Call nowWhatsapp

Jom Detox Shaklee Bantu Pulihkan Masalah Hormon Wanita

Detox untuk kesihatan

Di negara kita zaman ni, ramai wanita alami masalah hormon. Banyak isu yang terlibat, antaranya:

  • masalah dengan period: ada yang tak datang langsung, ada yang selalu datang tak berhenti, ada yang sekejap datang, sekejap tidak.
  • masalah seperti endometriosis, cysts, dll

Bila berdepan masalah sebegini, sebenarnya ia berpunca daripada masalah hormon. Hormon yang terlibat pula bukan sahaja estrogen, tapi ada banyak sangat hormon yang berkaitan.

Kesihatan Kita dan Hormon

Setiap bahagian badan anda dari otak anda ke kulit anda, hati anda, buah pinggang anda, dan otot anda mempunyai pekerjaan tertentu.

Mereka mengambil arah dari sistem endokrin anda untuk mendapatkan kerja yang dilakukan.

Kelenjar sistem endokrin menghantar hormon yang memberitahu setiap bahagian tubuh anda apa yang harus dilakukan, bila, dan berapa lama. Hormon adalah penting untuk kesihatan dan kesejahteraan anda

Hormon adalah bahan kimia dalam badan anda. Mereka bergerak dalam aliran darah anda ke tisu atau organ untuk membantu mereka melakukan kerja mereka. Mereka bekerja perlahan-lahan, dari masa ke masa, dan mempengaruhi banyak proses yang berbeza, termasuk:

  • Pertumbuhan dan pembangunan
  • Metabolisme – bagaimana tubuh anda mendapat tenaga daripada makanan yang anda makan
  • Fungsi seksual
  • Pembiakan
  • Mood

Kadang-kadang hormon keluar dari keseimbangan. Itu boleh menyebabkan masalah seperti kencing manis, berat badan, ketidaksuburan, tulang lemah, dan masalah lain.

Coach Along, asalnya kurus tapi gemuk selepas berusia 25 tahun dengan masalah hormon
Coach Along, asalnya kurus tapi gemuk selepas berusia 25 tahun dengan masalah hormon

Kesihatan Wanita dan Fungsi Hormon

Hormon mempunyai banyak kesan penting terhadap kesihatan wanita. Hormon seks wanita, estrogen dan progesteron, paling terkenal kerana pengaruh mereka terhadap kesihatan reproduktif wanita, dari haid hingga kehamilan untuk menopaus dan banyak lagi.

Tetapi badan anda juga membuat dan menggunakan banyak jenis hormon lain yang mempengaruhi aspek lain kesihatan anda-dari tahap tenaga, berat badan, mood dan banyak lagi.

Ketahui lebih lanjut mengenai hormon dan bagaimana ia mempengaruhi seksualiti dan reproduksi wanita, sindrom ovari polycystic disorder (PCOS) dan hormon menopaus serta keadaan hormon lain yang mempengaruhi kedua-dua wanita dan lelaki.

  1. Amenore: Amenorea adalah istilah yang digunakan apabila seorang wanita atau gadis remaja tidak mengalami haid.
  2. Anorexia: Anoreksia boleh menyebabkan kepadatan tulang yang rendah, yang bermaksud tulang lemah. Apabila remaja yang tumbuh mempunyai tulang yang lemah, mereka mungkin mempunyai tulang yang lemah untuk hidup, walaupun mereka sembuh dari anoreksia.
  3. Kanser payudara: Kanser payudara adalah salah satu kanser yang paling biasa di kalangan wanita A.S. (1 dari 8 wanita).
  4. Endometriosis: Endometriosis adalah keadaan di mana tisu yang biasanya dijumpai di dalam rahim tumbuh di tempat yang tidak sepatutnya.
  5. Disfungsi Seksual Wanita: Seorang wanita mempunyai disfungsi seksual wanita, yang juga dikenali sebagai FSD, apabila dia kecewa atau tidak senang dengan kesihatan seksualnya.
  6. Hirsutism: Hirsutisme adalah pertumbuhan berlebihan rambut “lelaki” yang terdapat pada muka, belakang, dada, perut, dan paha pada wanita.
  7. Kemandulan: Kemandulan adalah ketidakupayaan pasangan aktif seksual, tidak menggunakan sebarang kawalan kelahiran, untuk hamil selepas satu tahun mencuba.

Ada banyak lagi, tapi saya tak berhajat nak tulis lebih lanjut sebab masalah hormon memang terlalu banyak, terutama berkaitan wanita.

4 Tahun Tidak Period, Berat Badan Bertambah

Ayuh ikuti kisah Cik Along ni. Kisahnya beliau alami masalah berat badan dan pada masa yang sama 4 tahun beliau tidak period. Beratnya naik hingga orang ingat beliau mengandung (sedangkan beliau tak pernah pun berkahwin!).

Doktor beliau pun tidak tahu hendak buat apa. Akhirnya Cik Along ikuti program #JomDetoxJutawan.

Alhamdulillah semuanya jadi semakin baik, ikuti penjelasan beliau.

Detox Shaklee bantu perbaiki masalah hormon, kuruskan badan

Guna Pil Perancang, Hormon Terus Tidak Lancar

Masalah bila guna pil perancang, hormon jadi tak seimbang. Ini jadi masalah kepada 2 orang leader saya Coach KakTim dan Coach KakIzan.

Banyak tahun dah KakTim cuba kuruskan badan, tapi lambat betul turun berat badan tu. Rupanya masalah hormon berkaitan dengan ovarian cysts. Kena pulak sebab guna pil perancang.

Alhamdulillah bila dah settle masalah ovarian cysts (dibuang), laju sahaja turun berat badan.

Coach Fatimah berjaya turun 18kg, beliau ada masalah cyst dan hormon
Coach Fatimah berjaya turun 18kg, beliau ada masalah cyst dan hormon

KakIzang pula ada masalah fibroid, sekarang masih fighting. Tapi tengoklah, alhamdulillah ada kesan besar juga tu dah mampu turunkan banyak juga berat badan.

Coach Kak Izang berjaya turunkan berat badan dengan Detox Shaklee dan program IFketoGenitMAF
Coach Kak Izang berjaya turunkan berat badan dengan Detox Shaklee dan program IFketoGenitMAF

Kedua-dua Coach saya ni combine program #JomDetoxJutawan dan #IFKetoGenitMAF. InsyaAllah banyak hasilnya jika kita berusaha nak selesaikan masalah kita.

Bottom Line

Pada pendapat saya, kita lebih fokus kepada health care adalah lebih baik kan. Kesihatan kita dapat, ubah lifestyle pun kita dapat.

Di program detox Shaklee kita tidaklah fokus sepenuhnya kepada suplemen, tapi ianya program yang lebih daripada itu.

Anda Berminat? Sertai #JomDetoxJutawan Sekarang!

Nak tahu bagaimana saya buang 21kg dalam masa 6 bulan sahaja? Atau anda ada masalah kesihatan yang memerlukan anda ubah gaya hidup? Ayuh sertai saya di program #JomDetoxJutawan, boleh wasap saya ya.

Bagaimana Nak Sertai #JomDetoxJutawan Shaklee?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk Sertai JomDetoxJutawan Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

28 thoughts on “Jom Detox Shaklee Bantu Pulihkan Masalah Hormon Wanita

  1. Hanny Abdullah says:

    Dah lama tak detox, memang nak buat tapi belum ada masa lagi sebab review makan sana sini..hehehe (mcm2 alasan kan). InsaAllah satu hari memang kena jugak buat detox ni..badan makin naik balik dah ni

  2. Mimi Azirah says:

    Memang bagus kalau kita detox badan kan supaya badan kita lebih sihat dan bertenaga. Shaklee ni memnag banyak jugak produk yang bagus kan. Saya pun lama tak detox badan. Bergantung pada air suam jela.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge