Call nowWhatsapp

Tips Kawal Kencing Manis Semasa Mengandung

Sekarang ni kalau mengandung ada kencing manis adalah sesuatu yang normal, sebab ramai ibu yang akan ada keadaan macam ni. Tapi suasana ni tak sihat tau.

Ada banyak risiko kalau ibu ada kencing manis masa mengandung. Antaranya:

  • Makrosomia (didefinisikan sebagai bayi yang lahir dengan berat 4.0kg atau lebih). Bayi berkemungkinan akan menghadapi kecederaan di bahu semasa kelahiran dan meningkatkan risiko untuk menjalani pembedahan Caesarean.
  • Bayi anda mungkin mempunyai paras glukosa darah yang sangat rendah (hipoglisemia)
  • Bayi juga mudah terdedah kepada Jaundis yang berpanjangan.
  • Bayi anda juga berisiko untuk menjadi obes dan menghidap diabetes jenis 2 apabila dewasa kelak.
  • Ibu berisiko tinggi untuk mengalami komplikasi seperti jangkitan pada saluran kencing, diabetik ketoasidosis, dan jangkitan kulat pada kulit.
  • Mudah terdedah kepada kelahiran pramatang disebabkan Polihidramnios dan bayi yang bersaiz besar.
  • Ibu berisiko tinggi mendapat praeklampsia (darah tinggi) dan tumpah darah.

Tapi ibu-ibu jangan risau GDM atau paras gula ni masih boleh di kawal dengan menjaga pemakanan, tapi kalau bacaan terlalu tinggi dan pantauan doktor pun bacaan tak turun kemungkinan doktor akan suruh cucuk insulin untuk mengawal paras gula dalam badan.

Berikut beberapa tips yang saya syorkan untuk kawal kencing manis semasa mengandung.

Tips Kawal Kencing Manis Semasa Mengandung

1. Ikuti nasihat doktor yang merawat

Jika diarah makan ubat saperti Metformin atau lain-lain, perlu patuh. Pantau kandungan gula dalam darah, mudah dilakukan di rumah setelah diajar oleh kakitangan klinik. Buat beberapa ujian, lepas puasa, lepas makan dan dua jam lepas makan.

2. Kawal pemakanan khususnya gula, karbohidrat dan manisan

Nasi, mee, roti, kuih-kuih, nasi lemak, roti canai, ais krim dan lain-lain kesemuanya mengandungi karbohidrat dan gula. Kurangkan jumlah makan. Makan ikut jadual, sarapan, makan tengah hari dan malam. Lebihkan sayur-sayur, buah-buah dan lauk dari protein.

3. Makanan-makanan perlu dikurangkan

  • Jauhkan minuman soda, jus dalam tin, kotak atau botol kerana kandungan gula terlalu tinggi.
  • Jauhkan makanan yang mengandungi gluten seperti, wheat, wheat germ, barley dan rye. Gluten mencetuskan inflammation dan meningkatkan hormone steroids, tahap gula pun naik.
  • Jauhkan susu lembu tanpa pasteur kerana kandungan A1 casein yang sama tindakan seperti gluten. Boleh beli susu sugar seperti Farm Fresh, Farm House. Paling baik susu A2 berjenama Bright Cow kerana dari lembu jersey grassfed. Kalau taknak susu, boleh beli pil Kalsium Magnesium.
  • Jauhkan minyak soya, canola dan corn. Minyak kelapa dan kelapa sawit lebih baik.
  • Jauhkan produk-produk GMO saperti soya dan jagung diimport dari luar negara.
  • Jauhkan semua minuman arak dan beer.

4. Makanan-makanan yang disyorkan

  • Makanan-makanan yang mengandungi fiber. Sayur tempatan seperti sawi, kangkung, pucuk-pucuk ubi, keledek dan pucuk paku, nenas, oats. Fiber dapat membantu mengurangkan tahap gula dalam darah dan HBA1C bagi mereka dengan kencing manis.
  • Makanan-makanan mengandungi chromium, broccoli, raw cheese, kacang hijau dan panjang. Chromium adalah zat yang digunakan untuk meningkatkan kontrol gula darah.
  • Makanan-makanan mengandungi magnesium, bayam, almond, yogurt, protein, ikan-ikan berminyak, salmon, mackerel, tuna, daging lembu tanpa lemak, ayam organic, dhall. Magnesium dalam mempertahankan homeostasis glukosa dan mengatur sekresi dan sensitiviti insulin.
  • Lemak-lemak baik, Minyak kelapa, minyak ikan dll.
  • Makanan-makanan rendah gula, nuts, biji-biji labu, sunflower, berries, avocado.

5. Supplement, gantian gula, herba

Beberapa jenis makanan tambahan dan herba tempatan yang bertindak menurunkan glukos dalam darah;

a. Alpa Lipoic acid

Ini satu jenis anti oksidan yang bantu metabolisma glukos, meningkatkan insulin sensitivity, dan mencegah kerosakan saraf (diabetic neuropathy). Sumber utama daripada broccoli, bayam dan tomato.

b. Fish oil 1000 mg setiap hari

Ia bantu tingkatkan insulin sensitivity dan kurangkan inflamasi. Bertindak mengawal cholesterol dan meningkatkan HDL. Kesannya bantu kawal diabetes.

c. Polifenol

Makanan tinggi polifenol kerana keperluan kepada polyphenols dan catechins. Dianggap satu minuman yang memanjangkan umur kerana memperlahankan kematian sel-sel dan tisu-tisu. Ia juga mengawal glukos dan cholesterol dalam darah.

6. Exercise, kawal kegemukan, rehat dan tidur secukupnya.

Sangat penting lakukan exercise 30-40 minit setiap hari untuk menggunakan glukos sebagai bahan tenaga. Cukupkan tidur 5 – 7 jam setiap hari dan beri masa untuk merehatkan tubuh dan mental kita.

Kehamilan Sihat Dengan Set Mengandung Kencing Manis Shaklee

Alhamdulillah ramai dah yang mendapat kehamilan sihat dengan menggunakan suplemen Shaklee disepanjang kehamilan mereka. Hamil sihat, baby pun sihat.

Set Shaklee bantu ibu dengan GDM melalui kehamilan sihat dan mengawal gula dalam darah
Set Shaklee bantu ibu dengan GDM melalui kehamilan sihat dan mengawal gula dalam darah

.

Testimoni GDM Kencing Manis Semasa Mengandung Bantu Kawal Paras Gula
Testimoni GDM Kencing Manis Semasa Mengandung Bantu Kawal Paras Gula

.

Testimoni GDM Kencing Manis Semasa Mengandung Bantu Kurangkan Paras Gula
Testimoni GDM Kencing Manis Semasa Mengandung Bantu Kawal Paras Gula

.Anda mungkin berminat dengan artikel berikut:

Penutup

Banyak info telah kita dapat betul tak? Sekiranya ada lagi persoalan, boleh sahaja tanya saya, boleh hubungi saya di nombor tertera. Bagi SID yang ingin mengambil maklumat dalam rencana ini, anda boleh ambil, namun mohon bagi kredit kepada blog saya ok.

Nak dapatkan Set Mengandung Shaklee Untuk GDM atau Kencing Manis? Boleh hubungi saya di 012-2195919 atau tekan butang whatsapp dibawah.

Sekiranya anda mencari hidup yang sihat dan berpanjangan, Shaklee telah membuktikan bahawa produk kami boleh memberikan hidup yang lebih sihat, bertenaga, muda pada tahap selular. Pilihan di tangan anda, saya telah pun memilih yang terbaik dan saya yakin anda juga akan memilih yang terbaik. Jadi inilah kenapa #WhyIShaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah  SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Coach Detox / MakeOver360 / Kesihatan
Shaklee Gombak

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at vitamin-cerdik.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di vitamin-cerdik.com.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau kelewatan rawatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web 

2 thoughts on “Tips Kawal Kencing Manis Semasa Mengandung

  1. Khir Khalid says:

    Waktu mengandung mmg penting sgt utk jaga kadar kesihatan apatah lagi bila berhadapan dgn penyakit spt kencing manis ni. Semoga membantu buat mereka yg memerlukan, in shaa Allah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge