Call nowWhatsapp

Berjalan 30 minit sehari bantu reverse kencing manis

vivix reverse diabetes

Merawat penyakit kencing manis @ Diabetes Mellitus sememangnya mencabar. Namun jika ada kesungguhan di pihak doktor dan pesakit insyaallah penyakit diabetes itu boleh dikawal. Ini kaedah dulu.

Kini kita bercakap tentang ‘Diabetes Reversal’ dimana dengan pendekatan yang betul dengan Puasa Berselang seli (Intermittent Fasting), Ketogenic diet , pendekatan DRESS dalam Functional Medicine insyaallah kita boleh capai HbA1c < 6.5 selama setahun tanpa rawatan ubat-ubatan (definasi Diabetes Reversal).

Ada banyak kaedah digunapakai oleh sifu-sifu Diabetes Reversal ini.

 • Dr Jason Fung dengan kaedah IF dan Ketogenic diet
 • Dr Richard K Bernstein berpendapat jika dikesan awal, Diabetes Reversal lebih praktikal kerana fungsi reverse sel parietal dalam pankreas masih ampuh.
 • Dr Neal Barnard dengan ‘kaedah low-fat vegan diet’
 • Joel Fuhrman dengan falsafah “Eat To Live”nya yakni makan quality nutritious food dengan very low carbohydrates dietnya.
 • Prof Valter Longo pula dgn ‘Fasting Mimicking Diet dan Paleo diet’ bagi Diabetes Reversal.
 • Dr Thierry Herthoge , Sifu Hormonal Therapy juga ada protocol Diabetes Reversal dengan pendekatan hormon (keseimbangan insulin dan glucagon dengan 5 hari seminggu Paleo diet)

Apapun metodologi yang digunakan, paling penting adalah intervention lebih awal.

Rakyat Malaysia adalah penghidap diabetes paling ramai di Asia Tenggara
Rakyat Malaysia adalah penghidap diabetes paling ramai di Asia Tenggara

Cara Reverse Diabetes Mellitus

Masalah kerintangan diabetes dan insulin dapat dicegah sepenuhnya dan kini boleh reverse melalui perubahan gaya hidup yang agresif, termasuk diet, pengambilan suplemen, senaman dan pengurusan tekanan.

Separuh daripada 6 juta rakyat Malaysia dengan diabetes tidak tahu mereka memilikinya, dan hampir semua 12 juta rakyat Malaysia dengan pra-diabetes tidak tahu mereka memilikinya. (Pre Diabetes menggandakan bilangan pesakit Diabetes).

Hari ini, saya ingin berkongsi dengan anda lebih banyak maklumat tentang apa yang boleh anda lakukan SEKARANG untuk mencegah dan reverse diabetes dan pra-diabetes.

Kalau dalam Functional Medicine mereka sebut DRESS.

1. Ubah Gaya Hidup

Makan dengan cara yang mengimbangi gula darah anda, mengurangkan tekanan keradangan dan oksidatif, dan meningkatkan detoksifikasi hati anda adalah kunci untuk mencegah dan membalikkan rintangan insulin dan diabetes.

Ini adalah cara makan yang berasaskan diet makanan yang tinggi serat, kaya dengan buah-buahan dan sayur-sayuran yang berwarna-warni, dan rendah gula dan tepung, dengan beban glisemik yang rendah.

Ia adalah cara makan yang termasuk makanan anti-radang, antioksidan dan detoksifikasi. Ia termasuk banyak lemak omega-3 dan minyak zaitun, produk soya, kacang, kacang dan biji.

Semua makanan ini membantu mencegah dan membalikkan kencing manis dan ketahanan insulin. Inilah cara makan yang mengubah semua mesej gen yang betul, menggalakkan metabolisme yang sihat, dan mencegah penyakit yang berkaitan dengan penuaan dan usia seperti diabetes dan penyakit jantung.

Cadangan pengambilan makanan untuk membantu menangani masalah obesiti dan diabetes / kencing manis
Cadangan pengambilan makanan untuk membantu menangani masalah obesiti dan diabetes / kencing manis

2. Ambil Suplemen

Suplemen sangat berkesan untuk diabetes jenis 2 dan rintangan insulin. Saya mencadangkan beberapa suplemen yang berbeza, bergantung kepada keparahan masalah:

 1. Alpha Lipoic Acid ~ mengurangkan ROS, ion logam chelas, merangsang AMPK, NRF-2 dan menghalang NFKB. Penting dalam kawalan diabetes dan membalikkan komplikasi.
 2. Kalsium organik seperti Milk thistle and vitamin D3
 3. Minyak ikan (1,000 to 4,000 mg a day) meningkatkan kepekaan insulin, menurunkan kolesterol dan mengurangkan keradangan.
 4. Magnesium (600 mg sehari) membantu dengan metabolisme glukosa (pesakit diabetes memang biasanya kekurangan magnesium)
 5. Chromium (500 to 1,000 mcg a day) sangat penting untuk metabolisme gula yang tepat. Kromium mengurangkan tekanan oksidatif, meningkatkan sensitiviti insulin, meningkatkan pengambilan glukosa selular, meningkatkan aktiviti AMPK, meningkatkan tindakan insulin ~ dan dengan itu mengurangkan tahap gula darah dan mengurangkan HbA1c.
 6. Antioksidan (seperti polifenol, vitamins C dan E) adalah penting dalam membantu mengurangkan dan mengimbangi gula darah.
 7. Vitamin B-kompleks adalah penting dan merupakan sebahagian daripada multivitamin yang baik. Tambahan vitamin B6 (50 hingga 150 mg sehari) dan B12 (1,000 hingga 3,000 mcg) amat berguna untuk melindungi daripada neuropati diabetik atau kerosakan saraf.

Ingatlah, “kesihatan anda bergantung kepada jumlah nutrien (mikronutrien) dalam diet anda (dengan karbohidrat yang minimum)”

Your Health Future (H) = Nutrients (N)/Calories (C)

Polifenol dalam Vivix bantu stabilkan glukosa dan pulihkan insulin
Polifenol dalam Vivix bantu stabilkan glukosa dan pulihkan insulin

3. Bersenam

Senaman adalah penting untuk peningkatan kepekaan insulin. Ia membantu mengurangkan lemak badan pusat, meningkatkan metabolisme gula. Senaman yang kerap akan membantu mencegah kencing manis, mengurangkan risiko komplikasi anda, dan juga membantu membalikkannya.

Idealnya anda harus bersenam 30 minit berjalan setiap hari (10000 langkah). Berjalan selepas makan malam adalah cara yang berkuasa untuk mengurangkan gula darah anda.

Senaman yang lebih bersungguh-sungguh dan Senaman yang berkekalan sering diperlukan untuk membalikkan ketahanan insulin atau kencing manis. Melakukan senaman aerobik yang berkekalan sehingga 60 minit lima hingga enam kali seminggu sering diperlukan untuk mendapatkan kencing manis di bawah kawalan penuh.

Senaman Intensiti Selang Tinggi (HIIT) boleh menjadi manfaat tambahan untuk membantu meningkatkan metabolisma dan fungsi mitokondria. Ia membantu meningkatkan pembakaran kalori supaya anda membakar lebih banyak kalori dan tenaga semasa anda TIDAK bersenam. Ini diterangkan dengan terperinci dalam Ultra Metabolism.

Senaman kekuatan juga membantu mengekalkan dan membina otot, yang dapat membantu juga dengan gula darah dan metabolisme tenaga anda.

Pelbagai komplikasi akibat diabetes
Pelbagai komplikasi akibat diabetes

4. Kawal Tekanan

Tekanan memainkan peranan dramatik dalam ketidakseimbangan gula darah. Ia mencetuskan rintangan insulin, menggalakkan peningkatan berat badan di sekitar tengah, meningkatkan keradangan, dan akhirnya boleh menyebabkan diabetes.

Oleh itu, penting untuk melibatkan diri dalam amalan relaksasi secara teratur, seperti yoga, bernafas, relaksasi otot progresif, imejan berpandu, mandi panas, senaman, meditasi, urut, biofeedback, hipnosis atau bercinta. Hidup anda bergantung padanya.

5. Ubat-ubatan

Ini kenalah berbincang dengan doktor anda. Antara ubat-ubatan untuk diabetes seperti Metformin SR, Diamicron MR, Jardiance, Glyxambi, Insulin
etc.

Kesimpulan

Anda berminat nak reverse diabetes? Ayuh sertai kami sekarang di program #JomDetoxJutawan! Dengan pembelian set diabetes, anda layak untuk mendapat:

 • Keahlian Shaklee percuma
 • Consultation percuma
 • Coaching selama 17 hari dalam grup #JomDetoxJutawan
Program #JomDetoxJutawan pun dapat bantu anda reverse diabetes
Program #JomDetoxJutawan pun dapat bantu anda reverse diabetes

Anda Berminat? Sertai #JomDetoxJutawan Sekarang!

Nak tahu bagaimana saya buang 21kg dalam masa 6 bulan sahaja? Atau anda ada masalah kesihatan yang memerlukan anda ubah gaya hidup? Ayuh sertai saya di program #JomDetox, boleh wasap saya ya.

Bagaimana Nak Sertai #JomDetoxJutawan Shaklee?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk Sertai JomDetoxJutawan Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp