubat Tertentu

Beberapa ubat yang anda ambil untuk masalah kesihatan boleh membuat anda menambah berat badan. Sebagai contoh, steroid boleh mengubah metabolisme anda dan membuat anda merasa lapar – anda boleh makan terlalu banyak dan mendapatkan lemak perut tambahan. Malah antihistamin pun boleh menyebabkan kenaikan berat badan. Mereka menurunkan kimia yang dibuat oleh tubuh anda untuk mengawal selera makan anda, jadi anda mungkin bersin kurang tetapi makan lebih banyak.

Ubat-ubatan boleh menjejaskan kebolehan badan anda menguruskan badan
Ubat-ubatan boleh menjejaskan kebolehan badan anda menguruskan badan

13. Masalah Menopos

Ini berkaitan dengan hormon yang tidak seimbang. Saya akan sebutkan dalam posting akan datang.

Kesimpulan

Sesetengah masalah kesihatan boleh menjadikannya sangat sukar untuk menurunkan berat badan walaupun anda melakukan diet dan senaman. Gen dan hormon anda juga boleh memainkan peranan dalam berapa berat badan anda atau di mana badan anda menyimpan lemak. Bercakap dengan doktor anda jika anda tidak sepatutnya kehilangan berat badan. Ujian boleh menunjukkan jika anda mempunyai masalah kesihatan yang membuat berat badan keras, dan anda boleh mendapatkan ubat atau bantuan lain untuk mengatasinya.

Nak tahu bagaimana saya buang 21kg dalam masa 6 bulan sahaja? Ayuh sertai saya di program #JomDetox, boleh wasap saya ya.

Bagaimana Nak Sertai DetoxIF Shaklee?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk Sertai DetoxIF Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp