Call nowWhatsapp

Omega Guard: Kepentingan Omega 3 Dalam Kesihatan

kepentingan omega 3 kepada tubuh

Omega Guard: Kepentingan Omega 3 Dalam Kesihatan

Siapa sini memang ambil asid lemak omega 3 setiap hari? Tak kiralah suplemen jenama apa, tapi mesti ambil? Tahukah anda asid lemak (fatty acid) omega 3 dikaitkan dengan penuaan yang sihat sepanjang hayat. Ini bermakna ia penting untuk diri kita tambah pula umur kita makin meningkat tiap tahun kan.

Omega Guard: Apakah Asid Lemak Omega 3

Asid lemak omega 3, yang juga dikenali sebagai asid lemak perlu (EFA’s), merupakan lemak sihat atau baik yang kita perlukan bagi menyokong fungsi normal semua tisu di dalam tubuh. Membran saraf kita, saluran darah dan otot -otot adalah terbina daripada asid lemak.

Badan kita tidak mampu untuk mengeluarkan asid lemak dengan sendirinya, jadi kita perlu mengambil makanan yang kaya dengan blok binaan penting ini bagi mengekalkan tubuh yang sihat. Dua asid lemak penting yang utama yang perlu dalam diet kita adalah asid lemak omega 6 dan Omega 3.

Sebelum itu jemput tonton video dibawah:

Asid lemak omega-3 mengandungi Asid Docosahexaenoic (DHA) dan asid eicosapentaenoic (EPA) yang tubuh gunakan untuk proses-proses tubuh. Kedua-duanya perlu untuk tubuh dan memberikan banyak kebaikan di antaranya:

 • Kesihatan jantung
 • Kesihatan mata dan fungsi kognitif
 • Mengurangkan keradangan

Ada kajian berkenaan EPA dan DHA penting untuk perkembangan janin yang betul, termasuk neuron, retina, dan fungsi imun bagi janin tu. EPA dan DHA boleh menjejaskan banyak aspek fungsi kardiovaskular termasuk keradangan, penyakit arteri periferal, masalah utama koronari dan cegah penggumpalan darah berlaku.

EPA dan DHA dikaitkan juga dalam pencegahan, pengurusan berat badan, dan fungsi kognitif dalam mereka yang mempunyai penyakit yang sangat sederhana Alzheimer.

Ia sebenarnya sangat penting untuk otak. Bila otak kita ok, semua akan ok. Sebarang penyakit akan lebih teruk  sebaik sahaja otak ada masalah. Contohnya darah tinggi, yang mana boleh menyebabkan strok.

Pengambilan rendah EPA dan DHA dipercayai dikaitkan dengan proses peningkatan radang serta perkembangan janin yang lemah, kesihatan kardiovaskular umum, dan risiko perkembangan penyakit Alzheimer.

Kajian ini memberi tumpuan kepada banyak manfaat daripada EPA dan DHA suplemen sepanjang hayat, termasuk penggunaan semasa mengandung untuk perkembangan janin yang betul dan membuat keuntungan sepanjang hayat, untuk mengurangkan banyak isu kardiovaskular, dan kegunaan yang berpotensi pada alzheimer.

Keperluan harian omega 3
Keperluan harian omega 3 – adakah anda telah mengambil cukup?

Kepentingan Omega 3 Dalam Kesihatan

Omega Guard: Omega 3 dan Ibu Mengandung

Sangat penting ibu mengandung untuk mengambil asid lemak Omega 3 yang mencukupi. Terlalu banyak faedah EPA dan DHA kepada ibu, terutamanya kepada bayi dalam kandungan. Hakikat ini kerana:

Semasa mengandung, plasenta memindahkan nutrien termasuk DHA daripada ibu kepada bayi. Jumlah asid lemak omega 3 kepada bayi sangat berkait rapat dengan jumlah yang dimakan oleh ibu.

Garis panduan Pemakanan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia (US) mengesyorkan ibu mengandung mengambil di antara 8 – 12 oz makanan mengandungi omega 3 seminggu iaitu bersamaan engan 300 – 900 mg EPA dan DHA setiap hari.

Antara manfaat asid lemak omega 3 semasa mengandung adalah:

 1. DHA berpernan dalam fungsi membran sel – untuk perkembangan otak bayi dan retina. Ini boleh dikaitkan dengan penglihatan normal dan fungsi otak apabila bayi lahir kelak.Satu kajian oleh Hakim et al. mendapati kanak-kanak yang ibunya mengambil suplemen DHA semasa mengandung mempunyai kemahiran menyelesaikan masalah jauh lebih baik daripada orang-orang yang ibunya tidak mengambil suplemen DHA semasa mengandung.
 2. Mengelakkan kelahiran pramatang dengan mengurangkan prostaglandin iaitu boleh mengurangkan keradangan dalam rahim.
 3. Melindungi bayi daripada alahan dan meningkatkan sistem imun – justeru dapat mengurangkan risiko ekzema, asthma dan lain-lain penyakit disebabkan sistem imun yang rendah di kalangan bayi dan kanak-kanak.
Minyak ikan Omega Guard mengandungi khasiat terbaik untuk si manja anda
Minyak ikan Omega Guard mengandungi khasiat terbaik untuk si manja anda

Omega Guard: Kesihatan Kardiovaskular

Penyakit berkaitan kardiovaskular adalah punca kepada 38% daripada semua kematian di negara kita. Keradangan kronik selalu menjadi punca kepada kebanyakan penyakit kronik, termasuk penyakit kardiovaskular. EPA dan DHA mempunyai kesan anti radang dan berperanan dalam tekanan oksidatif serta membantu meningkatkan fungsi sel melalui perubahan dalam gen.

EPA dan DHA meningkatkan kestabilan plak, mengurangkan pengaktifan endothelial, dan meningkatkan ketelapan vaskular, sekali gus mengurangkan peluang untuk mengalami peristiwa kardiovaskular

Asid lemak omega 3 dapat membantu kesihatan kardiovaskular dari segi memainkan peranan dalam aterosklerosis dan penyakit arteri periferal (PAD):

 1. Mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular dengan membantu meningkatkan kestabilan plak, mengurangkan pengaktifan endothelial, dan meningkatkan ketelapan vaskular.
 2. Meningkatkan fungsi endothelial – mengurangkan tahap plasma dan meningkatkan pengembangan aliran arteri

Penyulingan berperingkat Omega Guard dapat menjamin keselamatan daripada logam berat dan toksin

Omega Guard: Kesihatan Otak

Alzheimer adalah satu penyakit yang mempunyai rawatan terhad dan tiada penawar dengan petanda awalnya adalah hilang ingatan dan ketidak upayaan pesakit.

Pada masa ini dianggarkan 26.6 juta pesakit alzheimer di seluruh dunia dan dijangka meningkat pada tahun 2050. Banyak kajian mendapati pengambilan omega 3 dapat membantu mencegah penyakit alzheimer.

DHA terlibat dalam fungsi sistem saraf. Ada kajian mendapati pengambilan asid lemak omega 3 dapat membantu menurunkan keradangan plak pada otak terutama kawasan otak yang dianggap penting seperti hippocampus dan korteks parietal.

 1. Meningkatkan plasma yang dikaitakan dengan faktor keradangan dan faktor granulocyte
 2. Membantu menurunkan berat badan
 3. Meningkatkan fungsi kognitif pesakit alzheimer
Minyak ikan membantu perkembangan fungsi otak
Minyak ikan membantu perkembangan fungsi otak

Penutup

Apa yang kita dapati daripada artikel ini? Pentingnya asid lemak omega 3 dalam pemakanan kita seharian. Disebabkan keperluan harian kita perlukan adalah sekitar 500mg (minima) dan boleh meningkat sehingga 1000mg sehari, maka pada saya elok tambah dengan pengambilan suplemen agar dapat menampung keperluan yang kita ambil daripada pemakanan.

Daripada pemakanan sahaja, agak-agak cukup tak khasiat omega 3 yang diambil?
Daripada pemakanan sahaja, agak-agak cukup tak khasiat omega 3 yang diambil?

Kebaikan asid lemak omega 3 secara keseluruhannya sangat baik untuk

 1. Ibu mengandung dan menyusu: khasiat kepada bayi dari segi fungsi otak dan perkembangan mata yang normal, fungsi kognitif, juga melindungi bayi daripada alahan / ekzema dan meningkatkan sistem imun bayi.
 2. Melindungi tubuh daripada penyakit berkaitan kardiovaskular seperti darah tinggi, penyakit jantung dll
 3. Melindungi daripada penyakit berkaitan saraf dan otak seperti alzheimer, parkinson dan lain-lain.

Sudahkah anda mengambil suplemen Omega 3 anda hari ini?

Sekiranya anda mencari hidup yang sihat dan berpanjangan, Shaklee telah membuktikan bahawa produk kami boleh memberikan hidup yang lebih sihat, bertenaga, muda pada tahap selular. Pilihan di tangan anda, saya telah pun memilih yang terbaik dan saya yakin anda juga akan memilih yang terbaik. Jadi inilah kenapa #WhyIShaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah  SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
#CoachDetoxAnda
#PakarVivix

#CoachShaklee
Shaklee Gombak

6 thoughts on “Omega Guard: Kepentingan Omega 3 Dalam Kesihatan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp