Call nowWhatsapp

Author Archives: Raihanah Ahmad

Hempedu: Kuruskan badan dan Detox

hempedu

Adakah anda mempunyai tanda-tanda berikut? Keletihan Sembelit / cirit-birit Penghadaman / penyerapan lemak yang tidak lengkap Sakit kepala Najis berwarna putih dan / dan lemak Angin dan kembung Ketidakseimbangan hormon / penyakit tiroid Masalah detoks Masalah tidur Telinga berdesing (tinnitus) Sciatica seperti kesakitan Tahap serum albumin yang rendah Penurunan penyerapan nutrien Pertumbuhan perlahan pada kanak-kanak […]

5 Perkara Anda Perlu Tahu Tentang Korea Selatan

Trip Mewah Shaklee ke Korea 2020

Sekarang kan Korean waves (gelombang Korea). Siapa yang tak sukakan Korea kan? Peminat muzik, drama mereka, bukan sahaja di Malaysia, bahkan di serta dunia. Bukan tertakluk kepada dunia seni semata-mata, saya dapati orang Korea sangat pandai market kan produk mereka. Tengok berapa banyak dah restoran mereka di sini kan, makanan mereka pun sedap-sedap dan menyihatkan. […]

Detox Diabetes: Peranan Hati Dan Gula Dalam Darah

vivix reverse diabetes

Ada ramai juga peserta kami dalam #JomDetoxJutawan yang merupakan pesakit diabetes. While kami tidaklah mempromosikan dan menjanjikan untuk turunkan bacaan diabetes (sebab program kami lebih kepada program kuruskan badan, but of course its target kami adalah kesihatan), tetapi nampaknya ramai yang telah mula mendapatkan kesannya. Berjaya Turunkan Kadar Gula Dalam Darah Dalam Masa 12 Hari […]

Hati-hati Dengan 10 Nama Baru Bagi Sirap Jagung Tinggi Fruktosa

Awas Gula Tersembunyi Dalam Makanan Anda

Zaman sekarang ni, ramai yang lebih sedar tentang kesihatan dan mereka lebih berhati-hati dalam soal pemilihan makanan. Mereka lebih teliti dalam makanan apa yang patut dihindarkan, umpamanya seperti sirap jagung tinggi fruktosa (high fructose corn syrup HFCS). Tetapi apa yang ramai yang tidak sedar adalah bahawa HFCS telah diberi nama baru – sesuatu yang sebenarnya […]

7 Tepung Rendah Karbo Terbaik Untuk Kuruskan Badan

7 jenis tepung sesuai untuk kuruskan badan

Sejak saya buat #JomDetoxJutawan, saya kenal pula diet jenis Intermittent Fasting dan diet ketogenik. Dalam diet ini, kena amalkan pemakanan rendah karbohidrat. Bermakna, bukan sahaja perlu off nasi, roti-roti, mi dan sebagainya pun kena elakkan. Nak kuruskan badan, bukan mudah ya. Tapi nak elakkan sampai bila? Benda yang saya selalu makan, lama-lama jadi rindu juga […]

Bolehkah Ibu Mengandung Minum Shake Protein?

soya cegah kanser

Ramai je ibu mengandung tertanya-tanya kan, bolehkah minum protein shake semasa mengandung? Berita baiknya adalah terdapat banyak suplemen protein yang selamat untuk kehamilan. Tapi memang makan daripada sumber protein itu sendiri lebih baik. Penting bagi ibu mengandung untuk mendapatkan protein dari pelbagai jenis makanan dan tidak semata-mata bergantung kepada protein shake. Peranan Protein Semasa Kehamilan […]

Elakkan 3 Jenis Makanan Untuk Perut Kempis

Perut buncit atau boroi punca penyakit

Sebenarnya takde makanan yang betul-betul dapat berikan kita perut kempis. Tapi yang ada adalah kumpulan makanan yang mempromosikan penyimpanan lemak di perut, maka jika anda elakkan makanan ini, sekurang-kurangnya anda dapatlah kurangkan berat badan dan dapatkan perut kempis. Masalah Lemak Pada Perut Mendapatkan perut kempis memang idaman ramai orang. Nak nampak cantiklah katakan, tapi nak […]

Bulletproof Coffee Minuman Alaf Baru?

bulletproof coffee

Ada satu minuman saya suka sangat sekarang ni, Bulletproof Coffee. Ia adalah minuman berprestasi tinggi yang telah membantu semua orang daripada seorang CEO, suri rumah, pelajar dll mengharungi hari mereka. Bagaimana Membuat Bulletproof Coffee Brew 1 cawan kopi Tambah 1 sudu teh minyak MCT (Medium Chain Trigelycerides)(merupakan sejenis minyak kelapa, tapi lebih baik daripada itu) […]

Senaman Boleh Mengurangkan Tekanan, Tapi Kenapa Tingkatkan Kortisol?

Senaman untuk kesihatan

Ada banyak suplemen di luar sana yang berfungsi untuk bantu kurangkan masalah hormon kortisol (hormon stress). Salah satu sebab atau punca kita gagal kuruskan badan adalah disebabkan oleh tingginya hormon stress ini. Salah satu cara untuk bantu kurangkan tekanan adalah dengan membuat senaman. Tapi tahu tak sebenarnya senaman pun boleh sebabkan meningkatnya hormon kortisol? Apakah […]

Mitos: Makan Protein Banyak Akan Merosakkan Buah Pinggang?

protein bebankan buah pinggang

Sepanjang penglibatan saya dengan Shaklee, bukan sedikit, tapi ramai orang yang sebut supaya berjaga-jaga jangan makan protein terlalu banyak kerana ia akan membebankan buah pinggang. Sejauh mana dakwaan ini? Makan Makanan Tinggi Protein Rosakkan Buah Pinggang? Terdapat dakwaan sesetengah pihak bahawa pengambilan protin tinggi dalam pemakanan akan merosakkan buah pinggang dan menyebabkan masalah reput tulang […]