Call nowWhatsapp

12 Tips Bagaimana Hidup Dengan Penyakit Berjangkit

12 tips hidup bersama covid19

C***na virus baru secara rasmi disebut SARS, yang bermaksud sindrom pernafasan akut yang teruk C***na virus 2. Jangkitan dengan virus ini boleh menyebabkan penyakit C***na virus.

SARS berkaitan dengan C***na virus SARS, yang menyebabkan jenis penyakit C***na virus lain pada tahun 2002 hingga 2003. Namun, dari apa yang kita ketahui sejauh ini, SARS berbeza dengan virus lain, termasuk C***na virus lain.

Bukti menunjukkan bahawa SARS dapat merebak dengan lebih mudah dan menyebabkan penyakit yang mengancam nyawa pada sesetengah orang.

Seperti C***na virus lain, ia dapat bertahan di udara dan di permukaan cukup lama untuk menjangkiti seseorang. Walau bagaimanapun, SARS membiak lebih cepat di dalam badan walaupun anda tidak mengalami simptom. Selain itu, anda boleh menyebarkan virus walaupun anda tidak pernah mengalami gejala sama sekali.

Sebilangan orang hanya mengalami gejala ringan hingga sederhana, sementara yang lain mempunyai gejala C***na Virus yang teruk.

Berikut adalah fakta perubatan untuk membantu kita memahami cara melindungi diri dan orang lain dengan sebaik-baiknya.

12 Tips Bagaimana Hidup Dengan C***na Virus

Baru-baru ini Menteri Pertahanan menyebut, C***na irus mungkin akan berterusan selama 2 tahun. Adakah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) perlu dilaksanakan sehingga tempoh itu? Tak logik.

Maka apa yang kita boleh buat ialah, kita perlu hidup dengannya.

Ikuti panduan untuk membantu melindungi diri anda daripada dijangkiti, membawa dan menyebarkan SARS.

1. Basuh tangan anda dengan kerap dan berhati-hati

Gunakan air suam dan sabun dan gosokkan tangan anda sekurang-kurangnya 20 saat. Sapukan busa ke pergelangan tangan, di antara jari-jari anda, dan di bawah kuku jari anda.

Anda juga boleh menggunakan sabun antibakteria dan antivirus. Gunakan pembersih tangan (hand sanitizer) apabila anda tidak dapat mencuci tangan dengan betul. Basuh tangan anda beberapa kali sehari, terutamanya setelah menyentuh apa sahaja termasuk telefon atau komputer riba anda.

2. Elakkan menyentuh wajah anda

SARS dapat hidup di permukaan yang keras sehingga 72 jam. Anda boleh mendapat virus di tangan anda jika anda menyentuh permukaan seperti gagang pintu, pemegang pam gas, atau telefon bimbit anda.

Elakkan menyentuh bahagian muka atau kepala anda termasuk mulut, hidung, dan mata. Elakkan juga menggigit kuku jari anda. Ini dapat memberi peluang kepada SARS untuk masuk dari tangan ke badan anda.

3. Berhenti berjabat tangan dan memeluk orang – buat masa ini

Begitu juga, elakkan daripada menyentuh orang lain. Sentuhan kulit ke kulit boleh menyebarkan SARS dari satu orang ke orang lain.

Musim-musim perayaan ni, kena sabar la ya. Elakkanlah kalau kita sayang orang disekeliling kita.

4. Jangan berkongsi barang peribadi

Jangan berkongsi barang peribadi seperti telefon, solek, atau sikat. Penting juga untuk tidak berkongsi peralatan makan dan straw. Ajar anak mengenali cawan, jerami, dan pinggan mangkuk mereka yang boleh digunakan semula untuk kegunaan mereka sendiri.

5. Tutup mulut dan hidung semasa anda batuk dan bersin

SARS banyak terdapat di hidung dan mulut. Ini bermakna ia boleh dibawa oleh tetesan udara ke orang lain ketika anda batuk atau bersin. Ia juga dapat mendarat di permukaan yang keras dan tinggal di sana sehingga 3 hari.

Gunakan tisu atau bersin ke siku anda untuk memastikan tangan anda sebersih mungkin. Basuh tangan anda dengan berhati-hati selepas bersin atau batuk, tanpa mengira.

6. Bersihkan dan buangkan permukaan

Gunakan pembasmi kuman berasaskan alkohol untuk membersihkan permukaan keras di rumah anda seperti meja, pemegang pintu, perabot, dan mainan. Bersihkan juga telefon, komputer riba dan apa sahaja yang anda gunakan secara berkala beberapa kali sehari.

7. Ambil jarak sosial dengan serius

Sekiranya anda membawa virus SARS, virus ini akan dijumpai dalam jumlah yang tinggi di spitum anda. Ini boleh berlaku walaupun anda tidak mengalami simptom.

Jarak sosial bermaksud tinggal di rumah dan bekerja dari jarak jauh jika boleh. Sekiranya anda mesti keluar untuk keperluan, jauhkan jarak 6 kaki dari orang lain. Anda boleh menyebarkan virus dengan bercakap dengan seseorang yang dekat dengan anda.

8. Jangan berkumpul dalam kumpulan

Berada dalam kumpulan atau berkumpul menjadikan anda lebih dekat dengan seseorang. Ini termasuk menghindari semua tempat ibadat keagamaan, kerana anda mungkin harus duduk atau berdiri terlalu dekat dengan jemaah lain. Ini juga termasuk berkumpul di taman atau pantai.

9. Elakkan makan atau minum di tempat awam

Sekarang bukan masanya untuk keluar makan. Ini bermaksud menjauhi restoran, kedai kopi, bar, dan restoran lain. Virus ini dapat menular melalui makanan, perkakas, pinggan mangkuk, dan cawan. Mungkin juga disebarkan dari orang lain di tempat tersebut.

Anda masih boleh mendapatkan makanan penghantaran atau makanan. Pilih makanan yang dimasak dengan teliti dan boleh dipanaskan semula. Panas tinggi (sekurang-kurangnya 132 ° F / 56 ° C, menurut satu kajian makmal yang belum dikaji semula) membantu membunuh C***na virus. Ini bermaksud mungkin lebih baik untuk mengelakkan makanan sejuk dari restoran dan semua makanan dari bufet dan salad bar terbuka.

9. Basuh bahan makanan segar

Rendam semua buah-buahan dan sayur-sayuran mentah, dalam larutan hidrogen peroksida makanan atau cuka putih. Biarkan kering sebelum meletakkannya di dalam peti sejuk dan almari anda. Anda juga boleh menggunakan pencucian antibakteria sayur-sayuran untuk membersihkan hasil. Basuh tangan anda sebelum dan selepas mengendalikan hasil segar.

10. Pakai topeng (buatan sendiri)

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mengesyorkan bahawa hampir semua orang memakai topeng muka kain di tempat awam di mana jarak sosial mungkin sukar, seperti kedai runcit.

Apabila digunakan dengan betul, topeng ini dapat membantu mencegah orang yang tidak bergejala atau tidak didiagnosis daripada menyebarkan SARS ketika mereka bernafas, bercakap, bersin, atau batuk. Ini seterusnya memperlambat penyebaran virus.

Laman web CDC memberikan arahan untuk membuat topeng anda sendiri di rumah, menggunakan bahan asas seperti kemeja-T dan gunting.

Beberapa petunjuk yang perlu diingat:

 • Memakai topeng sahaja tidak akan menghalang anda daripada mendapat jangkitan SARS. Pencucian tangan dengan teliti dan jarak sosial (fizikal) juga mesti diikuti.
 • Topeng kain tidak begitu berkesan seperti topeng jenis lain, seperti topeng pembedahan atau alat pernafasan N95. Walau bagaimanapun, topeng lain harus disediakan untuk pekerja kesihatan.
 • Basuh tangan anda sebelum memakai topeng anda.
 • Basuh topeng anda selepas setiap penggunaan.
 • Anda boleh memindahkan virus dari tangan ke topeng. Sekiranya anda memakai topeng, elakkan menyentuh bahagian depannya.
 • Anda juga boleh memindahkan virus dari topeng ke tangan anda. Basuh tangan anda jika anda menyentuh bahagian depan topeng.
 • Topeng tidak boleh dipakai oleh anak di bawah 2 tahun, orang yang mengalami masalah bernafas, atau orang yang tidak dapat melepaskan topeng itu sendiri.

11. Kuarantin diri sekiranya sakit

Terus ke hospital terdekat jika anda mempunyai simptom. Tinggal di rumah sehingga anda pulih. Elakkan duduk, tidur, atau makan bersama orang tersayang walaupun anda tinggal di rumah yang sama.

Pakai topeng dan basuh tangan anda sebanyak mungkin. Sekiranya anda memerlukan rawatan perubatan segera, pakai topeng dan beritahu mereka bahawa anda mungkin menghidap C***na Virus .

Mengapa langkah-langkah ini sangat penting?

Mengikuti garis panduan dengan tekun adalah mustahak kerana SARS berbeza daripada virus C***na virus lain termasuk yang paling serupa dengan SARS. Kajian perubatan yang berterusan menunjukkan mengapa kita mesti melindungi diri kita dan orang lain daripada mendapat jangkitan SARS.

12. Makan suplemen

That day ada sembang dengan customer saya, a paramedik. Dia kata ubat utama virus adalah imun badan yang kuat sahaja.

Virus corona mungkin takkan hilang, seperti kata pakar, kita perlu hidup dengannya.

Ingat kes virus H1N1? Bila imuniti kelompok meningkat, manusia selamat. Sebab dah ramai2 ada imuniti terhadap virus tersebut.

Ini dinamakan community immunity. Bila semua orang dah ada imuniti terhadap virus tersebut.

Imun yang kuat dapat hentikan penyebaran virus corona
Imun yang kuat dapat hentikan penyebaran virus C***na

Virus akan bermutasi, jadi jangan tunggu atau depend pada vaksin. Bila vaksin siap dicipta, ada lagi virus corona yang dah mutasi. No point ambik vaksin tu.

Untuk semua orang miliki imun tu, tingkatkan tahap kekebalan tubuh.

Yang berisiko seperti orang tua, orang berpenyakit, orang obes, usahalah kurangkan risiko anda.

Salah satu cara untuk tingkatkn kekebalan tubuh adalah dengan ambik suplemen.

Saintis dah kaji pun suplemen ni. Dan bukan vitamin C sahaja, biasalah multiple combination of supplements yang terbaik.

Dari Shaklee anda boleh cuba kombinasi brikut:

 • Vitamin C
 • Nutriferon – interferon
 • Omega Guard – omega 3
 • Vivix – polifenol
 • Vitamin E
 • Ostematrix (vit d, magnesium)
 • Zinc Plus
 • Garlic Complex
Kajian Saintifik Menunjukkan Pengambilan Megados Vitamin C Dapat Bantu Cegah Corona Virus
Kajian Saintifik Menunjukkan Pengambilan Megados Vitamin C Dapat Bantu Cegah C***na Virus

Kenapa Semua Tips Ini perlu Dilakukan?

1. Anda mungkin tidak mengalami simptom

Anda boleh membawa atau dijangkiti SARS tanpa gejala sama sekali. Ini bermaksud anda mungkin tidak menyebarkannya kepada orang-orang yang lebih rentan yang mungkin menjadi sangat sakit.

2. Anda masih boleh menyebarkan virus

Anda boleh menyebarkan atau menyebarkan virus SARS sebelum anda mengalami sebarang gejala. Sebagai perbandingan, SARS hanya berlaku hanya beberapa hari selepas gejala bermula. Ini bermaksud bahawa orang yang mengalami jangkitan mengetahui bahawa mereka sakit dan dapat menghentikan penyebarannya.

3. Ia mempunyai masa inkubasi yang lebih lama

SARS mungkin mempunyai masa inkubasi yang lebih lama. Ini bermaksud bahawa masa antara dijangkiti dan mengembangkan gejala lebih lama daripada C***na virus lain.

Menurut Sumber yang Dipercayai CDC, SARS mempunyai masa inkubasi 2 hingga 14 hari. Ini bermaksud seseorang yang membawa virus mungkin bersentuhan dengan banyak orang sebelum gejala bermula.

4. Anda mungkin semakin sakit, lebih cepat

SARS mungkin menjadikan anda lebih tidak sihat, lebih awal. Beban virus – berapa banyak virus yang anda bawa – paling tinggi 10 hari selepas gejala bermula untuk SARS .

Sebagai perbandingan, doktor di China yang menguji 82 orang dengan C***na Virus mendapati bahawa viral load memuncak 5 hingga 6 hari setelah gejala bermula.

Ini bermaksud bahawa virus SARS dapat membiak dan merebak pada seseorang yang mengidap penyakit C***na Virus hampir dua kali lebih cepat daripada jangkitan koronavirus yang lain.

5. Ia boleh terus hidup di udara

Ujian makmal menunjukkan bahawa kedua-dua SARS dan SARS dapat terus hidup di udara sehingga 3 jam. Permukaan keras lain seperti permukaan meja, plastik, dan keluli tahan karat boleh menampung kedua-dua virus. Virus boleh bertahan di plastik selama 72 jam dan 48 jam pada keluli tahan karat.

SARS dapat hidup selama 24 jam di kadbod dan 4 jam di tembaga – masa yang lebih lama daripada koronavirus lain.

6. Anda mungkin sangat berjangkit

Walaupun anda tidak mempunyai simptom, anda boleh mempunyai viral load yang sama (jumlah virus) di dalam badan anda dengan orang yang mempunyai gejala yang teruk. Ini bermaksud anda mungkin berjangkit sama seperti seseorang yang menghidap C***na Virus. Sebagai perbandingan, coronavirus sebelumnya yang lain menyebabkan viral load yang lebih rendah dan hanya setelah ada gejala.

7. Hidung dan mulut anda lebih mudah terdedah

Laporan tahun 2020 menyatakan bahawa C***na virus ini lebih senang masuk ke hidung dan mulut anda berbanding di tekak dan bahagian badan yang lain. Ini bermaksud bahawa anda mungkin lebih senang bersin, batuk, atau menghirup SARS ke udara di sekitar anda.

8. Ia mungkin bergerak melalui badan dengan lebih cepat

C***na virus ini mungkin bergerak melalui badan lebih cepat daripada virus lain. Data dari China mendapati bahawa penghidap C***na Virus mempunyai virus di hidung dan tekak mereka hanya 1 hari setelah gejala bermula.

Bila Perlu Ke Hospital?

Hubungi klinik kesihatan terdekat anda jika anda fikir anda atau ahli keluarga mungkin mempunyai jangkitan SARS atau jika anda mempunyai simptom C***na Virus . Jangan terus pergi ke klinik perubatan atau hospital. Ini membantu mengelakkan penyebaran virus.

Berhati-hatilah untuk memburukkan lagi gejala jika anda atau orang yang anda sayangi mempunyai keadaan yang mendasari yang mungkin memberi anda peluang yang lebih tinggi untuk mendapat C***na Virus yang teruk, seperti:

 • asma atau penyakit paru-paru lain
 • diabetes
 • penyakit jantung
 • sistem ketahanan badan yang rendah

CDC menasihatkan mendapatkan rawatan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda amaran C***na Virus . Ini termasuk:

 • kesukaran bernafas
 • sakit atau tekanan di dada
 • bibir atau muka yang berwarna biru
 • kekeliruan
 • mengantuk dan tidak dapat bangun tidur

Bottom Line

Mengambil serius strategi pencegahan ini adalah sangat penting untuk menghentikan penyebaran virus ini. Mempraktikkan kebersihan yang baik, mengikuti garis panduan ini, dan mendorong rakan dan keluarga anda untuk melakukan perkara yang sama akan membantu mencegah penyebaran SARS.

Semoga kita yang sihat dalam lindungi diri sendiri dan juga lebih penting lagi, cegah dari jangkitan merebak kepada ahli keluarga kita yang berisiko.

Ada beberapa artikel saya tuliskan tentang C***na Virus dan tingkatkan sistem imun, anda boleh baca di pautan berikut:

Anda Berminat? Dapatkan Set C***na Virus Shaklee Sekarang!

Jom lindungi diri anda daripada corona virus. Tingkatkan kekebalan tubuh dan kita perangi virus ini secara halus.

Bagaimana Nak Beli Set C***na Virus Shaklee?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk Beli Set C***na Virus Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

5 thoughts on “12 Tips Bagaimana Hidup Dengan Penyakit Berjangkit

 1. adianiez AIDA says:

  2 thn lebih kurang (menurut KKM) kita kena dok dgn norma baru semua ni kan.
  kena amik peduli. kena amik berat.
  vaksin ntah bila. ntah ada. ntah tidak.
  gaya hidup seharian tu yg nak kena tukar. if not, pe pun tak boleh nak kita elakkan.
  kita jaga kita, kan 🙂

 2. Nadia johari says:

  Sekarang memng kene jaga diri sendiri.. Jaga sesama kita. Kene ikut SOP.. Jangan tak dengr.. Sekrg pun Malaysia dah turun sikit.. Kebersihan kene jaga.. Hidup new norma

 3. Mimi Azirah says:

  Sekarang kita dah mulakan hidup dengan norma yang baru. Sebab kita berkongsi hidup dengam Covid-19. Selagi toada penawar selagi itulah kita kena berhati hati dan berjaga jaga jaha kebersihan.

 4. mazharalti says:

  Selagi masyarakat tidak menerapkan dalam hati berkenaan kepentingan #kitajagakita, selagi itulah kita akan tetap begini… kita kena sedar yang ini adalah pandemik global yang mana satu dunia menghadapinya… buat masa ini, hanya #kerapbasuhtangandengansabun #penjarakansosial yang sekurang-kurangnya dapat membantu kita untuk membendung wabak ini selagi vaksin belum ditemui… teruskan berdoa dan mengamalkan gaya hidup sihat dalam mengharungi dugaan ini… bolehlah ambil Vitamin C untuk meningkatkan sistem imun juga kan…
  mazharalti recently posted…BILA HATI DAH RINDUMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge