Cara Merawat Bengkak Mata

By | 21 November 2014
Cara Rawat Bengkak Mata

Baru-baru ini ada yang bertanya saya masalah beliau yang selalu bengkak mata. Bengkak mata sampai menjejaskan penglihatan beliau dan perkara ni selalu berulang setiap kali berlaku alergi. Setiap kali itulah beliau akan berulang kali ke klinik untuk mengambil ubat dan MC. Ya, perlulah MC walaupun ia tak berjangkit, dan ia hanya sebab telah menjejaskan sedikit penglihatan.

 

Cara Rawat Bengkak Mata

Bengkak Mata disebabkan oleh alergi

Bengkak Mata Disebabkan Alergi

Pernahkah mata anda terasa gatal, berair, dan merah selepas bersin-bersin? Bila hal ini pernah terjadi pada anda boleh jadi itu disebabkan alergi pada mata atau konjunktivitis alahan. Apa kaitannya dengan bersin-bersin? Biasanya alergi mata terjadi pada kedua mata yang berkaitan dengan rinitis alergi atau alahan hidung seperti bersin-bersin.

Alergi mata disebabkan reaksi berlebihan sistem kekebalan tubuh terhadap zat asing yang masuk ke mata. Sel mast akan menghasilkan histamin yang menyebabkan gangguan saluran darah dan menyebabkan kelopak mata membengkak. Zat yang menyebabkan munculnya reaksi alergi dipanggil dengan alergen, misalnya debu, kosmetik, kanta kenalan, dan bahan pencemar dari kenderaan.

Alergi mata boleh mengakibatkan munculnya lingkaran hitam dan bengkak di kawasan mata. Menurut Kris G. McGrath, Profesor perubatan di Northwestern University Feinberg School of Medicine, mata bengkak dan munculnya lingkaran hitam di sekitar mata disebabkan adanya gangguan aliran darah pada pembuluh darah di kawasan mata ketika terjadi alergi mata.

Menurut Dr McGarth untuk mengelakkan ia berlaku lagi, seseorang harus menjauhi perkara yang menyebabkan alergi kepada dirinya. Anda boleh buat ujian alergi untuk mengenalpasti anda alergi kepada bahan apa, contohnya mungkin makanan seafood, habuk, dll. Bila dah tahu anda alergi pada bahan apa, maknanya anda perlulah jauhinya.

Tips Mengelakkan Alergi dan Bengkak Mata

1. Cuci tangan
Umumnya alergi mata disebabkan kemasukan bahan alergen ke mata melalui tangan. Kerana itu, pastikan tangan anda bersih sebelum menyentuh mata.

2. Pakai ubat titis mata
Untuk mengeluarkan alergen dari mata, anda boleh membilas mata dengan garam dan air mata buatan. Untuk mengatasinya anda boleh menggunakan ubat titis mata yang mampu mengecilkan pembuluh darah dan menghentikan histamin. Meski begitu, tak boleh juga selalu juga sebab ini boleh menjejaskan mata anda.

3. Tuam Sejuk
Bila berlaku alergi, kelopak mata akan membengkak dan terasa gatal. Untuk mengatasinya anda boleh menuam mata dengan tuala sejuk atau beg beku.

4. Tutup tingkap
Alergen yang berada di luar tidak selalu boleh anda elakkan, namun alergen boleh dicegah masuk ke dalam bilik dengan cara menutup tingkap rumah atau kereta, terutama ketika cuaca berangin.

5. Pakai kacamata
Kacamata dapat menghalang alergen masuk ke dalam mata.

6. Pengambilan suplemen
Dalam hal ini, suplemen lebih bertindak untuk meningkatkan pertahanan badan anda.

Suplemen Terbaik Untuk Alergi dan Bengkak Mata

Ada 2 suplemen yang saya cadangkan kepada kawan saya itu, iaitu Garlic Complex dan Vita C SR Plus.

Garlic Complex
Dalam perubatan tradisi bawang putih memang sangat baik untuk kesihatan yang mana antara kebaikannya, bagi ibu yang berpantang selepas bersalin dapat membantu pengeluaran angin dalam badan, mengurangkan tekanan darah tinggi, juga untuk membanyakkan susu. Selain itu ia juga sangat baik dalam sistem penghadaman dan kesihatan paru-paru di mana ia digunakan untuk membuang kahak dan memulihkan demam panas seseorang.

Dalam kes ini. Garlic Complex boleh membantu atasi masalah alergi dengan meningkatkan keimunan terhadap penyakit alergi seperti hidung yang sensitive, sinus, alergi, asthma, selesema dan hepatitis. Ia juga dapat membantu mengatasi masalah jangkitan.

Sekiranya anda atau ahli keluarga dinasihatkan mengambil ubat antibotik untuk melawan jangkitan penyakit seperti selesema, batuk, cirit-birit dll dan anda berasa khuathir akan kesan sampingan antibiotik untuk kesan jangka masa panjang, cepat-cepatlah ambil suplement Garlic Complex yang antara kebaikannya merupakan antibiotik 100% semulajadi, tanpa bahan kimia, perasa, gula  dah bahan sintetik yang memberi kesan pada kesihatan.

Vita C SR Plus
Ujian klinikal membuktikan Vitamin C di dalam 2 tablet Vit C Shaklee (didalam jurang masa 5 jam) mampu kekal di dalam plasma darah kita selama 24 jam. Ia juga mempunyai bioflavonoid yang juga dikenali sebagai Vitamin C kompleks. Ia mampu untuk meningkatkan keberkesanan Vitamin C di dalam tubuh kita, melegakan inflamasi, menentang infeksi bakteria dan radikal bebas.

Vita C SR Plus dapat membantu mengukuhkan sistem imun, menyingkirkan alergi hidung dan kulit serta asma, juga menyingkatkan waktu pemulihan dan mengurangkan simptom flu dan selsema.

InsyaALlah dengan pengambilan kedua-duanya anda akan berasa lebih sihat dan bebas daripada masalah alergi yang ditanggung.

Cara Rawat Bengkak Mata

Set Alergi Shaklee

Jaminan kami

Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam

 1. Selamat
 2. Semulajadi
 3. Berkesan

Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.
Shaklee Difference: Always SafeAlways WorksAlways Green.

Mengapa saya?

Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultansi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.

Penghantaran

Anda boleh memilih untuk COD. COD boleh diadakan di sekitar Gombak, Kuala Lumpur dan Subang Jaya (USJ). Pos juga boleh diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, GDex, Nationwide Express atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.

Pembayaran

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Simpanan Nasional atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

Saya Nak Beli Set Alergi Shaklee!

Set Alergi Shaklee boleh didapati daripada saya, untuk mendapatkannya, anda boleh hubungi saya:

SMS / Watsapp :0122195919

SID: 864679

4 thoughts on “Cara Merawat Bengkak Mata

  1. Raihanah Ahmad Post author

   bila berulang itulah yang tak bestnya. sbb asyik kena mc.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge