Soya Penyebab Mukus / Kahak?

By | 17 September 2015
Benarkah soya penyebab mukus / lendir pada tekak?

 

Saya ada terbaca dalam satu poster menyatakan salah satu makanan yang perlu dijauhi jika mengalami batuk / selesema adalah susu soya. Soya dikatakan penyebab kanser, mengubah hormon dan sekarang dikatakan boleh menyebabkan batuk berkahak bertambah teruk.

Benarkah soya penyebab mukus / lendir pada tekak?

Benarkah soya penyebab mukus / lendir pada tekak?

Sejauh mana dakwaan ini tepat?

Apakah yang menyebabkan lendir/kahak (phlegm)?

Lendir (Phlegm) adalah cecair yang pekat, melekat dikeluarkan oleh selaput mukus (mucus membrane) yang terdapat di sepanjang saluran pernafasan. Maka lendir boleh dikeluarkan di sepanjang saluran pernafasan daripada paru-paru hingga ke rongga hidung. Apabila lendir ini berkumpul, ianya akan ditolak ke atas oleh “cilia” (rerambut kecil) daripada paru-paru naik ke tekak.

Lendir yang sedikit selalunya tidak mendatang masalah kerana ianya adalah sebahagian daripada sistem pertahanan badan. Lendir di paru paru dan trachea memerangkap habuk dan bendasing dan membawanya ke tekak ddengan cara rerambut cilia menolak lendir itu ke bahagian atas.

Sekaligus menghalang habuk daripada masuk ke dalam sistem pernafasan. Namun begitu, lendir yang banyak menunjukkan ianya disebabkan oleh penyakit, dan bukannya perkara yang normal lagi. Ini berlaku terutama apabila lendir terlalu banyak dan mempunyai warna kuning atau hijau atau kuning kehijau-hijauan.

Apakah penyebab lendir berkumpul di tekak?

Lendir (phlegm) di tekak boleh disebabkan oleh beberapa faktor. Di antaranya adalah

  1. masalah alergik (alahan)
  2. jangkitan virus

Mukus adalah perlu dalam jumlah yang kecil untuk membantu memerangkap kotoran dan kuman, yang kemudiannya berpindah ke bahagian belakang tekak. Apabila anda mempunyai selesema, anda mungkin mempunyai lebih mukus daripada biasa atau lebih tebal lendir dari biasa, yang menjadikan ia lebih ketara. Biasanya, makanan yang menyumbang kepada lendir terutamanya jika mereka menyebabkan reaksi alergi, meningkatkan pengeluaran histamin atau meningkatkan gejala refluks asid.

Alergi Makanan dan Mukus

Menurut Dr Anthony Komaroff dalam artikel yang disiarkan di laman web Monterey Herald, alahan juga boleh menyebabkan badan anda untuk membuat lebih banyak lendir dari biasa. Alergen makanan utama termasuk telur, ikan, susu, kacang pokok, kacang, kerang dan kacang soya. Makanan lain juga boleh menghasilkan tindak balas alahan dan dengan itu peningkatan dalam mukus.

Bagi mengetahui anda alergi kepada makanan yang mana, anda boleh buat ujian alahan di hospital atau makmal terdekat.

Histamin dan Mukus

Histamin dibebaskan semasa tindak balas alahan, tetapi ia juga boleh datang dari makanan yang mengandungi histamin atau makanan yang cenderung untuk meningkatkan pengeluaran histamin.

Tahap histamin meningkat boleh menyebabkan badan anda untuk menghasilkan lebih mukus. Makanan yang semulajadi mengandungi histamin termasuk keju, yogurt, krim masam, dadih, cuka, ikan salai, ikan kembung, sardin, daging diproses, ikan bilis, minuman keras, cider, buah-buahan kering, avokado, tomato, bayam, cendawan dan terung. Pisang, strawberi, nanas, betik, telur dan coklat juga boleh menyebabkan peningkatan paras histamine.

Asid Reflux dan Mukus

Refluks asid boleh menyebabkan anda mengalami peningkatan dalam lendir di tekak anda. Makanan yang boleh membuat refluks asid lebih teruk termasuk coklat, kopi, pudina, produk tomato, jus limau, alkohol dan minuman berkarbonat. Makan besar atau makanan yang tinggi lemak juga boleh meningkatkan risiko anda untuk refluks asid.

Pertimbangan Produk Tenusu

Sesetengah orang berfikir bahawa susu atau susu soya meningkatkan pengeluaran lendir atau menjadikannya tebal atau sukar untuk menelan. Bagaimanapun menurut Persatuan Australasia Imunologi Klinikal dan Alahan, perkara tersebut adalah tidak benar sama sekali.

Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of American College of Nutrition pada tahun 2005 mendapati bahawa walaupun pada orang yang mengalami selesema biasa, susu tidak meningkatkan pengeluaran lendir.

Energizing Soy Protein Dari Shaklee Bukan Sebarang Protein Soya

Ya, ESP memang sangat berbeza berbanding lain-lain protein segera soya di pasaran. Kenapa?

Keistimewaan shaklee

Keistimewaan shaklee

  1. ESP mmpunyai kajian klinikal yang sangat entensif dan komprehensif
  2. Kualiti protein yang tinggi yang pernah dihasilkan
  3. Kacang soya yang digunakan adalah non GMO (non-genetically modified organism)
  4. Diproses pada suhu yang sangat rendah supaya enzim dan khasiat dalam soya tidak hilang
  5. Setiap 850g satu canister dihasilkan daripada 30 kg kacang soya
  6. Satu-satunya produk yang menjamin penyediaan 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia.
  7. Diperkaya dengan 5 vitamin ,4 mineral
  8. Indeks glisemik rendah iaitu 39 justeru sangat sesuai untuk penghidap kencing manis
  9. Satu hidangan ESP bersamaan bersamaan dengan 2 kali ganda daging atau 4 kali ganda telur atau 12 kali ganda susu
  10. Rendah lemak
  11. Tanpa kolesterol
  12. Tanpa asid urik
  13. Sangat mudah diserap oleh badan manusia.
ESP adalah protein segera pertama dicipta adalah oleh Shaklee

ESP adalah protein segera pertama dicipta adalah oleh Shaklee

Ayuh cuba baca pula surat cinta daripada Dr Jamie, ketua saintis Shaklee:

Dear Shaklee Family:

Shaklee products – and the quality and science behind them – are unmatched in the industry. But how familiar are you with the many elements of the Shaklee Difference?

Even if you think you know what makes this company and our products stand apart from the rest, refresh your knowledge with this list of Ten Key Steps that we take to ensure that Shaklee supplements are the best in the marketplace:

  1. Shaklee conducts more than 100,000 tests annually to ensure the safety and efficacy of our products.
  2. Each and every lot of Shaklee products is 100% tested to ensure and guaranteethat each and every ingredient that is part of our label claims is present in the appropriate amounts.
  3. All ingredients in Shaklee products are qualified under the incredibly stringent Shaklee protocol, unique in the industry, which tests for up to 350 chemical contaminants including pesticides, herbicides, heavy metals, solvent residues, etc.
  4. Our Shaklee scientists create formulationsso that the key active ingredients are included at clinically efficacious levels, often significantly higher than many companies in the market.
  5. Each product is formulated with nutritional ingredients that have been extensively studied to confirm safety and efficacy. Our products don’t follow “fads” but incorporate scientific and/or epidemiologic evidence of need and benefit.
  6. Shaklee employs advanced delivery systems to enhance bioavailability– and these systems are tested to confirm their nutrient delivery advantages.
  7. All ingredients must be acceptable from the standpoint of the Shaklee philosophy,as well as detailed scrutiny as to their safety. We don’t simply accept the Certificate of Analysis that many other companies accept but, rather, retest for contaminants to confirm the Certificate of Analysis is accurate.
  8. Shaklee has an unwavering commitment to avoid the use of artificial flavours, sweeteners, and added preservatives. We use only non-genetically modified soy protein.
  9. Shaklee developed many of the standards and protocols for manufacturingthat are now referred to as Good Manufacturing Practices (GMPs).
  10. Ongoing proof of our product performance is demonstrated by:
  • More than 100 scientific publications, 90-plus in peer-reviewed journals
  • The Landmark Study, the only study of its kind, which showed that people who took Shaklee supplements over a period of 20 years had markedly better health than both single-multivitamin and non-supplement users
  • Shaklee products powering athletes to win 125 medals
  • Shaklee products fuelling world explorers, 7 of Time-Life’s Greatest Adventures of All Time, and NASA space shuttle astronauts with a special rehydration product (called Astro-Ade)

Add to this list our accomplishments and awards in the area of environmental leadership and responsibility, and you’ll see why I’m truly proud to be part of this company, where integrity, quality, and social responsibility are our standards, and where making people and the planet healthier is our mission.

Shaklee is all about helping people take control of their future health by virtue of their choices today. My 16 years as a practising family physician led me to believe even more strongly that prevention is where the future of medicine must go. Research confirms that nutrition, weight control, and wise supplementation can powerfully impact your vitality today and your health in the future, and I believe that we can redefine wellness in the coming years.

Thank you for all that you’re doing to share Shaklee products and the Shaklee Difference with so many. Together we’re making a BIG difference in the health of the world!

Be well!

Jamie McManus, MD, FAAFP
Chair of Medical Affairs, Health Sciences, and Education for Shaklee Corporation

Secara keseluruhannya, corak pemakanan anda juga boleh memberi kesan kepada pengeluaran mukus. Satu kajian yang diterbitkan dalam American Journal of Respiratory dan Perubatan Penjagaan Kritikal pada bulan Februari 2006 mendapati bahawa diet yang tinggi dalam natrium, daging dan karbohidrat ditapis boleh meningkatkan mukus, manakala diet mereka yang mengandungi banyak serat, buah-buahan, sayur-sayuran dan soya boleh membantu menghadkan pengeluaran mukus.

Raihanah

SID 864679
No tel: 0122195919

Your trusted Shaklee Independent Distributor

Shaklee Gombak

11 thoughts on “Soya Penyebab Mukus / Kahak?

    1. Raihanah Ahmad Post author

      tengok soya jenis apa juga, kalau non gmo memang byk masalah kesihatan. tapi menurut kajian itulah tak terlibat pun sebenarnya

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      insyaAllah esp ni kita yakin dia selamat dan natural. dia bukan macam soya lain. lagipun terbukti bukan soya penyebab kahak teruk semua tu kan. 🙂

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge