Call nowWhatsapp

Ibu Berpantang Menderita Luka Bersalin Masih Sakit

Salah pilih set bersalin boleh menyebabkan ibu tidak dapat berpantang dengan baik

Luka Bersalin (Episiotomi) Masih Sakit

Beberapa minggu lepas ada seorang ibu muda hubungi saya, beliau mengadu luka bersalinnya masih sakit walaupun setelah 40 hari bersalin dan rasanya ada macam daging pada luka bersalinnya.

Penjagaan Luka Bersalin Episiotomi

Episiotomi adalah satu kaedah memotong di bahagian kemaluan yang dinamakan perinium iaitu terletak di antara faraj dan lubang dubur. Kebiasaannya memotong ini ketika kepala bayi sedang keluar daripada faraj.

Luka Bersalin Perlu Penjagaan Rapi
Luka Bersalin Perlu Penjagaan Rapi

Pada zaman dahulu, amalan ini seolah-olah rutin apabila doktor menyambut kelahiran bayi yang dilahirkan secara normal. Namun kini, di kebanyakan negara maju, tidak lagi dilakukan secara rutin, namun dilakukan sebagai pilihan terakhir. Negara maju seperti negara Eropah, Australia, Canada dan Amerika Syarikat.

Kemudaratan Amalan Episiotomi

Luka episiotomi sukar dijaga, namun melakukan episiotomi dapat mengelakkan kemudaratan yang lebih besar. Kalau tidak dipotong, sebaliknya dibiarkan regangan semulajadi pada bahagian ini boleh menyebabkan koyakan dan luka berlaku tanpa kawalan yang dinamakan sebagai perineal tear.

Perineal tear ini boleh menyebabkan pendarahan yang banyak kerana melibatkan salur darah. Luka yang berlaku akibat koyakan tidak terkawal boleh berpanjangan sehingga lubang dubur, menyebabkan luka lebih besar.

Sebab itu, dengan menggunting atau memotong sebahagian perineum adalah untuk mengelakkan koyakan lebih besar, inilah tujuan episiotomi. Bayi pun boleh dikeluarkan dengan cepat dan selamat.

Kebiasaannya luka episiotomi akan dijahit bagi merapatkan tisu yang telah terkoyak dan mempercepatkan penyembuhan luka.

Akibat Luka Bersalin Episiotomi

Luka episiotomi boleh menyebabkan:

  • Kesukaran membuang air besar
  • Sukar membuang air kencing
  • Luka lambat sembuh (terutama jika dibiarkan dalam keadaan lembap)

Cara Penjagaan Luka Bersalin Episiotomi

Ada beberapa tips yang dikongsikan bersama boleh menjadi panduan anda, kalau rasa selesa dengan tips ini anda bolehlah lakukannya:

Pek Ais

Anda boleh meletakkan pek ais pada luka yang dijahit. Peranan ais menyebabkan kawasan di sekitar luka menjadi kebas dan mengurangkan sakit dan bengkak.

Rendaman Antiseptik

Rendamkan punggung dalam besen berisi air suam dan campurkan larutan antiseptik untuk membasuh kekotoran di sekitar luka. Anda boleh gantikan antiseptik ini dengan garam, tapi mungkin akan pedih sedikit.

Duduk dalam besen berisi antiseptik atau garam
Duduk dalam besen berisi antiseptik atau garam

Dedahkan luka

Jika berpeluang bersendirian, dedahkan luka agar mudah kering. Pastikan kipas dibuka untuk memastikan peredaran udara yang lebih baik.

Penggunaan Lampu Infra Red

Anda juga boleh menggunakan lampu sinar infra red seperti yang dikeluarkan oleh Philips dalam gambar di bawah. Saya sendiri telah gunakan lampu ini sejak anak pertama lagi. Ia memang membantu luka lebih cepat kering.

Lampu Infra Red Jenama Philips membantu mempercepatkan luka kering
Lampu Infra Red Jenama Philips membantu mempercepatkan luka bersalin kering

Banyakkan rehat

Elakkan berdiri atau duduk terlalu lama. Luka lebih mudah bengkak apabila ibu kurang rehat atau baring terlalu lama. Eloklah cuba untuk bangun dan berjalan-jalan di dalam bilik untuk membantu penyembuhan.

Pastikan luka kering

Pastikan tempat luka sentiasa kering, selepas setiap kali ke tandas, lapkan agar kawasan luka kering.

Luka bersalin episiotomi biasanya sembuh antara 2 minggu hingga 4 minggu. Benang jahitan akan tanggal dengan sendirinya. Pada saya biasanya 2 minggu itu memang sudah baik tidak lagi rasa sakit.

Luka Bersalin Episiotomi Masih Sakit

Jika anda dapati luka kelihatan berair, bernanah, berbau busuk anda cepat-cepatlah berjumpa dengan doktor. Juga jika luka masih belum sembuh selepas sebulan, contohnya anda berasa ada ketulan dan masih sakit, eloklah berjumpa doktor untuk pemeriksaan.

Puan B telah hubungi saya beberapa minggu lalu dengan masalah episiotomi beliau masih sakit. Saya syorkan beliau mengambil Zinc Complex atau set berpantang. Saya juga pernah berkongsi keperluan semasa berpantang untuk tatapan anda.

Zinc Complex Salah Satu Produk Penting Ibu Berpantang
Zinc Complex Salah Satu Produk Penting Ibu Berpantang

Zinc Complex berperanan

  • Membantu penyembuhan dalaman dan luaran
  • Membantu metabolisme b-complex
  • Mengawal keguguran rambut

Semalam, saya sangat gembira apabila dihubungi Kak B. Beliau menyuarakan rasa gembira kerana telah sembuh dan tiada lagi rasa sakit menghantui dirinya. Anda boleh baca perkongsian Kak B dibawah

Testimoni Zinc Membantu Pemulihan Luka Bersalin
Testimoni Zinc Membantu Pemulihan Luka Bersalin

 

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua.

Raihanah

SID 864679
No tel: 0122195919

Your trusted Shaklee Independent Distributor

Shaklee Gombak

8 thoughts on “Ibu Berpantang Menderita Luka Bersalin Masih Sakit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp