9 Langkah Kekal Cantik Bagi Ibu Hamil

By | 19 December 2014
7 Langkah Kekal Cantik Bagi Ibu Hamil

Ha jangan tak tahu, ibu hamil pun nak cantik gebu tau. Kadangkala perubahan hormon menyebabkan kulit kita menghitam, banyak tumbuh jerawat dan lain-lain. Mesti ibu hamil yang comel akan rasa risau dengan keadaan ini, almaklum wanita ni mesti nak cantik walau dalam apa situasi pun.

Jadi di hari ini saya nak kongsikan dengan anda langkah untuk kekal cantik bagi ibu hamil.

9 Langkah Kekal Cantik Bagi Ibu Hamil

1. Bersenam
Bersenam untuk tenaga, kesegaran kepada tubuh kita dan elakkan badan kita naik berat dengan banyak. Bersenam bagi ibu hamil bukanlah teruk sangat macam orang biasa, just simple one will do. Anda boleh google je kaedah senaman bagi ibu hamil, berlambak juga boleh jumpa.

Bersenam juga satu cara untuk anda bersedia untuk proses bersalin nanti. InsyaAllah dapat membantu anda. Contoh senaman yang boleh dipraktikkan adalah berenang, berjalan kaki dan aktiviti regangan bagi ibu hamil. Jangan terlebih k.

7 Cara Kekal Cantik Bagi Ibu Hamil

Bersenam ringkas bagi ibu hamil

2. Bersolek
Bagi anda yang suka bersolek, kena perhatikan juga dengan kulit anda. Sesetengah ibu hamil memang mempunyai kulit agak sensitif, jangan lupa maklumkan doktor untuk nasihat lanjut. Saya ni beres je, sebab memang tak guna alat solek pun. Jadi memang takde masalah bab ni.

7 Langkah Kekal Cantik Bagi Ibu Hamil

Bersolek bagi ibu hamil

3. Rawati Wajah
Kadang tu kulit ibu hamil boleh jadi berminyak, tumbuh banyak jerawat dll. Jadi luangkanlah sedikit masa untuk cuci dengan pencuci muka yang elok. Seboleh-bolehnya pilih pencuci muka yang semulajadi, tidak menggunakan bahan kimia yang memudaratkan. Memudaratkan in the sense of kalau dah memudaratkan orang biasa, apatah lagi lebih boleh memudaratkan ibu hamil yang agak sensitif.

Saya dulu macam-macam juga cuba untuk pencuci muka ni. Last sekali saya settle down dengan Set Enfuselle dan Set Nutriwhite ni. 1 set tu boleh tahan 6 bulan juga la, jadi memang berbaloi. Di samping itu ia juga menggunakan bahan-bahan yang selamat dan tidak menggunakan bahan kimia yang memudaratkan.

Masker pula saya gunakan vitamin je, contohnya: ESP, Vivix, Vita C SR Plus, Vita E Complex, Alfalfa… semua ni selamat dimakan, jadi selamat jugalah untuk dibuat masker.

Amalkan cuci muka, buat masker dan lain-lain secara rutin setiap pagi dan malam.

4. Rehat yang mencukupi
Dapatkan rehat yang mencukupi, ini bukan tidur dengan banyak. Rehat tak semestinya tidur. Rehat contohnya baca buku, bersantai, dan ya salah satunya tidur. Rehat ni boleh bantu kendurkan ketegangan badan, supaya anda kembali segar.

7 Langkah Kekal Cantik Bagi Ibu Hamil

Rehat teratur bagi ibu hamil

5. Mandi dengan teratur
Rasanya semua kita rutin elok dah, mandi 2x sehari. Lebih-lebih lagi bagi ibu hamil, peluh keluar lebih daripada biasa, jadi mandilah at least 2x sehari. Anda boleh sapu losyen atau minyak zaitun pada badan anda untuk elakkan pengeluaran minyak berlebihan daripada tubuh anda.

6. Kesihatan gigi
Memang mudah bagi ibu hamil dapat gusi atau gigi berdarah, sebabnya kalau anda kurang kalsium, baby akan tarik kalsium daripada anda menyebabkan anda kurang kalsium. Bila kurang kalsium mulalah gigi berdarah semua. Ibu hamil yang kerap kali muntah juga harus kerap cuci mulut elakkan mulut berbau. Selain itu, gosok gigi dan cuci mulut dengan kerap ya.

7. Elakkan dehydrated
Ibu hamil perlu minum banyak air, at least 3 liter sehari. Ini untuk elakkan ibu hamil dehydrated di samping kekalkan kesihatan ibu dan memberi bendalir mencukupi kepada baby.

7 Langkah Kekal Cantik Bagi Ibu Hamil

Minum air sekurang-kurangnya 3 liter sehari

8. Pemakanan sihat
Amalkan pemakanan seimbang, lebihkan sayuran dan buah-buahan serta elakkan makanan segera atau minimakan.

7 Langkah Kekal Cantik Bagi Ibu Hamil

Pemakanan seimbang bagi ibu hamil

9. Pemakanan vitamin atau suplemen
Setiap kita memerlukan suplemen, ini lebih-lebih lagi kepada ibu hamil. Biasanya doktor pun akan prescribed vitamin untuk ibu hamil seperti vitamin C, zat besi dan asid folik. Jadi ini memberikan kita gambaran bahawa di masa mengandung pengambilan suplemen juga sangat penting.

Biasa saya amalkan sahaja Set Hamil Shaklee. Dah cukup lengkap nutrisi dalam tu, dan lebih utama ianya bukan vitamin sintetik, ianya semulajadi di samping berkesan. Selain untuk jaga kesihatan ibu dan baby, suplemen juga membantu ibu hamil untuk kekal cantik.

Saya dah cuba, jadi memang saya suka dengan hasilnya. Alhamdulillah.

 

JAMINAN KAMI

Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam

MENGAPA SAYA?

Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultansi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.

PENGHANTARAN

Anda boleh memilih untuk COD. COD boleh diadakan di sekitar Gombak, Kuala Lumpur dan Subang Jaya (USJ). Pos juga boleh diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, GDex, Nationwide Express atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.

PEMBAYARAN

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Simpanan Nasional atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

SAYA NAK BELI SET HAMIL SHAKLEE!

Untuk mendapatkannya, anda boleh hubungi saya:

SMS / Watsapp :0122195919

SID: 864679

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge