Call nowWhatsapp

Timbang Berat Hari-hari Lebih Mudah Kuruskan Badan

Timbang setiap hari bantu kuruskan badan

Kita rancang untuk makan secara sihat kan? Mesti kita ada checklist.
Rutin senaman? Tentu ada juga checklist.
Tapi macamana kita jejak progress atau kemajuan semua rancangan kita?

Bila kita nak kuruskan badan, sesetengah pendapat kata tak efek sangat kalau kita timbang hari-hari. Ada banyak pro and cons kalau kita timbang hari-hari.

Salah satu kebaikannya adalah kita dapat maintain berat kita. Tapi downside nya adalah kita jadi fokus sangat pada nombor dan mungkin abaikan perkara lain.

Dalam artikel ini saya dedahkan kebaikan untuk kita timbang hari-hari.

Kelebihan Timbang Berat Hari-hari

1. Kita Jadi Lebih Bertanggungjawab

Dalam satu kajian November 2018 dalam Sirkulasi yang memantau lebih daripada 1,000 orang selama setahun, mereka yang ditimbang setiap hari kehilangan lebih banyak berat daripada mereka yang timbang setiap minggu atau tidak timbang langsung.

Bila kita ada target kita, adalah penting untuk kita fokus dan track progress kita. Jadi dengan timbang hari-hari akan membantu anda bertanggungjawab kepada kegiatan atau pemakanan harian.

Ini kerana, timbang hari-hari boleh jadi motivasi yang best. Kita ada komitmen dan bila kita timbang, kita tahu cara nak lalui hari tersebut – sama ada anda perlu mengekalkan tabiat yang baik atau membuat pembetulan segera kepada apa yang tidak berfungsi.

2. Timbang Hari-hari Dapat Gambaran Lebih Jelas

Sekarang banyak alat penimbang yang bukan sahaja ada berat badan, bahkan komposisi tubuh yang lain contohnya lemak badan, visceral fat, umur badan dan lain-lain.

Jadi walaupun kita lose weight mungkin kurang, tapi komposisi badan anda berubah dalam cara yang positif. Kalau kita buat senaman atau fokus untuk buat otot, menambah otot dan meningkatkan kepadatan tulang adalah satu perkara yang baik.

Jadi berbaloi untuk menjadi model yang lebih menarik yang membolehkan anda mengambil pendekatan yang lebih holistik untuk perjalanan berat badan anda.

Timbang Hari-Hari Boleh Jadi Negatif

1. Menyebabkan Discouraging

Ada orang kalau dia timbang hari-hari dan tengok angka yang naik walaupun kemain diet semalamnya, boleh menyebabkan dia discourage.

Jadi seorang yang positif untuk membantu anda terus bermotivasi, jadi jika melangkah ke skala menyebabkan anda kehilangan keyakinan, maka mungkin anda tidak sepatutnya menimbang sendiri setiap hari. Sesungguhnya, jika anda berasa rendah diri, anda mungkin akan membuat pilihan pemakanan yang lebih buruk, yang boleh menjejaskan usaha anda.

Lebih-lebih lagi kalau itu boleh sebabkan anda stress, boleh menyebabkan hormon kortisol meningkat yang mana ia menyebabkan badan anda untuk menyimpan lemak dan boleh menjadikannya lebih sukar untuk kuruskan badan.

2. Ia Boleh Membawa kepada Perilaku Tidak Sihat

Sekiranya anda terlalu fokus kepada angka pada skala, ia mungkin membawa kepada pola obsesif dengan menimbang diri anda atau tingkah laku yang tidak sihat lain, seperti menyekat makanan untuk menjatuhkan pound tambahan atau memanjakan terlalu banyak kerana anda kehilangan satu paun.

Sekiranya anda melihat corak ini dalam tingkah laku anda, memberi tumpuan kepada hasil dan keputusan lain (seperti menurunkan lemak badan) dan mendengar isyarat lapar badan anda mungkin merupakan pendekatan yang lebih sihat.

Lebih-lebih lagi, mengurangkan berat badan dengan cara yang sihat adalah lebih daripada sekadar, dengan berat badan. Jika matlamat utama anda adalah lebih sihat, tumpuan terhadap berat badan bukanlah pendekatan yang terbaik. Berat tidak boleh menjadi satu-satunya faktor penentu bagaimana seseorang “sihat”.

Rujukan:

Anda Berminat? Sertai #JomDetoxJutawan Sekarang!

Nak tahu bagaimana saya buang 21kg dalam masa 6 bulan sahaja? Atau anda ada masalah kesihatan yang memerlukan anda ubah gaya hidup? Ayuh sertai saya di program #JomDetox, boleh wasap saya ya.

Bagaimana Nak Sertai #JomDetoxJutawan Shaklee?

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk Sertai JomDetoxJutawan Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Beauty Consultant
Shaklee Gombak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp